Bilim insanları yüz binlerce kişiyi inceledi: Tuzsuz beslenme kalp hastalıklarını önlüyor

Bilim insanları yüz binlerce kişiyi inceledi: Tuzsuz beslenme kalp hastalıklarını önlüyor

Yüz binlerce kişiyi inceleyen bilim insanları, yaptıkları detaylı çalışmada tuzsuz beslenmenin kalp hastalığı riskini neredeyse yüzde 20 azalttığını ortaya koydu. Fazla tuz tüketiminin birçok hastalığa neden olduğu bilinirken, bu çalışma, kanıt niteliği taşıyor.

Yemeklerde tuz kullanımının kesilmesiyle sağlığımızda gerçekleşebilecek olumlu değişiklikleri ortaya koyan uzmanlar, türünün en büyük araştırmasıyla, kalp sorunları ve felç riskini neredeyse beşte bir oranında azaltabileceğini öne sürdü.

2006 ila 2010 yılları arasında Birleşik Krallık genelinde 40 ila 70 yaşları arasındaki 500 binden fazla kişiyi kapsayan Biobank verilerinin kullanıldığı araştırmada, gıdalara tuz eklemenin kalp-damar hastalıkları ve erken ölüm olasılığını nasıl artırdığı belgelendi.

DEV KONFERANSTA SUNULACAK

Araştırmacılar, yemeklere hiç tuz eklemeyenlerin, ritim bozukluğu yapan bir kalp rahatsızlığı olan atriyal fibrilasyona yakalanma olasılığının, her zaman tuz ekleyenlere kıyasla yüzde 18 daha az olduğunu buldu. Güney Kore'deki Kyungpook Üniversite Hastanesi’nden Dr. Yoon Jung Park, "Çalışmamız gıdalara daha az tuz ekleme sıklığının daha düşük atriyal fibrilasyon riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor" dedi.

Bulguların Hollanda’da gerçekleştirilecek dünyanın en büyük kalp konferansı Avrupa Kardiyoloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunulması beklenirken, çalışmaya katılan kişilere yemekleri ne sıklıkla tuzladıkları soruldu.

Yiyeceklerini her zaman tuzlayanlarla karşılaştırıldığında, hiç tuzlamayanların atriyal fibrilasyona yakalanma olasılığı yüzde 18 daha azdı. Bazen tuz ekleyen kişilerde ise bu oranın yüzde 15 daha az olduğu görüldü.

ATRİYAL FİBRİLASYON NEDİR?

Düzensiz ve hızlı kalp atışlarıyla beraber ritim bozukluğu olarak bilinen atriyal fibrilasyonun kalp içerisinde pıhtı oluşumu ile sonuçlanabileceği söylenirken, uzmanlar, pıhtı oluşumunu, kişiye kalp yetmezliği ve inme gibi durumlar başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabileceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN