Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar, Büyükçekmece'yi hemen boşaltın! Japon Deprem Uzmanı yalvardı: Hazırlık yapın

Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar, Büyükçekmece'yi hemen boşaltın! Japon Deprem Uzmanı yalvardı: Hazırlık yapın

Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, olası Marmara depremi hakkında, coğrafi olarak zayıf bölgeleri belirtti. Moriwaki, "İstanbul depremi eli kulağında demek istiyorum. Hemen yarın olabilir. Bir yıl içerisinde ya da bir onyıl içinde. Ancak, bireylerin hazırlıklı olması esastır," şeklinde ifade etti.

Kahramanmaraş'ın merkezli depremlerin ardından, odaklar yine Marmara'nın üzerinde. Yoshinori Moriwaki, Marmara depremi ve Kahramanmaraş ile Hatay odaklı depremleri inceledi.

"Kahramanmaraş deprem hareketinin sebep olduğu yıkımın, bana kalırsa, büyüklüğü 7.9 olduğunu" belirten Moriwaki, "1930'da Erzincan, 41'de Tokat'ta deprem meydana geldi. Doğudan batıya gidiyor. Allah sizi uyarmakta, şimdiden tetikte olun. Kahramanmaraş'taki deprem sonrası denizin içinde, Kıbrıs bölgesinde ya da diğer tarafta Bingöl, Muş, Bitlis ve Van'da meydana gelebilir. Marmara Bölgesi'nde de yaşanabilir," dedi.

2.jpg

FAY HATTINA DİKKAT ÇEKTİ: 'BU BÖLGELER YERLEŞİM YERİ OLMAMALI'

Yoshinori, yapmış olduğu açıklamalarda, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nı öne çıkartarak şunları ifade etti:

"Marmara'nın kritik bölgelerde olduğunu düşünmekteyim. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzeyinde bir kolu mevcut. Bu kolun risk taşıdığına inanıyorum. Ne zaman meydana geleceği konusunda kimse kesin bir şey söyleyemez, fakat o gün geldiğinde, bu deprem hareketini minimum zararla atlatmak için tetikte olmamız gerek. İstanbul'da zeminin kuvvetli olmadığı bölgeler; Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Avcılar ve Büyükçekmece'dir. Bu bölgelerin tahliye edilmesi düşünülmelidir. Yerleşim yeri olarak kullanılmamalıdırlar."

İstanbul Depremi'nin ne zaman gerçekleşeceği konusunda açıklamada bulunan Japon deprem uzmanı, "Bana sürekli olarak; İstanbul'da deprem ne zaman ve ne şiddette meydana gelecek diye soruyorlar. Fakat bu, hiç kimsenin kesin olarak bilemeyeceği bir şeydir. Çünkü bu hesaplamaların bir yöntemi mevcut değil. İstanbul depremi eli kulağında demek istiyorum. Hemen olabilir. Bir yıl içerisinde ya da bir onyıl içinde. Ancak bireylerin hazırlıklı olması esastır. Şimdi harekete geçmeliyiz. Bu bağlamda, hazırlıkları derhal yapmak şarttır. Türkiye, depreme hazırlıksızdır. Okullarda deprem eğitimi yeterince öğretilmemektedir. Yılda bir kez okulda tatbikat yeterli değildir. Haftada iki kez tatbikat gerçekleştirmelisiniz. En mühimi, anaokulu seviyesinden itibaren deprem eğitimi verilmelidir. Bu eğitim temelden başlatılmalıdır," şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN