Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile gözler mecliste yer alacak yeni konulara dikildi. Taşerona kadro için meclis tarihi belli oldu! Milyonların gözü resmen meclise dikildi… İşçiler, emeklilik, KİT… İşte taşeron kadroya ilişkin tüm merak edilenler…
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni yasama dönemine başladı. Bununla beraber meclisin açılmasını dört gözle bekleyen vatandaş, meclisin gündeminde ilk olarak nelerin olacağını merak etmeye başladı. TBMM ise vatandaşların gelirlerini artırma, emeklilik süreçlerini kolaylaştırma ve yeni destekler sunma amacıyla önemli emeklilik ve işçi hakları düzenlemeleri üzerinde duracak. Düzenlemeler içinde ise taşeron işçilerin kadroya alınması, emekli maaşlarında düzenleme, ev kadınlarının erken emekliliği gibi birçok konu yer alıyor.
TAŞERONA KADRO VERİLECEK Mİ?
Milyonlarca taşeron işçi, taşeron işçilerin kadroya geçirilip geçirilmeyeceğine ilişkin gelişmeleri merak ediyor. Bunun yanı sıra taşerona ilişkin yapılacak yeni düzenlemelerde araştırılan konular arasında yer alıyor.
Önceki dönemlerde 1 milyon taşeron işçi kadroya geçmişti. Onların haricinde bazı nedenlerden dolayı kadroya geçemeyen 100 bin taşeron işçi de aynı şekilde dört gözle kadro imkanı bekliyor. Konuya ilişkin olarak gerekli çalışmalar yürütülürken KİT'lerdeki taşeronlar ve şoför kadrosundakiler 2. torba yasanın çıkmasını bekliyor.
TORBA YASADA NELER VAR?
EMEKLİLER İÇİN REFAH PAYI
Meclis, yeni yasama yılına 1 Ekim tarihinde başladı. Şuan için meclis gündeminde yılın son çeyreğinde ekonomi alanında düzenlemeler var. Öte yandan çalışanların ve emeklilerin talepleri kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilere verilecek refah payına ilişkin çalışmayı kısa süre içinde tamamlayacak.
PRİM YÜKÜ DÜŞÜRÜLECEK
Milyonlarca vatandaşın şikayetçi olduğu prim konusuna ilişkin yeni düzenlemeler de görüşülen konular arasında yer alıyor. Neredeyse 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin prim yükünü azaltmak için yasal düzenleme Meclis’e sunulacak. Küçük esnafın emekliliği için gerekli prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e indirilerek SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek.
EV KADINLARI İÇİN DÜZENLEMELER MEVCUT
Ev kadınlarının emeklilik konusu gündem de önemli b ir yer tutuyor. Bu kapsamda emeklilik yaşı özellikle de kadınlarda çocuk sayısına göre düzenlenecek. Öte yandan kadınların isteğe bağlı ödedikleri primin üçte birini devlet ödeyecek. Bunların yanı sıra isteğe bağlı emeklilik hakkının kazanılmasının yanı sıra ev kadının kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu bireyler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
TÜM GÖZLER MECLİS’E ÇEVRİLDİ
- Ev kadınlarına emeklilik desteği verilecek.
- Birinci derecedeki bütün memurlara ek gösterge verilecek.
- Küçük esnaf 5 yıl erken emekli olacak.
- Kiracıyı koruma yasası gelecek.
- Emekli zammı netleşecek.
- İşsizlik maaşına erişim kolaylaşacak.
- Emeklilik yaşı çocuk sayısına göre esnetilecek.