Seferberlikle katledecek

Seferberlikle katledecek

Lahey hiç olmamış gibi soykırımı sürdüren Netanyahu’nun, 1.5 milyon kişinin sığındığı Refah’a saldırının Ramazan’dan önce tamamlanması için talimat verdiği ortaya çıktı. İsrail Başbakanı, savaş kabinesinden yedek askerlerin de silah altına alınmasını istedi. Tüm dünyadan ‘Gazze’yi Filistinlilerden kanla arındırma yolunda en büyük hamleyi durdurun’ haykırışları yükseliyor.

Tel Aviv, daha önce güvenli diyerek sivilleri sürdüğü Refah kentinde ölüm ablukasına hazırlanıyor. Gazze’nin en güneyinde yer alan kent 1.5 milyon Filistinli için sığınacak son nokta oldu. Kapsamlı kara harekatının iki hafta içinde başlayacağı iddiası İsrail medyasına yansırken seferberlik isteyen Netanyahu’nun, askerlikten muaf tutulan yedek askerleri yeniden silah altına alması için Genelkurmay Başkanı’na talimat verdiği belirtildi.

MISIR: REFAH’A SALDIRI OLURSA BARIŞ ANLAŞMASI BİTER

İkili saldırı planı hazırlatan İsrail Başbakanı’nın, savaş kabinesine ‘Ramazan ayından önce bu iş bitmeli’ talimatı verdiği ileri sürüldü. Mısır ise kara harekatı durumunda Tel Aviv’le 45 yıl önce imzalanan barış anlaşmasının askıya alınacağını bildirdi. Sıcak bölgeyi ziyaret eden Fransız milletvekili Eric Coquerel de “Soykırım yapıldığına dair kesin bir inançla geri döndük. Gazze halkını yok edecek son felaketi önlemeliyiz” dedi.

1202krt01a-tum.jpg

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonunun hemen ardından başlayan ve misillemeden soykırıma dönüşen Gazze işgali en sonunda Mısır sınırına kadar dayandı. Yüz binlerce Filistinli sivil, İsrail’in hedef gözetmeyen, acımasızca saldırıları nedeniyle güneydeki Refah sınırına sığınırken artık gidecek bir yerlerinin olmadığı noktada muhtemel bir katliam dalgası nedeniyle endişeli bekleyiş içinde.

Dört aydır süren İsrail saldırılarından öldürülen Filistinlilerin sayısı 28 bini geçerken Tel Aviv’in aşırı sağcı yönetimi, Refah mülteci şehrine operasyon için hazırlık yapıyor. El Cezire’de yer alan habere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Refah operasyonu için İsrail ordusundaki yedek askerleri yeniden seferber etmek istiyor. İsrailli yayın kuruluşu Channel 13’ün haberine göre İsrail Başbakanı, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’den askerlikten muaf tutulan yedek askerleri yeniden askere almasını istedi. Habere göre Halevi’nin yanıtı “ordunun her türlü görevin üstesinden gelebileceğini” söylemek oldu. Channel 13, “üst düzey bir İsrailli yetkiliye” dayandırdığı haberinde ordunun Refah operasyonunun başlamaya yaklaştığını ancak Mısırlılarla koordinasyonun henüz sağlanamadığını belirtiyor.

Refah’ta başlayacak geniş kapsamlı bir İsrail operasyonuna yönelik tedirgin bekleyiş devam ederken İsrail medyası, Netanyahu’nun bu operasyonun Ramazan ayından önce bitmesi gerektiğini söylediğini yazdı. İsrail’in Kanal 12 televizyonu Netanyahu’nun son günlerde savaş kabinesine Refah kentine saldırının “10 Mart civarında başlayacak ramazan ayı öncesi tamamlanması gerektiğini söylediğini” öne sürdü. Haberde Genelkurmay Başkanı Halevi’nin de Başbakana “ordunun saldırıya hazır olduğunu ancak hükümetin Refah’a sığınan insanlara dair ne yapacağına karar vermesi gerektiği” cevabı verdiği söylendi. Netanyahu operasyon için bir ayı olduklarına inanırken Ürdün Hava Kuvvetleri’nden emekli general Mamun Ebu Nowar, El Cezire’ye konuştu.

Nowar Hamas’ın Refah’taki kuvvetlerinin oldukça güçlü olduğuna dikkat çekerek İsrail’in Refah Operasyonunun tahmin edildiğinden uzun sürebileceğini söyledi. Emekli general, “Gazze’nin güney kısmı, onların deyimiyle [Hamas’ın] komuta merkezlerinden biri. Stratejik tüneller var, 60 metre kadar derine iniyorlar ve 20, 43 metre kadar olan taktik tüneller var. Bu tünelleri kontrol etmek için çok sıkı çalışmaları, bu komuta noktalarını kesmeleri ya da yok etmeleri gerekiyor ki [Hamas] bu komutayı bir bütün olarak kaybetsin, ama bu çok çok zor bir mücadele olur, aylar sürer.” ifadelerini kullandı.

Nowar’a göre İsrail’in planı, saldırılarını başlatmadan önce, çoğu savaşın başından bu yana birçok kez yerlerinden edilmiş olan şehirdeki Filistinlileri Refah’ı terk etmeye ve sahile doğru hareket etmeye zorlamak. Bunun Refah’taki sivil halk için bir felaket olacağını ve İsrail’in Refah’a saldırma planlarını gerçekleştirmesi halinde “soykırımın efendisi” olacağını, belirten Nowar “Bu bitmeyen bir savaş ve Hamas hala orada ve İsrailliler bunu kazanamayacak” dedi.

‘NASIL SÜRGÜN EDERİZ’ ALTERNATİFLERİ MASADA

İsrail savaş kabinesinin, Refah kentine yönelik olası kara operasyonu için kente sığınan yüzbinlerce Filistinlinin tahliyesine yönelik “alternatifler” üzerinde çalıştığı bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, “Güvenlik kabinesi, Refah kentine yönelik kara operasyonunun gerçekleştirilebilmesini sağlamak amacıyla 1 milyondan fazla Gazzeliyi tahliye etmek için başka alternatifler üzerinde çalışıyor.” denildi. Alternatiflere ilişkin bilgiye yer verilmeyen ve Tel Aviv’in ramazandan önce Refah’ta askeri harekata hazırlandığına işaret edilen haberde, İsrail ordusunun kente yönelik kara operasyonunda karşılaştığı en büyük sorunun sivil halkın tahliyesi olduğuna dikkat çekildi. Gazze Şeridi’nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin kente sığınmasıyla 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze’nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor. İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alırken İsrail’in Refah’a kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi’nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN