Koronavirüs alarmı! Eris varyantı 51 ülkede görüldü! Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti

Koronavirüs alarmı! Eris varyantı 51 ülkede görüldü! Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Eris alt varyantının etkileri nedeniyle ülkeleri Covid-19 önlemlerini devam ettirmeye davet ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya bölgelerinde Covid-19 enfeksiyonlarında ve hastane yatışlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Kasım 2021'de ilk defa görülen Omicron varyantının alt dalı olan EG.5, sağlık yetkililerinin dikkatini çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), EG.5'i ya da Eris olarak adlandırılan bu alt varyantın, diğerlerine göre daha bulaşıcı veya daha şiddetli olabileceği ihtimali sebebiyle daha yakından izlenmesi gerektiğini belirtti.

51 ÜLKEDE TESPİT EDİLDİ

erw.jpg

Euronews'un haberine göre, DSÖ, bu yeni varyant nedeniyle ülkeleri Covid-19 önlemlerini hafifletmemeleri yönünde uyardı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, Covid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar Haziran ayından bu yana yüzde 40'tan fazla artış gösterdi. Ancak, Ocak 2022'deki Omicron salgını sırasında görülen en yüksek seviyelerin hala yüzde 90 altında bulunuyor.

ABD genelinde, atık sularda tespit edilen virüs miktarı ve Covid tedavisi Paxlovid için haftalık reçete sayısı da geçtiğimiz ay önemli ölçüde arttı.

Bu yeni alt varyant olan EG.5, neredeyse aynı semptomlara sahip olduğu gözlemleniyor.

Eris alt varyantı şu ana kadar 51 ülkede tespit edilmiş durumda. Ancak DSÖ, bunun muhtemelen bu ülkelerin daha aktif bir şekilde Covid testi yaptığı için olduğunu düşünüyor.

DSÖ'ye danışmanlık yapan uzmanlardan Maria Van Kerkhove, Çin, Kore, Japonya ve Kanada'da da tespit edilen bu yeni alt varyantla ilgili verilerin titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kerkhove, dünya genelinde sadece yarısında Covid testlerinin yapıldığına dikkat çekerek, EG.5'in yayılımının aslında test sonuçlarında görülen orandan daha yaygın olabileceğini vurguladı.

SÜREKLİ EVRİM GEÇİRİYOR

fdsfdsfds.jpg

Ayrıca, Kerkhove, virüs mutasyonunun hangi ülkede başladığı konusunda varsayımların tehlikeli ve yanıltıcı olabileceğini belirterek, "Varyantların kaynağının başka bir ülke olabileceğini düşünmek yanlış ve risklidir, çünkü sorun farklı bir yerde olabilir." ifadesini kullandı.

Kerkhove ayrıca, "Virüs şu anda o kadar yaygın ki sürekli evrim geçiriyor." diyerek, EG.5'in dünya genelinde pozitif testlerin yüzde 17.4'ünü oluşturduğunu belirtti.

Yüksek bulaşma riski nedeniyle EG.5, "ilgili varyant" olarak sınıflandırıldı. DSÖ ayrıca bu virüsün mevsimsel bir karaktere sahip olmadığını da ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN