Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti! İstifa nedeni şoke etti: Herkes çadır yüzünden sanıyordu

Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti! İstifa nedeni şoke etti: Herkes çadır yüzünden sanıyordu

Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın istifası gündem yarattı. 6 Şubat depremlerinin 2. gününde AHBAP Derneği'ne çadır satışı yapan kurumun başında bulunan isim skandalın ortaya çıktığı 26 Şubat tarihinden bugüne tüm tepkilere rağmen istifa etmemişti. Peki Kerem Kınık iki buçuk ay sonra neden istifa etti? İstifa nedeni çadır satışı değilse neydi?...

6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye ile beraber tüm dünyanın yardıma koştuğu afet günlerinde AHBAP'a çadır satışı yapan Kızılay'ın başkanı Kerem Kınık, aylar sonra istifa etti.

Kınık'ın istifasına sebep olan şey ise Cumhurbaşkanı'nın sözleri oldu.

"BU YANLIŞI DÜZELTMESİ GEREKİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlerle buluşmasında Kızılay'ın depremde çadır satmasına ilişkin gelen bir soruya "Bu konu tabii beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma fiiline, işine giremez. Süratle de tabii bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Çünkü biz Kızılay'ı özellikle çadır üretiminde çok daha aktif hale gelmesi için sürekli teşvik ettik. Kızılay'ın çadır dendiği zaman en ufak bir sıkıntısının, probleminin olmaması gerekir." ifadesini kullanmıştı.

Bu ifadelerin ardından Kerem Kınık'tan istifa haberi geldi. Yaşanan onca skandala rağmen istifa etmeyen Kınık'ın seçime 2 gün kala Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine istifa etmesi tepki çekti.

KINIK'TAN İSTİFA SONRASI PAYLAŞIM

Kınık, istifası sonrası Twitter hesabından "Rabbim! Gireceğim yere dürüstlükle girmemi; çıkacağım yerden de dürüstlükle çıkmamı sağla! Bana tarafından yardım edici bir güç ver!" paylaşımında bulundu.

Kerem Kınık, istifa sonrası Twitter hesabında yazılı olan "Türk Kızılay Genel Başkanı" unvanını silerek onun yerine "Kızılay gönüllüsü" yazdı.

kziilay-cadir.jpg

ÇADIR VE KONSERVE SATTILAR

Depremin ikinci gününde Kızılay iştiraki olan Kızılay Çadır A.Ş., AHBAP derneğine 46 milyon TL'ye toplam 2050 adet çadır satmış, 26 Şubat'ta ortaya çıkan olaya büyük tepkiler gelmişti. Ancak tüm tepkilere rağmen istifa etmeyen Kızılay Başkanı Kerem Kınık, olayı önce 'ahlakidir, yasaldır, rasyoneldir' diye savunmuş daha sonra ise olaydan haberinin olmadığını söyleyerek istifa etmeyeceğini açıklamıştı.

Kızılay'ın çadırın yanı sıra ikinci el eşya ve konserve yiyecek satışı yaptığı da ortaya çıkmıştı.

haluk-levent-ahbap.jpg

HALUK LEVENT DOĞRULAMIŞTI

AHBAP Derneği Başkanı Haluk Levent, "İnsanların acil ihtiyacı vardı, ben o çadırları almak zorundaydım. Sadece ben değil AFAD da Kızılay'dan çadır satın alıyor" diyerek skandalı doğrulamıştı. Kızılay'dan konserve gıda ürünü de satın aldıklarını doğrulayan Levent, kendisine yöneltilen eleştirilere karşı "Bunların muhatabı ben değilim Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder, ben orasını bilemem" şeklinde cevap vermişti.

Levent, "Şu anda depremlerden sonra kışlık izolasyonlu çadırların fiyatı 20 bin liradır. Biz de 19 bin 250 liraya aldık ama 25 bin lira da olsa alırdım çünkü burada insanlar ölüyordu, donuyordu. Ben pazarlık yapmayabilirdim. İnsanlar donuyor, ağlıyor, ölüyorken ben bekleyin kurumlar arası bir görüşme yapacağım diyebilir miyim? Kızılay çadır satmamalıydı bence ama satıyorsa da alırım ne yapabilirim?" demişti.

kerem-kinik-cadir.jpg

KINIK KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNMUŞTU...

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Ahbap derneğine yapılan çadır satışına ilişkin yaptığı açıklamada Kızılay'ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2 bin 50 çadırın afetin ilk günlerinde Ahbap'a maliyetine sattığını, çadırların AFAD’ın gösterdiği yere sevk edilerek depremzedelerin hizmetine sunulduğunu söylemişti.

Kınık, Kızılay Çadır'ın Ahbap derneğinden aldığı parayı da yeni çadır üretiminde kullanılmak üzere hammadde tedariği için ayırdığını belirterek, tüm tepkilere rağmen istifa etmemişti.

FAHRETTİN KOCA İSTİFAYA ÇAĞIRMIŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da gençlerle buluşması sırasında gelen bir soru üzerinde "Bir kişinin, bir vatandaşımızın bile kan ihtiyacı için kan vermesini etkileyebilecek bir algıya sebep olabiliyorsak, biz orada durmamalıyız" diyerek Kınık'a istifa çağrısında bulunmuştu.

KEREM KINIK'IN YERİNE VEKALET EDECEK

2016 yılından bu yana Türk Kızılay Genel Başkanlığı görevini yürüten Kınık'ın istifasının ardından tüzük gereği olağanüstü kongreye kadar, Birinci Genel Başkan Yardımcısı Fatma Meriç Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanlığına vekalet edecek.

Kızılay'dan yapılan açıklamada, "Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu 12.05.2023 tarihinde yapmış olduğu olağanüstü toplantıda oybirliği ile olağanüstü genel kurula gitme kararı almıştır. 2016 yılından bugüne genel başkanlığı yürütmekte olan Dr. Kerem Kınık’ın talebi ile alınan karar çerçevesinde olağanüstü genel kurula kadar tüzük gereği 1'inci Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanlığına vekalet edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN