Kalp hastalarına yağsız ve tuzsuz kavurma uyarısı

Kalp hastalarına yağsız ve tuzsuz kavurma uyarısı

Kurban Bayramı’nda kalp ve hipertansiyon hastalarının et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, “Bayram sürecinde hipertansiyon ve kalp hastaları her öğün kırmızı et tüketmemeye, normal yeme düzenlerini bozmamaya özen göstermelidir. Kırmızı et miktarı haftada 2 öğün olarak tüketilmeli, az tuzlu ve yağsız olmasına dikkat edilmelidir” dedi.

Kalp hastalarına et tüketimine dikkat etmeleri uyarısında bulunan İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, “Kalp hastaları genel yaşantılarında olduğu gibi Kurban Bayramı sürecinde de kurban eti tüketebilirler. Burada önemli olan konu kurban etinin ne sıklıkta, hangi miktarda ve ne içerikte tüketebileceğidir” dedi. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının beslenmesinde genel olarak kırmızı et tüketiminde bir kısıtlama vardır. Bu kısıtlama kırmızı et tüketiminin haftada iki öğünü aşmaması şeklindedir” diye konuştu.

Kurban etini tüketirken de özellikle yağlı ve sakatat diye adlandırılan kısımların kullanılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turhan, “Etin yağda pişirilmesinden ziyade haşlama şeklinde hazırlanması kalp hastaları için daha uygun bir yöntemdir. Etin yanında karbonhidrattan zengin etmek, pilav ya da patates gibi gıdalar yerine salata tüketilmesi sindiriminin daha kolay ve kalorisinin daha düşük olması nedeniyle tercih edilmelidir” tavsiyelerinde bulundu.

7a019206fdc16478e76d5486083ad85b-jpeg.jpg

Prof. Dr. Hasan Turhan

Prof. Dr. Turhan, hipertansiyon hastalarının da beslenmelerine özen göstermesi gerektiğinin altını çizerek, şunları aktardı:

“Hipertansiyon hastalarının bir öğünde fazla yemeleri, sindirimi zor gıdaları tüketmeleri ve tuzlu yemekleri tercih etmeleri tansiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Kullanmakta oldukları tansiyon düşürücü tedavileri yetersiz gelmekte, tansiyon değerlerinde meydana gelen yükselme ve düzensizlik tedavinin yeniden düzenlenmesiyle de hemen kontrol altına alınamamaktadır. Bayram sürecinde hipertansiyon ve kalp hastaları her öğün kırmızı et tüketmemeye, normal yeme düzenlerini bozmamaya özen göstermelidir. Kırmızı et miktarı haftada 2 öğün olarak tüketilmeli, az tuzlu ve yağsız olmasına dikkat edilmelidir. Kurban etinin yanında salata ve diğer öğünlerde de sindirimi kolay besinler tüketilmelidir.”

YANINDA SALATA ŞART

Prof. Dr. Turhan, et tüketimine dair şu tavsiyeleri de verdi:

“Kurban etinin yanında ekmek, pilav ve tatlı gibi besinler yerine salata tercih edilmeli, tatlı yemek isteyenler için şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmelidir. Mümkün olduğu kadar sıvı tüketimini artırmalı, aralıklı öğünler yapmalı ve ağır yenilen öğünlerden sonraki öğünde daha dengeli besinler tüketilmelidir. Kalp ve tansiyon hastalığı aşırı yorgunluk, stres ve uykusuzluktan olumsuz etkilenmektedir. Sağlıklı beslenmenin gereklerini yerine getirirken, Kurban Bayramı sürecinde kalp ve tansiyon hastaları normal yaşam düzenlerini korumaya, aşırı yorgunluk, stres ve uykusuzluktan uzak durmaya çalışmalıdırlar.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN