Tarlada fiyatlar 30 kuruşa kadar düştü! Üretici çareyi Tarım Kredi'ye seslenmekte buldu: "Limonata yapıp satın"

Tarlada fiyatlar 30 kuruşa kadar düştü! Üretici çareyi Tarım Kredi'ye seslenmekte buldu: "Limonata yapıp satın"

Adana'da üretilen limonların tarla fiyatı 30 kuruşa kadar düştü. Hal böyle olunca üretici çareyi Tarım Kredi Kooperatiflerine seslenmekte buldu...

Adana'da 150 bin dönümlük arazide üretilen mayer cinsi limonda hasat heyecanı Eylül ayında başlamıştı. Yaklaşık 600 bin ton rekolte beklenen limonun ilk hasat fiyatı 4-5 lira olurken, düşük talepten dolayı bahçede fiyatlar 30 kuruşa kadar düştü.

Mayer cinsi limondaki talep azalınca binlerce ton ürün üreticinin elinde kaldı. Üreticiler ise çareyi, Tarım Kredi Kooperatiflerine seslenmekte buldu.

limon-1.jpg

EN AZ YÜZDE 25'İ AĞAÇTA KALACAK

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Biz 520 bin ton rekolte bekliyorduk ama rekolte 600 bin tonunda üzerinde. Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok. Adana'da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesinin en az yüzde 25'i ağaçta kalacak" dedi.

limon-2.jpg

BU SORUNA BİR ÇARE BULUNMALI

Tarım Kredi Kooperatifleri ile belediyelere seslenen Doğan, "Lütfen işçi bularak gelip bu limonları sizler toplayın. Bütün okullarda, kurumlarda limonata içilmeli. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünleri alıp limonata yapmalı. Doğal limonu tüketelim. Kış mevsiminde bu ürünün tüketilmesi çok iyi olur. İşçi de bulamadığımız için bu ürünlerin yüzde 25'i ağaçta kalacak. İşçi fiyatları 560 liraya çıktı ama yine de işçi bulamıyoruz. Ucuz işçi getirmediğimiz sürece bu sorun hep olacaktır.

Adana'da ve diğer illerde hangi ürün para etmiyorsa bu ürünler alınıp sosyal yardım olarak metropol illerde ve diğer illerde dağıtılmalı. Bu da aslında bir ihtiyaç. Hükumetimiz ve büyükşehir belediyeleri tarafından bu limonlar halka dağıtılmalı. 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25'i ağaçta kalacağına insanlara dağıtılsın. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'da bunu sürekli dile getiriyor" ifadelerini kullandı.

FİYAT FARKINA DİKKAT ÇEKTİ

Bahçe ile market arasındaki fiyat farkına da değinen Doğan, "Aradaki fiyat farkı çok fazla. Siz buradan ücretsiz bir ürün dahi alsanız nakliye, işçi, paketleme tesisleri ücretiyle 10 liradan metropol illerde satılıyor. Bu durum girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN