Milyonların gezdiği ‘Gâvur Mahallesi’ mayısa kadar uzatıldı

Milyonların gezdiği ‘Gâvur Mahallesi’ mayısa kadar uzatıldı

Sanatçı Ahmet Güneştekin’in İzmir’de 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği ‘Gâvur Mahallesi’ sergisinin süresi gördüğü yoğun ilgi nedeniyle uzatıldı. Kültürpark Atlas Pavyonu’nda yer alan sergi, 7 Mayıs’a kadar her gün rehberli turlar eşliğinde ziyarete açık olacak.

Sanatçı Ahmet Güneştekin’in İzmir’de büyük ilgi gören ‘Gâvur Mahallesi’ sergisinin süresi uzatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 3 Kasım’da açılan ve ziyaretçi rekoru kıran sergi yoğun ilgi sebebiyle 7 Mayıs’a kadar uzatıldı. Kültürpark Atlas Pavyonu’nda yer alan, bugüne kadar 1.5 milyon kişinin gezdiği serginin hafta sonları günlük ziyaretçi sayısının ise 15 binin üzerinde olduğu belirtiliyor.

Küratörlüğünü Şener Özmen’in üstlendiği, Güneştekin Vakfı işbirliğiyle açılan sergide göç kültürünü odağına alan ve mübadelenin altında yatan düşünceden hareketle nesneler, ortamlar ve ziyaretçiler arasında farklı karşılaşma biçimlerini teşvik ediyor. Sergi için her gün rehber eşliğinde anlatımlı turlar düzenleniyor. Haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen sergiye grup olarak gelmek ve anlatımlı tura katılmak isteyenler 293 17 26 numaralı telefondan rezervasyon yaptırabiliyor.

ssdf.jpg

ZİYARETÇİSİNİ MÜBADELE İLE YÜZLEŞTİRİYOR

Hafıza ve hatırlamayı bir araştırma yöntemi olarak kullanan Güneştekin, ‘Gâvur Mahallesi’ sergisine bir hafıza çalışması, alternatif bir tarih yazım alanı olarak bakıyor. Kapsayıcı bir bakışla karşılaşma ve yüzleşmeleri birleştirici temaya dönüştürüyor, mübadelenin başkalığın düzenlenmesi üzerindeki etkilerine bakıyor ve mübadele sonrasında gerçekleşen tüm kitlesel yerinden edilmelerde olduğu gibi ayrıştırıcı uygulamaların toplumları küçümseyen yönlerini tartışıyor. Toplumsal ve bireysel travmalara neden olan konuları inceleme sorumluluğunu üstlenen sanatçı, incelikli bir yaklaşım izliyor ve ürettiği işlerle pozitif bir alanın açılmasına katkı sağlamaya çalışıyor.

vcvcfg.jpg

Güneştekin sergisi için “Bu sergi çok zor hazırlanmış bir sergi. Ben sizlere eserlerimi anlatacağım ama eserleri kendiniz hissedin o sesleri duyun birlikte o insanların yerlerinden yurtlarından koparılmalarını, köklerinden koparılmalarını duyun. Kökler toprağın içinde kalır gövde gider. O insanların kökleri hala burada duyuyor. Umarım bu trajedileri hiçbir insanlık coğrafyası yaşamaz” ifadelerini kullanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN