Bağkur'lular müjde, artık emekli oluyorsunuz! 5 yıl erken emeklilik için kapı açıldı: İşte emekliliğin tadını çıkaracak kişiler

Bağkur'lular müjde, artık emekli oluyorsunuz! 5 yıl erken emeklilik için kapı açıldı: İşte emekliliğin tadını çıkaracak kişiler

Meclisin açılmasıyla birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeler de gündeme geldi. Bu güncellemelerden ise özellikle Bağkur'luları ilgilendiren erken emeklilik hakkı dikkat çekiyor. Peki, Bağkur erken emeklilik şartları nelerdir? Kimleri kapsıyor? İşte, konuyla ilgili merak edilenler...

Mecliste yeni dönemin başlamasıyla birlikte başta emekli maaşları olacak şekilde sosyal güvenlik alanında yapılacak pek çok düzenleme, Meclis'in gündemine taşınacak.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın haberinde konuyla ilgili "Meclis’e gelmesi beklenen düzenleme ile Bağ-Kur’luların prim gün sayısı SSK’lılarla eşit hale getirilecek; 9 bin günden, 7 bin 200 güne düşürülecek. Nitekim mayıs ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafın prim ödeme gün sayısını 7 bin 200’e indireceklerini duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürüleceğini yineledi" ifadeleri yer aldı. Peki, hangi Bağkurlular bu haktan yararlanacak?

bagkurlular-mujde-artik-emekli-oluyorsunuz.jpg

BAĞKUR EMEKLİLİK ŞARTLARI NASIL OLACAK?

Yeni düzenlemenin ardından Bağkur'luların 9.000 olan prim gün sayıları, 7.200 güne düşürülecek. Ancak yaş şartında hiçbir değişiklik olmayacak. Yani, 7.200 prim gün sayısını dolduran Bağkur'lu kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekliye ayrılacak.

Düzenlemeyle Bağkur'luların emeklilik için gerekli prim gün sayısıyla SSK'lı çalışanların prim gün sayıları da eşitlenecek. Bu da, Bağkur'luların düzenlemeden sonra 1.800 gün daha az prim ödemesi yaparak (5 yıl) emekli olması anlamına geliyor.

bagkurlular-mujde-artik-emekli-oluyorsunuz-2.jpg

BAĞKUR ERKEN EMEKLİLİK KİMLERİ KAPSIYOR?

Ne yazık ki yeni düzenleme tüm Bağkur'luları kapsamıyor. Yalnızca sayıları 1 milyonu bulan küçük esnaflar bu haktan yararlanacak. Toplamda 3 milyon Bağkur'lu çalışan var ancak prim indiriminden faydalanacakların sayısı 1 milyon. Kimlerin faydalanacağına dair netlik olmasa da 10-15 kişi çalıştıran küçük esnafın prim ödeme gün sayısı 7.200'e düşürülerek, erken emekli olma hakkı verilecek. Bağkur statüsünde yer alan isteğe bağlı sigortalılar ise düzenleme kapsamında olmayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN