İkinci el piyasası karışacak! 700 bin araç piyasa değerinin yüzde 15 altında satılacak: Satışlar bugün başlıyor

İkinci el piyasası karışacak! 700 bin araç piyasa değerinin yüzde 15 altında satılacak: Satışlar bugün başlıyor

Hukuki olarak muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli araçlar, bugün satışa çıktı. Yediemin otoparkında 700 bin satılabilir durumda olan araç olduğu belirtilirken, araçların piyasa değerinin yüzde 10-15 altında satışa çıkacağı ifade ediliyor.

İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. madde ile yedieminlerde bulunan ve icra hukukuna göre artık hukuken muhafaza edilmesine gerek kalmayan hacizli araçların tasfiyesinin taraf menfaati ve kamu yararı gözeterek çözüme kavuşturulmasına ilişkin tebliğ 18 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış ve bu kapsamda uygulama sürecinin 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmişti.

Bu doğrultuda, haciz kararı kalkan ancak hala yedieminlerde bekletilen araçlar kanuni istisnalar dışında önce mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması halinde rehin hakkı sahibine malı alması imkanı verilecek.

ikinci-el-arac-2.jpg

TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİNE BEDELSİZ DEVREDİLECEK

Tanınan hakların kullanılmaması halinde sicile kayıtlı mallarla diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenmiş olan bedel karşılığında MKE A.Ş'ye devredilecek. Satış ile mülkiyet devri halinde elde edilecek bedel muhafaza edilecek ve hak sahiplerine ödenecek.

Belirtilen mallar, MKE A.Ş'ye de devredilmediğinde çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ile çevreye vereceği zararları önlemek amacı ile Türkiye Kızılay Derneğine bedelsiz olarak verilecek.

ikinci-el-arac-1.jpg

PİYASA DEĞERİNİN ALTINDA SATILACAK

Yediemin otoparklarında 2,2 milyon araç şuan hacizli olarak bekliyor. Fakat, şartlara uyan ve ihaleyle satılabilecek durumda olanların sayısı 1 milyon kadar. Bu bir milyon adet aracın 300 bini 20 yaşının üzerinde. 700 bini ise satılabilir durumda.

Söz konusu 700 bin aracın 200 bini ise 5 yaşın altında yani genç. Bu doğrultuda 700 bin kadar ikinci el aracın piyasaya girmesi tahmin ediliyor. Ayrıca, yapılacak ihalede araçların piyasa değerinin yüzde 10 ila 15 altında da satılması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN