Doların kolu bağlandı! O emtia serbest uçuşta… Kapalı Çarşı akın akın, çabuk olun

Doların kolu bağlandı! O emtia serbest uçuşta… Kapalı Çarşı akın akın, çabuk olun

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı sonrasında piyasalar karıştı. Dolar kurunun baskılanmasıyla birlikte altın fiyatları fırladı. Yeni rekorlar kıran gram altın fiyatı yatırımcıların dikkatini çekiyor. Piyasadaki dalgalanmalar üzerine yatırımcılar tarafından "En kazançlı yatırım hangisi?" sorusu araştırma konusu oldu. İşte tüm detaylar...

Dolar kurunu ve altın piyasasını yakından ilgilendiren FED faiz kararı geçtiğimiz gün açıklandı. Faiz kararının açıklanmasıyla birlikte piyasalarda hareketlilik başladı:

DOLARA GÜVEN AZALIYOR

FED tarafından enflasyonla mücadele kapsamında alınan kararda faiz 25 baz puan artırılarak yüzde 5,25 ile 5,50 seviyelerine yükseldi. Son alınan faiz kararı ile birlikte 2021 yılının ocak ayından itibaren en yüksek seviyelere ulaştı. Ekonomistlerin merakla beklediği verilerin paylaşılmasıyla yıl sonu tahminleri güncellendi.

Uzman isim Mehmet Ali Yıldırımtürk, faiz kararı sonrasında dolara olan güvenin zedelendiğini belirtti. Dolar fiyatının dışarda daha düşük olmasından dolayı Rusya ve Çin gibi ülkelerin kendine ait para birimlerinin olduğunun altını çizdi. Sözlerinin devamında ise dolar kurundaki baskının azaldığını vurguladı.

dolar-nerede-bozdurulur.jpg

DOLARDA YIL SONU TAHMİNİ

FED faiz kararı sonrasında yıl sonu tahminlerini paylaşan uzman isim dolar ve euro beklentilerini açıkladı. Yatırımcıların merakla beklediği tahminler Yıldırımtürk'ten geldi. Doların 27 TL seviyelerinde yer aldığı günlerde ay sonu 28 - 28,5 TL seviyelerine yükselmesini beklerken, yıl sonu için beklediği dolar kuru 30 TL olacağını belirtenlere karşı 31 TL tahmininde bulundu.

Akaryakıt ve ÖTV zamlarıyla birlikte önümüzdeki günlerde enflasyonun yeniden yükselişe geçeceğini vurguladı. Enflasyondaki yükselişin yatırımcıyı altına ittiğini belirtirken dövizde yükseliş kontrollü olurken altın için söz konusu olmadığının altını çizdi. Altın fiyatlarında yükselişler beklediğini ifade etti.

2-pjhs.jpg

EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM

Altın fiyatlarında yıl sonu tahminlerini duyuran uzman isim yatırımcının yüzünü güldürdü. Günümüzde 1.700 TL seviyelerinden işlem gören altın fiyatlarının ilerleyen günlerde 1.750 seviyelerine yükseleceğini açıkladı. 2023 yılının sonuna doğru ise gram altının 2.200 TL seviyelerini görebileceğinin altını çizdi. Altın tahminleri sonrasında "Bu dönemde en çok kazandıran yatırım hangisi?" sorusunu şu şekilde yanıtladı;

"Tasarruf tarafında özellikle vadesi dolan Kur Korumalı Mevduattan çıkan para altına dönüyor. Aylık gelirlerinden tasarruf edenlerin kar amaçlı değilse de paranın değerini korumak için altın aldığını görüyoruz. Altın önümüzdeki dönemde alış ağırlıklı seyrini sürdürecek. Satışların daha sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu da kar amaçlı değil ihtiyaç kaynaklı. Altın bir de yatırım aracını değiştirme amaçlı olarak kullanılıyor. Örneğin araba alacak elindeki altını satıyor. Seçim sonrasında döviz yönetimine tam olarak güvenin sağlanamamış olması nedeniyle vatandaş altın alıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN