Eski Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ vefat etti

Eski Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ vefat etti

Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ, Bodrum’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

2014 yılından beri Muğla Bodrum’da yaşamını sürdüren Eski Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun şefi Prof. Dr. Nevzat Atlığ, yaşlılığa bağlı rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gördüğü Acıbadem Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. 98 yaşında vefat eden Atlığ'ın cenazesinin İstanbul’da toprağa verileceği kaydedildi.

NEVZAT ATLIĞ KİMDİR?

ERKEN YAŞ VE EĞİTİM

Dr. Nevzat Atlığ, 14 Ekim 1925'te süvari albayı ve müzisyen olan babası Nazmi Atlığ'ın görev yaptığı Denizli'nin Sarayköy ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Edirneli olan Atlığ, babasından keman ve müzik eğitimi aldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamladıktan sonra röntgen teşhis alanında uzmanlık yapma kararı aldı.

MÜZİKTEKİ YÜKSELİŞ

Üniversite yıllarında keman çalmaya devam eden Atlığ, İstanbul Üniversitesi korosunda da yer aldı. Kısa sürede müzikteki yeteneği fark edildi ve bu onun kariyerine yön verdi. İstanbul Radyosu Müdürü olarak görev yaparken müzik kariyerine başlayan Atlığ, bir dönem İstanbul Radyosu Küçük Koro'nun şefliğini üstlendi.

TÜRK MÜZİĞİ VE YÖNETİCİLİK KARİYERİ

Mesut Cemil Bey'in vefatının ardından 1963 yılında Klasik Koro'nun şefliğine atanması, onun Türk müziği sahnesindeki etkileyici kariyerinin başlangıcını oluşturdu. Milli Eğitim Bakanlığı Türk Musikîsi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı, 1000 Temel Eser Komisyonu üyeliği ve TRT yönetim kurulu üyeliği gibi önemli görevler üstlendi.

1976 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nu kurmasıyla birlikte, bu koronun şefliğine getirilen Atlığ, bu görevi 1976'ya kadar sürdürdü. İstanbul Belediye Konservatuarı'nda çeyrek asır boyunca Sanat Kurulu Başkanlığı ve Türk Musikîsi Hocalığı yapan Atlığ, 1981 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Klasik Türk Müziği dalında başarı ödülüne layık görüldü.

BAŞARILARIN VE ÖDÜLLERİN ARDINDA

Devlet Sanatçısı unvanını 1987 yılında alan Atlığ, 1999 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat büyük ödülünü kazandı. 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür ve San'at Büyük Ödülü ile ödüllendirilen sanatçı, pek çok müzisyeni yetiştirmenin yanı sıra 1985 yılından itibaren 30 yıl süreyle İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim üyeliği görevinde bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Atlığ'ın kariyerinde bir dönüm noktası olan 1985 yılında aldığı "Profesör" unvanı, Türk müziğine olan katkılarını tescilledi. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Üyeliği, Radyo Televizyon Yüksek Kurulu üyeliği ve 1983 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından verilen Türk Kültürü Hizmet Ödülü, Atlığ'ın müzik ve kültür alanındaki önemli rollerini vurgular.

ESERLERİ VE YAYINLARI

Nevzat Atlığ'ın yönettiği sayısız sahne, radyo ve TV konserlerinin yanı sıra, yirmi CD'lik müzik yayını ve beş ciltlik Türk Musikîsi Klasikleri nota yayınları da bulunmaktadır. Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Kubbe Altı Vakfı, Bakırköy Konservatuarı Vakfı ve Mehmet Güntekin tarafından kaleme alınan kitaplar, Atlığ'ın sanatının izini sürmek isteyenler için önemli kaynaklardır.

ÖDÜLLER VE ONURLANDIRMALAR

Dr. Nevzat Atlığ, sanat kariyeri boyunca birçok ödüle layık görülmüştür. Aydın Doğan Vakfı tarafından 2013 yılı Türk Musikîsine tahsis edilen sanat ödülü ve 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından Necip Fazıl Saygı Ödülü, Atlığ'ın sanatının ne kadar değerli ve etkileyici olduğunu bir kez daha göstermektedir.

SON DÖNEM VE MİRAS

Dr. Nevzat Atlığ, hayatını Bodrum'da sürdürmüş ve müzik alanındaki mirasını gelecek nesillere aktarmıştır. İki çocuk sahibi olan sanatçı, Türk müziğinin önde gelen figürleri arasında haklı bir yer edinmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN