1 Ocak’ta başladı! Ticaret Bakanlığı uyardı! Yapmayana 100.000 TL'lik dev ceza

1 Ocak’ta başladı! Ticaret Bakanlığı  uyardı! Yapmayana 100.000 TL'lik  dev ceza

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle Türkiye'de yeni düzenlemeler de uygulanmaya başladı. Restorandan otomobile etiket fiyatlarından Motosiklete kadar pek çok farklı alanda yeni düzenlemeler getirilirken uymayanlara da yüklü miktarda cezalar geliyor. Ticaret Bakanlığı denetimlere başladı. İşte 2024 düzenlemeleri…

Türkiye'nin dört bir yanında görülen fahiş fiyat artışları Ticaret Bakanlığını harekete geçirdi. Tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi ile birlikte ürün tedarikçi ve parakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetler ve iç piyasayı düzenlemek amacıyla yeni düzenlemeler yeni yılda yürürlüğe girdi. İşte 2024 düzenlemeleri…

ETİKETLER TEK TEK KONTROL EDİLECEK

Ticaret Bakanlığı, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde değişikliğe gitti. 1 Ocak itibarıyla tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan işyerlerinin giriş kapısının önünde asılı olacak. Tüketiciler fiyatları göre kolaylıkla görebilirken düzenleme ile birlikte hizmet sunumundaki ihtilafların önlenmesi amaçlanıyor.

kafe-restoran.jpg

PERAKENDE SATIŞTA YENİ UYGULAMA

1 Ocak 2024 tarihi itibariyle uygulamaya giren bir diğer düzenleme ise perakende ticaret alanında yapılan değişiklikler oldu. Üretim tarihi itibarıyla 30 gün içerisinde bozulabilen Tarım ve Gıda ürünlerinin tedariki için ödeme süresinin 45 gün olarak belirlendiği aktarıldı. Alacaklı ve borçlu ölçeğinin küçük olması durumunda süre 30 gün olarak belirlendi. Üretim tarihi itibariyle 30 gün içerisinde bozulmaya ürünler içinde ödeme süresinin alacakların ölçeğinin ve borçlu ölçeğinin küçük olması durumunda 60 gün olarak belirtildi.

Öte yandan Bakanlığa, işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200'den fazla zincir mağazalara, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi verildi.

OTOMOBİL VE MOTOSİKLETLERDE 1 OCAK UYGULAMASI

Son yıllarda artış gösteren aldatıcı ve sahte ilanların önüne geçilmesi amacıyla otomotiv ve emlak sektöründe ilan platformlarına büyük denetim getirildi. İlan veren kişilerin kimlik ve iletişim bilgilerinde doğrulama ve ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek. Belirlenen kurala uymayan kişilere ise ilan başına 10.000 liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

arac-pazari-1.jpg

İkinci el motorlu kara taşıtlarında yeni dönem başladı. Üretici ve distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde bir fiyat ile verilen ilanlar için süre 1 Temmuz'da kadar uzatıldı. 6 ay 6000 kilometre düzenlemesi de ikinci el taşıt satışları için geçerli olacak. Otomobil ve arazi taşıtlarını kapsayan uygulamaya motosiklet satışları da dahil edildi.

ELEKTRONİK TİCARETTE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Pazar yeri satıcılarının kendilerine ait verileri elektronik ticaret pazarlarına taşıma fırsatı sunuluyor. Söz konusu yerlerin kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markalarını taşıyan malları satışa sunması veya satışına aracılık etmesi kurallarında düzenlemeye gidildi.

elektronik-ticaret.jpg

Son yıllarda görülen fiyat artışları ile birlikte dolandırıcılık vakalarının artması Ticaret Bakanlığı tarafından yeni önlemler alınmasına neden oluyor. Çok büyük ölçekli e-ticaret pazar yerlerinin piyasa güçlerinin kötüye kullanmasının önüne geçilmesi amacıyla bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar getirildi. Bunun yanı sıra kendi sitesinden yapılan satışlar ile kendi elektronik ve fiziki ortamlarda yapılan satışlardaki kargoculuk faaliyetleri de kısıtlandı.

Limited şirket ve Anonim şirketler için en az sermayeli tutarlarda da artışa gidildi. Anonim şirketlerde tutar 50.000 TL'den 250.000 TL'ye yükselirken Limited şirketlerde ise 10.000 TL'den 50.000 TL'ye kadar yükseltildi. Sermaye sistemine kabul edilen halka açık olmayan anonim şirketlerde ise başlangıç sermayesinin askeri 500.000 TL olarak açıklandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN