Güncellenen diri fay haritasını canlı yayında açıkladı! Bu bölgelerde oturanlar 7.4'ün üzerinde depreme her an hazır olsun!

Güncellenen diri fay haritasını canlı yayında açıkladı! Bu bölgelerde oturanlar 7.4'ün üzerinde depreme her an hazır olsun!

Ülke gündeminde yer alan deprem hakkında çarpıcı açıklama geldi. Deprem uzmanı, o bölgede oturanları uyararak 7.4'ün üzerinde deprem beklediğini paylaştı. Canlı yayın esnasında güncellenen diri fay haritası üzerinden konuştu. İşte 7.4 üzeri deprem beklenen bölgeler...

Milyonları endişelendiren deprem açıklaması geldi. MTA tarafından güncellenen deprem haritasının üzerinden konuşan deprem uzmanı, büyüklüğü 7.4'ün üzerinde deprem beklenen bölgeleri duyurdu.

DİRİ FAY HARİTASI GÜNCELLENDİ

Diri fay haritası üzerinde yapılan incelemelere göre, 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem oluşturabilecek 485 diri fay hattının bulunduğunu paylaştı. Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında yenilenen diri fay haritası hakkında konuştu. Yorumlarıyla birlikte Tüysüz, derece derece bölgelerin riskini paylaşırken 3 fay hattının önemli olduğunu söyledi.

okan.webp

ÜÇ KRİTİK ÖNEME SAHİP FAY HATTI

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde 5.2 ve 5.1 büyüklüğünde deprem yaşanmasının şaşırtmayacağını söyledi. Diri fay hatları üzerinden konuşan uzman isim, Türkiye'de 3 kritik öneme sahip fay hattının olduğunu söyledi.

Bu faylardan ilki "Kuzey Anadolu Fayı" olarak paylaşıldı. Bingöl'ün Karlıova bölgesinden başlayan fay hattı Karadeniz'e paralel bir şekilde Marmara Denizi'ni geçerek Kuzey Yunanistan'a kadar uzanıyor. Fay hattının büyüklüğü 1.600 kilometre boyutunda olduğu ve dünyanın en önemli fayları arasında yer bulunduğu belirtildi.

Önemli olan faylardan bir diğeri ise Doğu Anadolu Fay hattı oldu. 6 Şubat 2023 tarihinde üst üste meydana gelen 7 üzeri depremleri sağlayan fay hattı olarak işaret edildi. Bingöl Karlıova'dan başlayan fay hattı Hatay'a kadar ilerleyerek Ölüdeniz Fay hattı ile birleşerek Kızıldeniz'e kadar ilerliyor.

agri-nin-dogubayazit-ilcesinde-4-buyuklugunde-deprem-114357.jpg

7.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME HAZIR OLUN

Prof. Dr. Tüysüz'ün açıklamalarına göre, Kuzey Anadolu Fay hattının büyük bir kısmı kırılmadı. 1939 yılında deprem meydana gelen Erzincan'ın ardından 1992 yılında Erzincan Ovası'nın bir kısmında daha deprem olmuştu.

Kargapazarı Fay hattı 1939 tarihinde kırılırken, 2 fayın arsında kırılmayan parça olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Fay'ında oluşabilecek bir depremin 7.2 - 7.4 büyüklüğünde olacağına dair beklentilerini açıkladı.

TÜRKİYE HARİTASI DEPREM RİSKİ SIRALAMASI

Birinci Derece Riskli Bölgeler;

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci Derece Riskli Bölgeler;

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı, Çorum.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler;

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Riskin Az Olduğu Bölgeler;

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN