Arap Baharı’ndan sonra dibi görmüştü… Libya’da enerji alanında yeni dönem

Arap Baharı’ndan sonra dibi görmüştü… Libya’da enerji alanında yeni dönem

Dünyanın en çok petrol rezervine sahip ülkelerinden olan Libya’da, üretim Arap Baharı’nın ardından dibi görürken, ülke yetkilileri, enerji sektörünü yeniden canlandırmak ve küresel pazardaki yerini almak için çabalarını artırdı.

Ekonomisi büyük ölçüde petrol ve doğal gaz ihracatına bağımlı olan Libya’da, Arap Baharı’ndan sonra siyasi istikrarsızlıktan ve altyapının zarar görmesinden dolayı düşen üretimin yeniden artırılıp yabancı yatırımcıların yeniden çekilmesi için yatırımlar artırılırken, üretilen günlük varil miktarının 2 milyonun üzerine çıkarılması planlanıyor.

Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC), ülke ekonomisinin bel kemiği olan petrol sektörünü canlandırmak için ciddi adımlar atıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) verilerine göre günlük yaklaşık 1,2 milyon varil petrol üretimi yapan ülke, bunu 2 ila 5 yıl içinde 2 milyon varile çıkarmak için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Arama, üretim ve dağıtım faaliyetlerini artırmayı ve altyapıyı modernleştirmeyi hedefleyen NOC, bu amaçla ulusal ve uluslararası birçok anlaşma yapıyor.

Yakın zamanda, 2024 yılı içinde iki ihaleye çıkılacağını duyuran NOC, bu sayede petrol üretimini artırmayı, doğalgaz sıvılaştırma tesisi kurmayı, doğalgaz boru hattı inşasını amaçlıyor.

3 MİLYONDAN 400 BİN VARİLE DÜŞMÜŞTÜ

OPEC üyesi olan Libya, OPEC verilerine göre yaklaşık 48,4 milyar varille dünyanın en fazla petrol rezervine sahip 10'uncu ülkesi ve özellikle Avrupa pazarı için önemli bir enerji ihracatçısı konumunda bulunurken, Ülkenin 1970'lerde günlük 3 milyon varil seviyesine ulaşan petrol üretimi, 2010'da başlayan "Arap Baharı" ayaklanmalarından sonra altyapının zarar görmesiyle günlük 400 bin varilin altına kadar gerilemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN