Pilavı bugüne kadar yanlış pişiyormuşuz! Bu basit püf noktasını kimse bilmiyor... Asırlık ustaların sırrı ortaya çıktı

Pilavı bugüne kadar yanlış pişiyormuşuz! Bu basit püf noktasını kimse bilmiyor... Asırlık ustaların sırrı ortaya çıktı

Türk mutfağının olmazsa olmazlarından pilav akşam yemeklerimize, davet ve gün sofralarımıza eşlik ediyor. Tereyağlı, şehriyeli, tavuklu, sebzeli derken böyle liste uzayıp gidiyor. Peki severek yediğimiz pilavın püf noktası nedir?

Pilav, Türk mutfağının ritüel nitelikli yemek türlerinden biridir. Törensel yemeklerden gündelik sofralara kadar güncelliğini koruyan pilav farklı besin ürünleriyle hazırlansa da Türkiye'de "pilav" denildiğinde ilk akla gelen pirinç pilavıdır ve her dönem özel bir statüye sahip olmuştur.

Pirinç seçiminde eğer mümkünse basmati kullanılması tercih edilmelidir. Çünkü hem kalorisi hem de karbonhidratı daha az, proteini ise dana zengin. Gelin hep birlikte basmati pirinci daha yakından tanıyalım...

Basmati pirinç ülkemizde yetişen pirince oranla daha uzun ve büyüktür. Türkiye’de Basmati pirinç yetişmemektedir. Bunun nedeni ise basmati pirincin diğer pirinçlere oranla daha ılıman bölgeler de yetişmesidir. Basmati pirinci mayıs ve temmuz arasında ekilir, kasım ile ocak arasında da hasat yapılır. 100 gram pişmemiş basmati pirincinde 364 kalori, %0,40 ham selüloz, 6,4 gram protein, 23 mg sodyum, 78,89 gram karbonhidrat, 115 mg potasyum, 1,29 gram yağ, 28 mg kalsiyum, 42,9 mg demir ve 78,49 mg nişasta bulunur. Ayrıca beyaz pirince göre beş kat daha fazla E vitamini, iki kat daha fazla besin lifi ve üç kat daha fazla magnezyum içeren bu pirinç türü pişirildiğinde besin değerlerini muhafaza eder.

org-basmati-pirinc-kg958.jpg

BASMATİ PİRİNCİN FAYDALARI VE ÖZELLİKLERİ

Basmati pirinci Himalaya Dağlarının mineral ve vitaminli sularında büyüdüğü için oldukça faydalıdır. Basmati pirinç faydaları şunlardır;

  • Basmati pirinci gluten içermediğinden diğer pirinçler gibi şişkinlik ve ödem yapmaz. Gluten duyarlılığı olan kişilerin yiyebildikleri ürünler bu kadar sayılı ve azken glutensiz pirinç bulmak gerçekten mucizedir. Basmati pirinci çölyak hastaları için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.
  • Içerinde nişasta olmamasından dolayı oldukça kolay sindirilir ve şişkinlik yapmaz.
  • Diğer pirinçler gibi basit karbonhidratlar içermez bu yüzden hem sağlılıklıdır hem de enerji verir.
  • Pişerken kendi boyutunun iki katı kadar uzayabilen tek pirinç türü olarak da bilinir. Yetişirken istediği bol suyu pişerken de ister. Bu yüzden normal pirinçlerle pilav yaparken kullanılan su miktarından daha fazla suya ihtiyaç duyar.
  • Basmati pirincinin içinde magnezyum ve demir bulunmaktadır. Bu mineraller kalp sağlını korumaya yardımcıdırlar.
  • Basmati pirincin içinde bulunan glisemik indeks oldukça düşük olduğundan uzun süre tokluk hissi yaratmakla birlikte kan şekerini dengede tutar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN