EYT’lilere maaş uyarısı! EYT’lileri bekleyen büyük tehlike resmen belli oldu… Kontrol edin sizin de maaşınız kesilebilir

EYT’lilere maaş uyarısı! EYT’lileri bekleyen büyük tehlike resmen belli oldu… Kontrol edin sizin de maaşınız kesilebilir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Yeni EYT düzenlemesi ile birlikte hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan Eylül 199 girişli 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı vurgulandı. Ancak gelen son bilgiler milyonlarca kişiyi harekete geçirdi. EYT'liler için kritik çağrı, hemen kontrol edin. Emeklilik için yaşı bekleyen vatandaşlar bu sefer de düşük maaş tehlikesi ile karşı karşıya. Paranız kesilmeden hesabınıza bakın. İşte detaylar...

Milyonlarca kişinin beklediği haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. EYT'de yaş sınırı kalktı, 2 milyon 500 bin kişi kesin bir şekilde emekli olacak. Vatandaşlar yeni EYT düzenlemesinin nasıl işleyeceğine dair bilgileri araştırırken EYT'lilere son dakika maaş uyarısı yapıldı. Emeklilik için yaşı bekleyen vatandaşları bu sefer de düşük maaş tehlikesi bekliyor. Ünlü ekonomist vatandaşları tek tek uyardı. Paranız yanmadan çekin. İşte EYT haberinin detayları...

UZMANLAR UYARDI: MİLYONLARCA EYT'LİYE MAAŞ UYARISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de yaptığı açıklamada EYT ile ilgili yeni düzenlemede yaş sınırının olmayacağını, hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan 8 Eylül 1999 girişli 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını açıkladı. Milyonlarca kişi alınan kararla bayram ederken uzmanlardan son dakika uyarısı yapıldı. Yeni düzenleme ile yaş sınırı ortadan kalkacak fakat aylık bağlama konusunda eski sistem uygulanacak. Yani uzmanlar EYT'lilerin büyük bir kısmının en düşük emekli aylığını alacaklarını söyledi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINI ALACAKLAR

Yeni EYT düzenlemesi ile ilgili önemli bilgiler aktaran sosyal güvenlik uzmanları, kimin ne kadar prim yatırdığı bilinemediği için 2 milyon 250 bin kişinin kaçının en düşük emekli aylığını alacağını ifade etti. Uzmanlar Türkiye'de yüzde 60 oranında asgari ücretten prim yatırıldığı için yıllardır emekli olmayı bekleyen EYT’lilerin bu sefer de en düşük emekli aylığına mahkûm edileceği ifade ediliyor.

5510 sayılı kanunun aynı şekilde yürürlükte olduğunu ve aylık bağlama oranlarının üç farklı dönem için hesaplandığını söyleyen uzmanlar, 1993 öncesinde çalışanlar, 2000 ile 2008 arasında çalışanlar ve 2008 sonrası çalışanlar için farklı aylık bağlama oranları olduğunu, bu üçünün ortalaması alınarak bir aylık belirlendiği bilgisini verdi.

fgggffg.jpg

Bu yasanın yeni EYT düzenlemesinde de geçerli olacağını belirten uzmanlar, "1999’da bu kanun çıkmadan önce tek bir aylık bağlama sistemi vardı, 1999’da farklılaştı. EYT’de sadece yaş koşulu ortadan kalkmış oldu. Aylık bağlama oranı bugünkü gibi devam edecek. En düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL ise EYT’lilerin de alacağı en düşük aylık 3 bin 500 TL olacak" uyarısında bulundu.

"AYLIKLARIDA ESKİ SİSTEME GÖRE BAĞLAMANIZ GEREKİR"

EYT'lilere bağlanacak olan aylıklarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik şu ifadeleri kullandı:

"Bu EYT’lileri bekleyen bir tehlike aslında. Aylık bağlama oranları düşeceği için büyük bir kısmı çok düşük emekli aylığı alacak. Şu an zaten işçi emeklilerin ortalama emekli aylığı 4 bin 600 TL. Bu yüzden büyük bölümü tekrar çalışmak isteyecektir .Yani şu pahalılıkta EYT’liler SGK’dan bir miktar harçlık almış olacaklar, bir yandan da çalışmaya devam edecekler. Bu insanları eski sisteme göre emekli ediyorsanız, aylıklarını da eski sisteme göre bağlamanız gerekir."

fghgfhgf.jpg

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.

YAŞ SINIRI VAR MI?

Erdoğan`ın açıklamasına göre, emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLABİLECEK?

Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olma hakkına kavuşacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN