Pazarda hamsi kavgası kan davasına döndü! Bir günde fiyatlara iki katı zam: Esnaflar birbirine girdi

Pazarda hamsi kavgası kan davasına döndü! Bir günde fiyatlara iki katı zam: Esnaflar birbirine girdi

Türkiye'de garip olayların ardı arkası kesilmiyor. Bu kez de hamsi kavgası kan davasına dönüştü. Bir günde fiyatı iki katına çıkan balık fiyatlarını gören tekneciler isyan etti. Esnaf ve tekneciler arasında yaşananlar pazar tezgahlarına yansıdı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

İstanbul'da Gürpınar Balık Hali'nde yaşanan olaylar herkesi şaşkına çevirdi. Pazarcıların yüksek fiyatla balık satışı teknecileri de isyan ettirdi. Gece saatlerinde Halep balık almak için gelen balıkçılar gördükleri ile şaşkına döndü. Hamsi fiyatları bir günde 2 katına çıkarken Balıkçı Savaş Ayyıldız, yaşanan durumun protesto olduğunu ve kayıtların denize açılmadığını söyledi. Halkın pahalı yemesini istiyor diyerek tepkisini dile getiren ay yıldız artık hamsi 100 liradan aşağı olmaz dedi. Gürpınar Balıkçı Hali’nde yaşanan olay üzerine ortalık bir anda karıştı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

BALIKÇILAR ŞAŞKINA DÖNDÜ

İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği (İSTANBUL DEMBİR) ile İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) arasında gerçekleştirilen toplantı doğrultusunda balıkçıların gece saatlerinde denize açılmadığı belirtildi. Kasa kasa hamsi alma hayali ile İstanbul Gürpınar Balık Hali'ne gelen Pazar esnafı ise duruma tepki gösterdi. Esnaf ve tekneciler arasında gerginlik yaşandığı. Tekneciler esnafın yüksek tutarda kar marjı koyması nedeniyle duruma tepki gösterdi. Mazot fiyatlarının artmasına işaret eden tekneciler kendi masraflarını karşılayamadıkları halde vatandaşın ucuz balık yeme Hakkı olduğunu belirterek fiyatları düşük tuttuğunu dile getirdi.

balikcilar-esnaf.jpg


TABAN FİYAT SİSTEMİNE GEÇİLİYOR

Yeniden denize doğru yol olan tekneciler bugün itibariyle piyasaya girecek olan balıklarda 600 lira taban fiyat uygulaması yapılacağını söyledi. Yaşanan gerginlik pazar tezgahlarına yansırken Yakuplu Semt Pazarı’nda 3 tezgahta fiyatlar 50,70 ve 100 TL arasında değişiklik gösterdi. Bazı tezgahlar hamsi Mevsimi olmasına rağmen şoklu hamsileri satışa çıkarırken hamsi fiyatları bir günde 2 katına yükseldi. 100 TL'yi pahalı bulan vatandaş ise kendi bütçesine göre balık aramaya başladı.

balik-avi.jpg

ARADA KALAN HALK OLUYOR

Balık alamayan esnaf Murat Çağdaş ise sen pazarlarında balığın çok ekonomik rakamlardan satıldığını dile getirdi. Halkın balık yemesi gerektiğini işaret eden Çağdaş, “Burada da balık bol olduğu zaman dün hamsinin kilosunu 50 liraya sattık. Aşağı yukarı 10 gündür 50 liraya satıyoruz. Halkın talebine göre olan rakamı bu. Kasasını 400-300-500 liraya alıyoruz. 600 liraya da alıyoruz, gün gün değişiyor. Bunu kimse belirleyemez. Motorların yakalamış olduğu kasa adetine göre o günün talebine göre fiyatlar burada artar. Açık artırmayla satılır.” sözlerini dile getirdi.


Teknecilerin mazot pahalılığını işaret eden Çağdaş, bu durumun doğru olduğunu ancak keyfi olarak biz balığa çıkmıyoruz deme haklarının olmadığını aktardı. Mağdur olan kişinin esnaftan ziyade halk olduğunu dile getiren Çağdaş pazarda hamsi olmadığının altını çizdi. Teknecilerin balık getirmesi durumunda Bayrampaşa'da 50 TL'den balık satacağını ifade eden Çağdaş, balıkçıların daha pahalıya satılmasını istediği için böyle bir adım izlediğini aktardı.

hamsi-avi.jpg

ÖNCEKİ ÜRÜNLER TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI

Durum hakkında açıklamalarda bulunan başka bir esnaf ise “Motorcu ağabeylerimiz kendi maliyetlerini aşağı çekebilselerdi bu muhabbetlerin hiçbiri yapılmıyor olacaktı. Ne balıkçı esnafı motorcuyu mağdur etmek ister ne de motorcu esnafı mağdur etmek ister" sözlerini aktardı.


Balık almak için hale gelen Yusuf Bütüner ise, alınan kararın yanlışlığını işaret etti. Bütüner, “600 liranın altında hamsi satılmayacak gibi bu rakam, eğer satılırsa biz bu hamsiyi balık haline değil de yeme götürüp dökeriz diye bir paylaşım olmuştu. Bu da balık camiasının, sektörün sahipsiz olduğunu gösteriyor. İnsanlar sezon açılmışken taze taze balıklarını yemesi gerekirken, şu anda bugün giden şoktan, bir gün, iki gün önce gelen hamsiler pazar tezgahına, restoranlara gidiyor" ifadelerini kullandı.

7761024.jpg

HALK DAHA PAHALIYA ALIYOR

Teknede çalışan Hüseyin Acar, en büyük problemim mazot olduğunu işaret ederek fiyatların 35-40 TL bandına kadar yükseldiğini dile getirdi. Teknede gecelik masraf tutarının 80 ila 100.000 TL olduğunu ifade eden Acar, balık fiyatlarının çok düşük kaldığını dile getirdi. Esnafın balığı 300 TL'den aldığını aktaran Acar kilosunu 70-80'den satışa çıkardığını vurguladı. 3 kilo balık da sermaye çıkarttıklarını ifade eden Acar, “Kayıklar denize çıkmadı, halka daha yüksek fiyattan balık sattıracak diyorlar. Öyle bir şey yok, hepsi yalan. Halk zaten şu an esnaftan yüksek fiyatta balık alıyor. Dün burada bir köpük balık 300 liraydı. 600 lira sınır artık, Cuma gününe kadar deneyeceğiz.” dedi. Durumun Cuma günü düzelmemesi durumunda yeniden toplantı yapılacağını işaret eden Acar, akşam 8'de çıkıp Sabah 6'da geri döneceklerini dile getirdim. Hüseyin Acar, vatandaşın hamsinin kilo fiyatını 30 ila 40 TL arasında alması gerektiğini söyledi.

7761023.jpg

KAR PAYI 150'YE YÜKSELDİ


Tekneci Taner Pişken, balıkların vatandaşa her pahalıya satıldığını belirterek taban fiyatın 300 TL olduğunu vurguladı. “Bugün 300 liraya hiç balık satılmasa bu 300 liraya zaten yemciler, fabrikacılar kapış alıyorlar.diyerek açıklamalarına devam eden Pişken, normal şartlarda mazot fiyatının 35 ila 40 TL arasında olduğunu söyledi. Teknenin gece çıktığında 2 ton mazot yaktığını dile getiren Pişken, 30 ile 50 kasa maksimum en yüksek Fiyatta bir köpük balıktır 400 TL sermaye oluştuğunu aktardı. Pişken, “Normalde 300 liraya aldığı balığı 10 köpük, 20 köpük alıyor. Yüzde 100, yüzde 150 kar ediyor çünkü hiçbir masrafı yok. Bir Pazar yeri masrafı vardır. Bu tekneler öyle değil, küçük masraflı değil, fabrika gibi düşünmelisiniz" dedi.

7761032.jpg

BİR GÜNDE 2 KATINA YÜKSELDİ

Gece geç saatlerde son tekneden balık aldığını dile getiren Balıkçı Rıdvan Akyüz, ürünlerini soğuk hava depolarına bıraktığını aktardı. Sabah saatlerinde tezgahlarda ürünlere yer verdiğini aktaran Akyüz geçtiğimiz hafta 50 TL'den satılan ürünün bu hafta 100 TL'ye yükseldiğini vurguladı. Teknecilerin mazot harcamaları nedeniyle fiyatların 600 TL kotasını yükseldiğini aktaran Akyüz, balıkları 50 TL'den sattığını söyledi.

hamsi-100-tl.jpg
Savaş Ayyıldız, protesto nedeniyle kayıkların denize açılmadığını ve bu nedenle balık bulamadığını söyledi. Bu durumun halkın daha pahalı ya balık tüketmesine neden olduğunu aktaran Ayyıldız, esnafın mağdur olduğunu vurguladı.Günde 20 ila 25 sandık balık tutulduğunu aktaran Ayyıldız, vatandaşa 40 TL ile 50 TL arasında balık satışı yaptıklarının altını çizdi. Tezgaha yalnızca iki sandık çıkarabildiklerini söyleyen Ayyıldız vatandaşın mağdur olduğunu ve hamsi fiyatlarının 100 TL'den aşağı satılmayacağını ifade etti.

Kemal Kaya, “Halde balık bulamadık, kendi teknemizin balığı. Soğuk hava deposunda tuttuk. Bulamadıkça fiyat daha da yükselir. Şu an oldukça uygun koymaya çalışıyoruz. Bu şekilde devam ederse 100 lira, 150 lira olacak" sözlerini aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN