Gazze'de sarılık tehlikesi: Binlerce kişide olabilir

Gazze'de sarılık tehlikesi: Binlerce kişide olabilir

İsrail'in Gazze'de soykırıma varan katliamları 105. gününde devam ederken, saldırılar nedeniyle evlerinden olan Filistinliler, başlarını sokacak yer arayışları da devam ediyor. Gazze'de 24 Hepatit A vakasını doğruladıklarını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), neredeyse hiç temiz su, tuvalet ve çevrenin olmadığı "insanlık dışı" yaşam koşullarının Hepatit A'nın yayılmasına yol açtığını belirterek Gazze'de sarılık taşıyan binlerce kişinin olabileceği uyarısında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaralananların ve hayatını kaybedenlerin sayısı her gün artarken, "insanlık dışı" yaşam koşulları nedeniyle yaşam her geçen gün zorlaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de 24 Hepatit A vakasını doğruladıklarını, herhangi bir ölüm bildirilmediğini belirterek, buna bağlı sarılık taşıyan binlerce kişinin olabileceği uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze'de karaciğer iltihabı olan Hepatit A vakalarının DSÖ tarafından sağlanan test kitleri aracılığıyla belirlendiğini bildirdi.

Hepatit A'nın genellikle hafif seyrettiğini ancak bazen ciddi hastalıklara neden olabildiğini ifade eden Ghebreyesus, "Şu ana kadar 24 vaka doğrulandı ve herhangi bir ölüm bildirilmedi. Muhtemelen Hepatit A'ya bağlı sarılık hastalığı olan binlerce kişi var." dedi.

Neredeyse hiç temiz su, tuvalet ve çevrenin olmadığı "insanlık dışı" yaşam koşullarının Hepatit A'nın daha da yayılmasına yol açacağını kaydeden Ghebreyesus, Gazze'de hastalıkları teşhis etme ve bunlara yanıt verme kapasitesinin de son derece sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Ghebreyesus, "(Gazze için) Tıbbi yardıma engelsiz ve güvenli erişim ile sağlığın korunması çağrısını sürdürüyoruz." ifadesine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN