200 yıldır devam eden miras, dağlardan akıp geliyor: 3 ayda 150 bin lira kazanıyorlar!

200 yıldır devam eden miras, dağlardan akıp geliyor: 3 ayda 150 bin lira kazanıyorlar!

Dedelerinden kalan işi sürdürüyorlar, 200 yıldır dağlardan akan tuzlu su ile hayatlarını idame ettiriyorlar... Batman'ın Kozluk beldesinde yer alan köyde yaşayan insanlar, yaptıkları işten üç ayda 150 bin lira gelir elde ediyorlar. Bununla birlikte, doğal olduğu kadar birçok rahatsızlığa da çare! İşte merak edilen ayrıntılar...

Batman'ın Kozluk belde sınırları içinde bulunan Derince köyü sakinleri, atalarından kalan bu işi 200 yıldır sürdürüyorlar. 45 haneli bu kasaba, geçimini bu işle sağlarken, aileler üç ayda yaklaşık 150 bin lira gelir elde ediyorlar.

Yerin altından doğal olarak akan suyu yaklaşık 5 kilometre boyunca hortumlarla taşıyıp havuzlarda toplayıp güneşte kurutarak 'tuz işlemeciliği'ni 200 yıldır sürdüren köy sakinleri, geçimlerini bu şekilde temin ediyorlar.

1-019.jpg

TUZLU SUYU BUHARLAŞTIRMA SÜRECİNİ YÜRÜTÜYORLAR

Tuzlu suyu güneşte buharlaştırıp tuz haline getirdiklerini ifade eden Abdülkadir Sayın, doğal suyu havuzun içinde bir hafta toplayıp güneş karşısında buharlaştırmaya bıraktıklarını ve sıcak hava karşısında tuza dönüştüğünü dile getirdi.

Geçimlerini bu şekilde temin ettiklerini belirten Sayın, "3 ay boyunca çalışıyoruz ve buradan elde ettiğimiz tuzları satarak geçimimizi sağlıyoruz. İşçisi olan bir aile bir sezon boyunca yaklaşık 150 bin lira gelir elde edebiliyor. Köyde yaşayan herkesin geçim kaynağı bu tuz. Bu tuz asla bozulmaz. Birçok hastalığa iyi gelir. Araçlarla taşıyıp satıyoruz. Elde kalmaz, hemen alıcı bulur" ifadesini kullandı.

2-010.jpg

200 YILDIR BU İŞİ YAPARAK HAYATLARINI SÜRDÜRÜYORLAR

Tuz üretiminin dedelerinden miras olarak kendilerine kaldığını söyleyen Derince köyü Muhtarı Cuma Yüksel, yaz aylarında doğal yollarla elde ettikleri tuzu kış aylarında da satmaya devam ettiklerini belirtti.

Herkesin tuz işiyle meşgul olduğunu belirten Yüksel, "Atalarımız tuz üretimi yapıyordu, şimdi de biz bu işi sürdürüyoruz. 200 yıldan fazla bir süredir bu işi yapıyoruz. Bu tuz doğal bir tuzdur. Peynir, salamura, turşu ve benzeri birçok yemeğin yapımında bu tuz kullanılıyor. Batı illerine gitmekte olan tırlar buradan tuz alıyorlar. Adana, Mersin, İzmir ve diğer illere gönderiliyor. Çok sağlıklı bir tuzdur. Hiçbir katkı maddesi içermez. Doğal sudan elde ediyoruz. Ayak mantarlarına ve vücutta oluşan çatlaklara oldukça iyi gelir" şeklinde ifade etti.

3-004.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN