Hazırlıklar tamamlandı: Binlerce kişi 'beyin çipi' için sıraya girdi

Hazırlıklar tamamlandı: Binlerce kişi 'beyin çipi' için sıraya girdi

Elon Musk'ın beyin implant şirketi Neuralink, ilk beyin çipi ameliyatları için hazırlıklarını tamamladı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden insan deneyleri için onay alan Neuralink'e binlerce kişi başvuruda bulundu. Musk hakkında yazdığı kitaplarla öne çıkan yazar Vance'e göre, seneye 11 kişiye, 2030 yılına kadar ise 22 binden fazla kişiye çip takılmış olacak.

Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Elon Musk'ın 2016 yılında kurduğu Neuralink, ilk beyin çipi ameliyatı için hazırlıklarını tamamladı. Daha önceden çiplerin maymunlar üzerinde test ettiği için eleştirilerin odağı olan şirket bu yılın başlarında ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) cihazın insanlar üzerinde test edilmesi için onay aldı. Reuters’ın haberine göre, FDA daha önce mart ayında Neuralink’in insan testi teklifini güvenlik nedeniyle reddetmişti.

Şirket, bir blog yazısında 40 yaş altında kuadriplejik yani her iki kol ya da bacağı felce uğrayan yetişkinler aradığını belirtti. Eylül ayında ise ilk insan deneyi için personel alımlarına başladı.

BİNLERCE KİŞİ BEYNİNE ÇİP TAKTIRMAK İSTİYOR

Bloomberg’ün haberine göre; Musk hakkında yazdığı kitaplarla öne çıkan yazar Ashlee Vance, binlerce kişinin Neuralink’in beyin implantlarından birini almakla ilgilendiğini ifade etti.

Çipler henüz bir insana yerleştirilmedi, ancak Vance’e göre gelecek yıl 11 kişiye, 2030 yılına kadar ise 22 binden fazla kişiye çipler takılmış olacak.

Şirket öncelikle nörolojik rahatsızlıkları olan insanlara yardım etmeyi amaçlasa da en sonunda insanlar ve makineler arasında bir tür ortak yaşam yaratacak ve insanların yalnızca düşüncelerini kullanarak mesaj göndermesine veya oyun oynamasına olanak sağlayacak bir cihaz yapmayı umuyor.

.jpg

AMELİYAT 25 DAKİKA

Vance, cihazı yerleştirilmesinin yaklaşık 25 dakika sürdüğünü ve cihazı oluşturan ipliklerin çok ince olduğunu, tek bir insan saçı telinin genişliğinin yaklaşık 1/14’ü kadar olduğunu söyledi.

Musk’ı yakından gözlemleyen yazara göre; Neuralink domuzlar ve maymunlar da dahil olmak üzere 155 implantasyon ameliyatı yaptı. Ayrıca ünlü teknoloji liderinin, halihazırda insan denemelerine başlamış olan Synchron ve Onward gibi diğer beyin-bilgisayar girişimlerinin rekabetiyle mücadele etmeye çalıştığına da dikkat çekti.

Musk, Synchron’un Temmuz 2022’de ABD’li bir hastaya ilk cihazını yerleştirmesinin ardından “Şu anda bize tekmeyi basıyorlar” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN