İtalya başbakanından ABD’deki düzenlemeye tepki: Ekonomik bağımsızlığımızı zedeler

İtalya başbakanından ABD’deki düzenlemeye tepki: Ekonomik bağımsızlığımızı zedeler

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği'ndeki imalatçıları rekabet açısından dezavantajlı duruma sokan yeni düzenlemenin ardından birliği ekonomik olarak daha bağımsız olmaya çağırdı.

Başkent Roma'daki yıl sonu basın brifinginde konuşan Meloni, Başkan Joe Biden'ın Ağustos ayında onayladığı 360 milyar dolarlık bir harcama tasarısı olan Enflasyonu Düşürme Yasası'na (IRA) yanıt olarak Avrupa Birliği’ni (AB) kilit sektörlerde kendi tedarik zincirlerini oluşturmaya çağırdı.

Meloni ayrıca, AB üreticilere devlet yardımı konusundaki kurallarını gözden geçirilmesi ve bilgisayar çipleri, otomobil üreticileri ve alternatif enerji gibi sektörler için tedarik zincirlerinin denetiminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

‘BATI’YI PARÇALAYABİLİR’

ABD mevzuatı, sektördeki üreticiler için vergi indirimleri de dahil olmak üzere alternatif enerji altyapısına aşırı harcama yapılmasını öngörüyor. Elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonları yerli modellere ve bataryalara ağırlık verdi. Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu AB liderleri yasayı eleştirerek "Batı'yı parçalayabileceği" uyarısında bulundu.

ŞİRKETLER FABRİKALARINI ABD’YE TAŞIYOR

Meloni, yeni yasanın Avrupalı şirketlere sorun çıkaracağını savundu. İtalya Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti, bu ayın başlarında bazı şirketlerin şimdiden fabrikalarını ABD'ye taşımayı düşündükleri konusunda uyararak durumu "felaket" olarak değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bu ay, AB'nin ihtiyacı olan şirketlere fon sağlayarak ve üye ülkelerin kendi üreticilerine yatırım yapmaları için daha fazla serbestlik tanıyarak ABD’de yürürlüğe giren düzenlemeye yanıt vermesi gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN