Grip ya da nezlede antibiyotik gereksiz

Grip ya da nezlede antibiyotik gereksiz

Gereksiz antibiyotik kullanımı kaynaklı gelişen antibiyotik direncine karşı uyaran Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “her ateşli hastalık antibiyotik ile tedavi edilmiyor. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yok. Hekimler tarafından reçete edilmeyen hiçbir antibiyotik kullanılmamalı” dedi.

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle antibiyotik kullanımına karşı uyaran Yedi Tepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “Antibiyotikler uygun dozda ve uygun sürede kullanılmalıdır. Hekimler tarafından reçete edilmeyen hiçbir antibiyotik kullanılmamalı. Bir diğer önemli nokta da her ateşli hastalığın antibiyotik ile tedavi edilmediğinin bilinmesidir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur. Bu noktada koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi artıyor. Zira, bugün birçok viral hastalığın etkili bir aşısı bulunuyor ve aşılanma önemli. Bu sayede gereksiz antibiyotik kullanımı azaltılmalıdır” dedi. Topkaya, ilk keşfedildiklerinde ortalama insan ömrünün 30 yıl kadar uzamasını sağlayan mucize ilaçlar olarak kabul edilen antibiyotiklere karşı günümüzde yaşanan direncin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak dünyayı tehdit ettiğini kaydetti.

Her geçen gün antibiyotik direnç oranlarının arttığını ve buna bağlı olarak da toplumda enfeksiyon hastalıkları nedeniyle yaşam kayıplarının sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Topkaya, “Dirençli mikroorganizmalar çoğunlukla hastanelerde ancak bazen de toplumda yaşamı tehdit eden ve kolay tedavi edilemeyen enfeksiyonlara neden olur. Dirençli mikroorganizmalar nedeniyle tedavi süresi uzayan hastaların hastanede kalış süresi ve buna bağlı olarak tedavi maliyetleri de artmaktadır” açıklaması yaptı.

“Antibiyotik direnci sadece sağlık çalışanlarının çabasıyla önlenemeyecek kadar önemli ve çok boyutlu bir konudur. Bu nedenle çözüm için multidisipliner yaklaşım gereklidir” diyen Prof. Dr. Topkaya, antibiyotik direncini önleyebilmek için her bireye önemli görevler düştüğünü hatırlattı.

OBEZİTE VE BÖBREK YETMEZLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Uzmanlar, gereksiz antibiyotik kullanımın bağışıklık sistemine zarar verdiğini, yapılan pek çok çalışmada vücut için yararlı olan mikropları da öldürdüğünün tespit edildiğini kaydediyor.

Öte yandan mukozal bağışıklığı zayıflatan antibiyotikler gribal etkenlere karşı sistemi zayıf düşürürken, obeziteye de neden olabiliyor. Sık sık kullanılan antibiyotiklerin bağırsak florası bozukluğuna neden olacağını söyleyen uzmanlar, bu durumun obezite hastalığına davetiye çıkardığını kaydediyor. Yapılan pek çok araştırmada ra, akut böbrek yetmezliğinin yaklaşık 5’te 1’inin ilaç kullanımlarından kaynaklandığı saptandığını söyleyen uzmanlar, ilk sırada da antibiyotiklerin yer aldığını vurguluyor. Gereksiz antibiyotik kullanmanın sağlığa zararları arasında karaciğer fonksiyonlarında yaşanan bozukluklar da yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN