Soğuk yanmasına, soğuk ısırmasın ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte el ve yüz bölgesinde oluşan soğuk yanması kızarıklıklarına öneriler

Soğuk yanmasına, soğuk ısırmasın ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte el ve yüz bölgesinde oluşan soğuk yanması kızarıklıklarına öneriler

Kış aylarında hava sıcaklığı düştüğünde ellerde ve yüzde donmalar meydana gelir. Soğuktan kaynaklanan kızarıklığa Soğuk ısırması ya da soğuk yanığı denir. Özellikle hassas cilde sahip kişiler Soğuk ısırmasından daha fazla mustariptir. Soğuk yanığına iyi gelir? Sorusunun cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz…

2022'nin son ayı Aralık ayına gelindiğinde havalar soğudu. Soğuk hava cilt sorunlarına neden olsa da vatandaşlar soğuk yanığı nedir? soğuk yanığı nasıl anlaşılır? İşte detaylar...

SOĞUK YANIĞI NEDİR?

Soğuk ısırması ya da soğuk yanığı, soğuğa maruz kaldığında derinin ve diğer dokuların donması. En sık elleri, ayakları ve yüzü etkiler. Soğuğa ne kadar uzun süre maruz kalırsanız, donma o kadar şiddetli olur. Ciddiyet derecesini gösteren birden dörde kadar bir ölçekte derecelendirilir. İlk aşamada ciltte yüzeysel hasarlar oluşur. Dördüncü derecede kaslar, kemikler ve tendonlar hasar görür. Bu durumda onarılamaz bir hasar oluşur ve amputasyon gerekebilir.

SOĞUK YANIKLARI İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Kış aylarında cildimizin nem ihtiyacı azalır ve gerekli nemi sağlayamazsak cildin kuruması ve çatlaması kanamaya veya yaralanma durumunda cildin kötüleşmesine neden olabilir.

Egzamanın yanı sıra ciltte özellikle el ve ayaklardaki kuru çatlaklarda çeşitli mikroorganizmalar birikmektedir. Bu mikroorganizmalar çeşitli cilt enfeksiyonlarına neden olur. Bu sebeplerden dolayı kış aylarında koruyucu işlevi zayıflayan cilt daha fazla bakıma ve tedaviye ihtiyaç duyar. Cilt kuruluğunu önlemek için bol su içmek önemlidir. Günde yaklaşık 2 litre su içilmesi tavsiye edilir.

Kremler isteğe bağlı olarak gliserin, vazelin, üre, laktik asit ve hyaluronik asit içerir. Bu nemlendiriciler, kuruluğu önlemek için soğuk havalarda ıslak cilde sık sık ve tercihen banyodan sonra uygulanmalıdır. Ayrıca kullanılan ürünlerin A, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar içerdiğine dikkat edilmelidir. Omega-3 desteği almak cildin soğuk hava koşullarına karşı direncini de arttırır. Cilt bakımında kış meyve ve sebzelerinin yanı sıra tahıllı besinler tüketmeye de dikkat edilmelidir.

SOĞUK ISIRMASINDAN NASIL KORUNULUR?

Soğuk ısırmasını önlemenin en kolay yolu soğuktan, rüzgardan ve sıkı giysilerden kaçınmaktır. Bu gibi durumlarda ilk yardım olarak etkilenen bölge ılık su ile nemlendirilir ve çok hafif masaj yapılır. Dokulara daha fazla zarar vereceği için cilde asla basınçla masaj yapılmamalıdır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN