Bugüne kadar böylesini kimse görmedi! O kadar büyük ki bilim insanları 'tuhaf' dedi. Uzayda çığır açan keşif

Bugüne kadar böylesini kimse görmedi! O kadar büyük ki bilim insanları 'tuhaf' dedi. Uzayda çığır açan keşif

Bugüne kadar kimse böylesini görmemişti! O kadar büyük ki, bilim insanları bile 'tuhaf' olarak nitelendiriyor! Uzayda çığır açan keşfin ayrıntıları...

TUNACAN ATALAY

Araştırmacılar, Samanyolu galaksisinde tanımlanamayan devasa bir cisim tespit etti. Bu keşif, bilim dünyasında büyük bir heyecana yol açtı. Belirlenen cismin, bugüne kadar gözlemlenen en büyük kütleli nötron yıldızı ya da bulunan en düşük kütleli karadelik olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle 'tuhaf' olarak nitelendirilen kütlenin, her iki durumda da rekor kırılması bekleniyor ve bu, evren hakkındaki anlayışımızı derinden etkileyebilir.

Bir nötron yıldızının, genellikle başka bir yıldızla birleşerek kütlesinin artması sonucunda çöktüğü ve karadeliklere dönüştüğü düşünülüyor. Bilim insanları, nötron yıldızlarının Güneş'in 2,2 katı kütleye sahip olabileceğine ve bundan sonra oluşan karadeliklerin ise daha büyük kütleye sahip olduğuna inanıyor.

TAM OLARAK NE OLDUĞU BELİRLENEMİYOR

notron-yildizi.webp

Yaklaşık 2,1-2,7 Güneş kütlesine sahip olan yeni keşfedilen cisim, "karadelik kütle boşluğu" olarak bilinen alanın alt sınırında yer alıyor. Bu nedenle gökbilimciler, cismin tam olarak ne olduğunu belirlemekte zorlanıyor.

Manchester Üniversitesi'nde görevli astrofizikçi Ben Stappers, bu keşfin her iki ihtimalinin de bilim için heyecan verici olduğunu belirtiyor. Bir pulsar-karadelik sistemi, kütleçekim teorilerini test etme ve ağır bir nötron yıldızı, nükleer fizikte yeni bilgiler sunma potansiyeline sahip.

40 BİN IŞIK YILI UZAKTA

MeerKAT spots heaviest, mysterious Milky Way neutron star

Cisim, 40 bin ışık yılı uzaklıkta bir yıldız kümesi içinde hızla dönen bir pulsarın yörüngesinde bulundu. Bilim insanları, Güney Afrika'daki MeerKAT Radyo Teleskobu aracılığıyla bu keşfi gerçekleştirdi. NGC 1851 yıldız kümesini inceleyen araştırmacılar, bir radyo pulsarından gelen atımları tespit ederek cismin varlığını keşfettiler.

Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü'nden Arunima Dutta, bu sistemin araştırmalarının henüz bitmediğini ve bu cismin doğasını ortaya çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Bu keşfin, nötron yıldızları, karadelikler ve karadelik kütle boşluğu hakkındaki bilgilerimizi genişleteceği düşünülüyor.

Bulgular, "Science" adlı bilimsel dergide "A pulsar in a binary with a compact object in the mass gap between neutron stars and black holes" başlığı altında yayımlandı. Bu keşif, evrenin gizemlerini çözme yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN