Hem petrol hem de gaz kaynıyor! Hükümetten flaş karar! O bölgeyi kendi sınırlarına katacak

Hem petrol hem de gaz kaynıyor! Hükümetten flaş karar! O bölgeyi kendi sınırlarına katacak

Dünyadaki önemli kaynaklar arasında yer alan petrol ve doğalgaz aramaları da hız kesmeden devam ediyor. O bölgede hem petrol hem de gaz resmen fokur fokur kaynıyor. Hükümetten flaş açıklama geldi. O bölge topraklara katılacak. İşte tüm detaylar…

Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen doğalgaz ve petrol aramalarında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Venezuela hükümeti komşu ülke Guyana kontrolünde yer alan ve birkaç yıl önce petrol ve gaz rezervi keşfedilen o bölgeyi topraklarına katma planı olduğunu duyurdu. Yapılan açıklama ile birlikte gerilim tırmanırken detaylar da gelmeye başladı. İşte tüm detaylar…

VENEZUELA'DAN ŞAŞIRTAN KARAR

Venezuela hükümete pazar günü gerçekleştirdiği halk oylaması ile birlikte zengin petrol kaynakları ile bilinen Essequibo Bölgesi’nin yeni bir eyalet olarak Venezuella topraklarına katılmasını onayladı.

essequibo-bolgesi.jpg

Bu yana toprakları üzerinde hak iddia eden Venezuela'ya tepki Brezilya'dan geldi. Brezilya'nın sınırı asker göndereceğini açıklaması ile birlikte gerilim de tırmanmaya başladı. İngiliz sömürgesi olan Guyana 19 yüzyıldan bu yana büyük tartışmalarla karşı karşıya kalıyor.

Sömürge döneminde ABD ve İngiltere arasında Venezuela aleyhine gizli bir anlaşma yapıldığı belirtilirken Bu anlaşmanın 1966 yılında Guyana’nın bağımsızlığını kazanması ile birlikte 1899 tarihli sınır takvimi kararının tanımlanmasında belirleyici bir rol üstlendi.

GAZ VE PETROL REZERVİ KEŞFEDİLDİ

Essequibo açıklarında, geçtiğimiz yıllarda keşfi yapılan petrol ve gaz rezervleri Venezuela'nın uzun süredir dikkatinde yer alıyordu. Venezuella referandumun da gerçekleştirilen seçim işlemleri ile birlikte toprak talebinin desteklenmesi de büyük tepkilere neden oldu.

petrol-3.jpg

Maduro yönetiminin bölgede faaliyet gösteren Petrol şirketlerine de Essequibo'yu terk etmeleri için 3 aylık bir süre verdiği söylendi. Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro,Tartışmalı bir referandumun ardından bölgede petrol, gaz ve maden araması için Emir verdi. Bölgede faaliyet gösteren Amerikan petrol devi ExxonMobil çalışmalarına devam ediyor.

Venezuella sınırları belirlenirken sınır dışı arasında bırakılan bölge için Uluslararası Adalet Divanı’na başvuruda bulunuldu. Mahkeme ise konunun netleşene kadar bölgenin yapısının değiştirileceği herhangi bir adım atılmamasına karar verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN