Selçuk Geçer’den uyku kaçıracak dolar açıklamaları! 20’li rakamlar tarih olacak! Bunlar iyi günleriniz!

Selçuk Geçer’den uyku kaçıracak dolar açıklamaları! 20’li rakamlar tarih olacak! Bunlar iyi günleriniz!

Dolar kuru tahminleriyle sık sık gündemde yer alan Selçuk Geçer'den yeni açıklamalar geldi. Dolar için 35-40 TL seviyesine işaret eden Geçer, önlem alınmadığı durumda karaborsaya düşeceğini ifade etti. İşte Selçuk Geçer'in dolar açıklamaları…

Dolar kurunda görülen yükselişin önüne geçmek için önlem alınması gerektiğini ifade eden Selçuk Geçer, "kur korumalı TL vadeli mevduat" hesaplarının işe yaramadığını söyledi. Döviz kurunda kaygı verici durumun sadece artıştan ibaret olmadığını aktaran uzman isim, bankalardaki Döviz alım satım arasındaki farkın da 2 TL'ye ulaştığını aktardı. Bankaların vatandaştan döviz alma işlemlerinde resmi kurun baz alındığını dile getiren Geçer, aynı bankaların döviz satışını yüksekten yaptığına değindi. Bir bankanın 19,40'dan alım yaptığını ifade eden Geçer, satarken 20,52'den satış yaptığını aktardı. İşte Selçuk Geçer'in dolar açıklamaları…

VATANDAŞ FARK ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR

Bu yöntemin hemen hemen bütün bankalar tarafından yapıldığını aktaran Geçer, vatandaşların alım işlemlerinde 2 TL fark ödemek durumunda kaldığını söyledi. Bu nedenle serbest piyasaya yönelen vatandaşların farklı yöntemlerle karşılaştığını aktar Geçer, "çoklu döviz" fiyatının görüldüğünü söyledi. Dövizdeki bu artışın farklı fiyatlanmanın nedeni olduğunu aktaran uzman isim, en büyük sebebin iktidar temsilcilerinin vaatleri olduğunu vurguladı. Görülen bu durumun İkinci nedeni olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kasasının boş olması gerekçesine öne süren Selçuk Geçer, Türkiye'de devalüasyon tehlikesi olduğunu aktardı.
selcuk-gecer-dolari-satmayin-dedi.jpg

“DÖVİZ SIKIŞIKLIĞI VAR”


Piyasalar hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Selçuk Geçer, "Korkunç bir döviz sıkışmışlığı var" ifadelerini dile getirdi. Dövize duyulan ihtiyacım bir türlü karşılanamadığını ifade eden uzman isim, yurtdışından uzun vadeli borç bulunamadığının altını çizdi. Maliyetlerin yükseldiğini aktaran Geçer, Türkiye'de hem risk priminin arttığını hem de kredi puanlarının çok düştüğünü dile getirdi.

dolarlar.jpg

Yabancı kuruluşların Türkiye'ye borç vermek istemediğini belir Geçer, beraberinde dövizde ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını aktardı. Selçuk Geçer,"Kısa vadeli borçlarımız her ay artmaya, rekor kırmaya devam ediyor. Öbür taraftan dış ticaret ve cari açığımız kontrolden çıkmış durumda. Bu ciddi bir ödemeler dengesizliğine işaret ediyor" dedi.

PİYASADA FARKLI FİYATLAR GÖRÜLÜYOR

Finans sektöründe krediyi döndürmek anlamında büyük problemlerin olduğunu söyleyen Geçer, kur korunmalı mevduatın durumu durdurmuş gibi görünse de ciddi bir maliyet etkisi oluşturduğunu aktardı. Makro ekonomik sıkıntıların yanı sıra uluslararası gelişmelerin de duruma eklendiğini ifade eden uzman isim Türkiye'deki dövüş sıkışıklığının devam ettiğinin altını çizdi.

selcuk-gecer-dolar-aciklamasi-1.jpg

Türk tarafından açıklanan veriler kapsamında doların 24 ile 25 TL civarında olması gerektiğini aktaran Geçer, "Gerçek enflasyon üzerinde değerlendirdiğimizde doların 35-40 lira aralığında olması gerekiyor. Ya da maliyetler içerisindeki enflasyona bakıldığında yine doların 40 lira üzerinde olması şart" ifadelerini kullandı.

Şirketlerin açıkları kapatmak amacıyla dövize yöneldiğini söyleyen uzman isim, MB rezervlerini doldurmak için Kapalı Çarşı’ya akın edildiğini aktardı. Bu nedenle fiyat farklarının oluştuğunu belirten Geçer, bu durumun yaşanacağını aylar öncesinden söylediğini işaret etti. Şu anki endişenin dolar kurunun karaborsaya düşmesi olduğunu dile getiren uzman isim, makas aralığının açılabileceğine değindi. Dolar kuru hakkında açıklamalarına devam eden Selçuk Geçer, şu ifadelerle konuşmalarını sonlandırdı:

dolar.jpg

" Şu anki endişemiz şu; dolar kuru karaborsaya düşebilir ve bu makaslar daha da açılabilir. Bu da önümüzdeki dönemde makro ekonomik sıkıntılar hele hele bu karaborsa ortamı nedeniyle kaçınılmaz bir devalüasyon işaret edebilir. İyi ihtimal 35-40 lira, kötü ihtimal kontrolden çıkıp aynı 5 Nisan 1994'te olduğu gibi katlanarak artabilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN