Emekli ve memur çifte zam alacak... Refah payı emekliyi güldürecek! SSK ve BAĞ-KUR'lu düşük maaş alana yüksek zam geliyor!

Emekli ve memur çifte zam alacak... Refah payı emekliyi güldürecek! SSK ve BAĞ-KUR'lu düşük maaş alana yüksek zam geliyor!

Yaşanan enflasyon oranları maaşlarda artış yaşanmasına sebep oldu. Yaşanan bu artışın ise devamı bekleniyor. Enflasyon oranında yapılan zamlar yeni yılda da devam edecek. Emekli ve memuru rahatlatacak zam kapıda.

TÜİK son yayınladığı verilere göre ekim ayı yıllık tüketici enflasyonunu %85.51 olarak açıkladı. Belirtmek gerekir ki bu enflasyon oranı 2000'li yılların en yüksek enflasyon oranı unvanını aldı. 2001 krizi düşünüldüğünde bile enflasyon oranı %68.5 olarak belirlenmişti. Bu durumu telafi etmek için ise enflasyon oranlarını takiben memur ve emekliler için maaş zamları yapılmakta. Emekli ve memuru tarafından da bu zamların devamı beklenmekte. Kulislerden gelen bilgilere göre ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bu konu ile ilgili görüşmelere başlandı. Bu durumda isem memur ve emekli maaşlarına 2023 yılında %5 veya %10 oranında refah artışı yapılacağı düşünülmekte.

MAAŞLAR NASIL BELİRLENİR ?

Emekli aylıkları yılda 2 kez Ocak ve temmuz aylarında olmak üzere tüketici enflasyon oranında artırılmaktadır. SSK ve bağ-kur emekli aylıkları yılın 6 aylık dönemlerindeki enflasyon oranlarına göre bir sonraki dönemde tahmin edilerek artırılır. Bu tahminlerin ise belirli oranları vardır. Refah payı verilmesi için ise belirli olan oranların üzerinde bir artış yapIlır. Buna bir örnek verilecek olursan yıllık enflasyon %70 olduğunda ikinci yarıda yani temmuz ayında %19.42'lik bir enflasyon üzerinde 5 veya 10 puanlık artış yapılır.

EMEKLİ ZAMMI

Memur ve emeklerim maaş arttırma konusundan Ocak ve temmuz Aralık döneminde %7'yi aşmış olan enflasyon farkı ile %8 toplu sözleşme zammı oranında bir artış yapılıyor. Bu oranlar enflasyonun yüzdelik oranına göre değişmekle beraber refah payı oranında artış yapılması da belirlenebilir.

DAHA ÖNCE REFAH PAYI ARTIŞI YAPILDI MI ?

Daha önce yapılmış olan refah zamlarını AK Parti hükümeti ile sınırlandıracak olursak 2003-2004 2005-2010 ve 2011 yıllarında emekli aylıkları için refah payı zam mı yapılmıştı. 2003 yılı içerisinde aylık 75 veya 100 TL oranında sosyal destek ödemeleri yapıldı. Aylıklara gelen zam var 6 aylık düzende ilerlemesine rağmen tamamlanması gereken artış tutarları ise destek ödemeleri ile sağlandı.

2004 yılına gelindiğinde ise enflasyon %9.35 olarak belirlendi. Önceki yılda yani 2003'te yapılan destek ödemeleri ise maaşları dahil edilerek Ocak ve temmuz aylarında %10 oranında zam artışı uygulandı. 2005 yılına gelindiğinde ise 6 aylık dönemler artışı olarak belirlenen miktarlarda %6 oranında zam gerçekleşti.

2010 VE 2011 YILLARINDA ARTIŞ NE KADAR OLDU?

Bahsi geçen yıllarda verilen refah payı düşük emekli aylığı alanlara daha yüksek bir oranda yansıtılmıştı. 2010 ve 2011 yıllarında ise yine düşük olan emekli aylıklarını artıracak refah payı oranı hesaplandı. 2010 ve 2011 yılında SSK ve bağ-kur emekli aylıkları için 60 TL artış yapıldı. Aylıklarını yüksek oranda alan emekliler için ise normal enflasyon oranı artışı sağlandı.

ZAM GELDİĞİNDE MİNİMUM EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLUR?

Geçtiğimiz yılda en düşük emekli aylığı 1500 TL iken Ocak ayında 2.500 temmuz ayında 3500 TL'ye yükseltildi. Bu durumdan en düşük emekli aylık 3.500 TL olarak düşünüldüğünde ve yükseltilmediği hesaba katıldığında normal bir artış sonucunda aylıkları bu tutar altında kalan emekliler Ocak ayında gelecek zamdan faydalanamayacaklar. Bunun önüne geçilmesi açısından düşük olan emekli aylıklarının da arttırılması gerekmekte.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN