Dolar/TL kuru 35, 45 sonra 60 liraya fırlayacak! Selçuk Geçer beklenen tarihi duyurdu

Dolar/TL kuru 35, 45 sonra 60 liraya fırlayacak! Selçuk Geçer beklenen tarihi duyurdu

Dolar/TL kuru 18 Ekim 2023 Çarşamba günü yükselişle başlayarak 28 lirayı gördü. Selçuk Geçer’den ise yeni dolar tahmini geldi. Dolar kurunun önce 35 sonra 45 ve en son 60 lirayı göreceğini ifade eden Geçer, doların 60 lira olacağı tarihi de verdi.

Döviz kuruna ilişkin yaptığı değerlendirmelerle dikkat çeken Selçuk Geçer, Dolar/TL kurunun 45 liraya daha sonra gerçek değeri ile de 60 lirayı aşacağını duyurdu. Geçer, tarih de verdi.

Bir süredir 27 lira bandında seyredersen Dolar/TL kuru 18 Ekim Çarşamba gününe yükselişle girdi. Güncel tabloya göre dolar kuru 28 lirayı gördü.

Döviz kuru ile yeni ekonomik politikalar ekseninde mücadele eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu doğrultuda politika faizinde artışa gitmişti.

img-6382.jpeg

Türkiye ekonomisiyle ilgili yaptığı yorumlarla dikkat çeken ve geçmişte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından manipülasyon iddialarıyla suçlanan Selçuk Geçer, dolar kuruna ilişkin yine çok konuşulacak ifadeler kullandı.

Geçer, eski Merkez Bankası yönetiminin arka kapı müdahaleleri sonucunda enflasyonla çalışan ücretlerin doğru orantılı olarak artmadığını ve Türkiye’de bir birikimli enflasyon sorunu olduğunu belirterek, dolar kurunun gerçek değerinden çok daha düşük tutulduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

Ekim ayının sonunda Fed’in faiz artırımına gideceği görülüyor. Bu toplantı, 2023 için son faiz artırımı olacak, ancak 2024 yılında yüksek faizler bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Özetle, dolar uluslararası değerini uzun bir süre koruyacak, ancak bu kadar güçlü olmayacak. Avrupa Merkez Bankası’nın sinyalleri, Fed’in faizleri kapatması halinde bile artırıma gideceğini gösteriyor.

Bu da demek oluyor ki, dolar kısa sürede kendini kilitleyecek, ancak Euro tarafında yükselişler yeni başlıyor. Yıl sonu ve gelecek yılın başlarında dolar/Euro paritesinin 1.10 seviyesinin üzerine çıkması şaşırtıcı olmayacaktır.

Doların duracağını söylemek sizi yanıltmasın. Türk lirası karşısında hızla değer kazanmaya devam edecektir. Çünkü Türkiye’de, özellikle Şahap Kavcıoğlu döneminde yürütülen hatalı politikalar ve arka kapı müdahaleleri nedeniyle dolar kurunun enflasyonla aynı oranda değerlendirilmediği bir durum var.

Türkiye’de ciddi bir birikimli enflasyon ve baskılanan dolar sorunu bulunuyor. Şu anda dolar/TL paritesinin gerçek değeri yaklaşık olarak 45 lira civarında. Ancak bu seviyeye aniden yükselmeyecektir. 31 Mart’ta yapılacak seçimler AKP için hayati bir öneme sahip ve seçimlerin ardından uzun bir süre seçim olmayacak.

Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ın gerçek ekonomi politikalarını da 31 Mart’tan sonra göreceğiz. Türkiye’yi tam anlamıyla bir parasal sıkılaşma süreci bekliyor ve bu süre zarfında büyük ekonomik zorluklar yaşanacaktır.

Orta Vadeli Program’da açıklanan beklentilere paralel olarak, dolar kurunun 31 Mart seçimlerine kadar 35 liraya yükseleceğini tahmin ediyorum. Ancak seçim sonrasında, geçmişte olduğu gibi ani bir kur patlaması yaşanacaktır.

Bu kur şokunu geçmişte yaşananlarla karıştırmamak gerekir. Şu anda doların gerçek değeri yaklaşık olarak 45 lira civarında. 2024 yılı enflasyonunu da eklediğinizde, Haziran 2024 gibi doların gerçek değeri 60 lirayı aşacak ve göreceksiniz, bu kur üzerindeki baskıyı tamamen kaldırmak zorunda kalacaklar.

Yani 2024 yılının ilk yarısında korkunç bir döviz yükselişi yaşayacağız. Bu yapılması gereken bir şeydir. Bunu yapmadan kalıcı bir çözüm bulmak mümkün değildir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN