Yararlı diye lıkır lıkır içiyoruz ama organları çürütüyor! Herkesin dolabından eksik olmaz: Kemikleri bile eritiyor

Yararlı diye lıkır lıkır içiyoruz ama organları çürütüyor! Herkesin dolabından eksik olmaz: Kemikleri bile eritiyor

Yararlı diye herkesin nefessiz tükettiği o içeceğin zararını duyan şaşkına döndü. Her dolapta yer alıyor ama içten içe organlarınızı çürütüyor. Kimse bundan sonra elini uzatmak dahi istemeyecek. İşte faydalı bilinen o zararlar…

Herkesin faydalı diye lıkır lıkır iç diye sodanın zararını duyan evdeki bütün şişeleri çöpe atıyor. Tatsız ve renksiz bir içecek olarak tüketilen soda hafif asidik yapısıyla da karbonatlı suyu anımsatmaktadır. Mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin tükettiğim sodanın farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda şekerli ve tatlandırıcılarla farklı bir içecek haline dönüştürülen sodanın vücut sağlığı için zararları ortaya çıktı. Düzenli soda tüketiminin zararlı olduğu belirtilirken vücutta oluşturduğu zararlarda tek tek açıklandı. İşte faydalı bilinen o zararlar...

KİLO ALIMINA SEBEP OLABİLİR

Düzenli soda tüketen kişilerde görülen en yaygın problemlerden biri kilo alımıdır. Gazlı içecekleri birçoğunda yüksek fruktoz içeren mısır şurubu ve diğer şekerlerin bulunduğu görülmektedir. Herhangi bir besin değeri sunmadan kaloriye dönüşen bu maddelerin kilo aldırdığı da biliniyor. Sık sık tüketilen sodanın enerji tüketiminde dengesizliğe yol açabileceği belirtilirken kilo alımına ve obezite riskini de ortaya çıkarttığı aktarılıyor. Diyabet, kalp hastalığı ve eklem sorunları da ortaya çıkmaktadır.

maden-suyu-1.jpg

DİYABET RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Soda içerisindeki yüksek şeker Tip 2 diyabet gelişimine neden olmaktadır. İnsülin direnci ortaya çıkarken kan şekeri i seviyesinin ani yükselişi sağlıkta ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

DİŞLERE ZARAR VERİR

Asidik bir yapıya sahip olan soda içerisinde bulunan şeker diş sağlığı içinde son derece zararlıdır. İçerisinde bulunan asit nedeniyle diş minesinde aşınmalar oluşurken zaman içerisinde çürümelerde meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra soda içerisindeki şekerin ağız içerisinde bakteri üremesine neden olduğu belirtilirken diş eti iltihabı ve periodontal hastalık gibi ağız sorunlarına neden olmaktadır.

maden-suyu-2.jpg

KEMİKLERİ ZAYIFLATABİLİR

Yapılan çalışmalar doğrultusunda aşırı soda tüketiminin kemik sağlığını bozduğu görülmektedir. İçeceklerin çoğunda olduğu gibi soda içerisinde de bulunan fosforik asit vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyerek kemiklerin zayıflamasına neden oluyor. Bu kişilerde osteoporoz riski de artmaktadır. Soda içerisindeki yüksek şeker kardiyovasküler hastalıkla ilişkilendirilirken şeker alımı yüksek kan basıncı, iltihaplanma ve anormal lipit profilleri ile ilişkilendiriliyor.

KARACİĞERİ BOZABİLİR

Karaciğere aşırı yüklemeye neden olan soda alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına neden olabilmektedir. Karaciğerde yağ birikmesi ve karakterize edilmesi gibi durumlar ortaya çıkarken tedavi edilmemesi durumunda ciddi karaciğer rahatsızlıkları gelişmektedir.

UYKUYU ETKİLEYEBİLİR

Soda zaman içerisinde bağımlılık yapabilen bir içecek olarak görülürken içerisinde bulunan Kafein nedeniyle de uyku düzenini bozabiliyor. Özellikle akşam saatlerinde soda tüketmenin uykuya dalmakta zorlanma gibi problemler ortaya çıkarttığı görülmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN