Büyük İstanbul depremi adım adım yaklaştı! Bakan tahliyeyi sıraladı: Böyle kurtarılacağız

Büyük İstanbul depremi adım adım yaklaştı!  Bakan tahliyeyi sıraladı: Böyle kurtarılacağız

Herkesin gözü kulağı büyük İstanbul depremine dönmüşken sonunda beklenen açıklama geldi. Felaket yavaş yavaş kapıya dayandı. Bakan Uraloğlu 18 Milyon kişinin depremden tahliyesini tek tek sıraladı… Böyle kurtarılacakmışız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu olası İstanbul depremi için tahliye planını açıkladı. İstanbul'un deprem riski ve sonraki aşamaların planlaması, Bakan Uraloğlu tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Bakan Uraloğlu'nun Ankara'da gazete ve televizyon temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantı, ülkenin ulaştırma ve altyapı alanındaki gelecek vizyonunu detaylarıyla aktardı. Hızla ilerleyen teknolojilerin toplumsal yaşamın temposunu artırdığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “Hızla gelişen teknolojiler, günümüz toplumunun ekonomik ve sosyal hayat tarzını derinden etkilemektedir. Bunun ulaşım alanındaki en belirgin yansıması ise hız ve hareketliliğin artması olmuştur. Artan hareketliliğe ayak uydurabilmek için “Sürdürülebilir Ulaşım” politikası artık tüm gelişmiş toplumların ortak hedefidir. Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak geleceği bugünden tasarlarken teknolojideki gelişmeleri, küresel trendleri dikkate alıyor dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

11 TRİLYON DOLAR TİCARET HACMİ

asd.jpg

Türkiye'nin stratejik konumu ve uluslararası ilişkilerdeki merkezi rolü üzerinde duran Bakan Uraloğlu “Ülkemiz 4 saatlik uçuş süresiyle, yaklaşık 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 43 trilyon 200 milyar Dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip ve 11 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkezi konumundadır. Üç kıtayı birbirine bağlayan jeopolitik konumuyla da Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişimleri için çok önemli bir noktada bulunuyor. Bu gerçeklerden hareketle son yıllarda ülke içinde çok modlu ulaşım bağlantıları sağlamanın yanı sıra, uluslararası koridorlar oluşturarak, kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaşım altyapıları tesis ediyoruz” dedi.

“GEREKEN HER ADIMI ATARIZ”

64e86c91e4bfdc060ca373d0.jpg

Ulaştırma ve iletişim alanlarına yapılan yatırımların yanı sıra, hava yolunda da önemli gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, aktif havaalanı sayısının artırıldığını ve toplam yolcu sayısının büyük bir artış gösterdiğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, uçak biletlerinde tavan fiyata vurgu yaptı. Yalnızca Business sınıfında 3 bin lirayı geçmemesi gerektiğini ifade etti. Uyarısında, "Bir böyle durumda bize bildirin" dedi ve "Henüz resmi yaptırımımız olmasa da, gereken her adımı atarız" şeklinde konuştu.

BAKAN URALOĞLU’NDAN DEPREM AÇIKLAMALARI

qweqwe.jpg​​​​​​​

Bakan Uraloğlu, deprem riski konusunda da açıklamalarda bulundu. Ülkedeki yapıların Deprem Yönetmeliği'ne uygun olarak inşa edildiğini ve bu alanda da çalışmaların devam ettiğini belirtti. Geçmişte yaşanan depremlerde hızlı ve etkili müdahalelerin gerçekleştirildiğini ve altyapının bu tür afetlere karşı güçlü olduğunu vurguladı.

Uraloğlu, 6 Şubat Depremleri sonucunda 11 ilde yaşanan etkileri hatırlatarak “11 ilde Bakanlık olarak biz vardık. Demir yoluyla, deniz yoluyla, birçok misafirimize esasında İskenderun Limanı’nda, ulaştırdığımız konaklanabilecek gemilerle beraber misafir ettik. Demir yoluyla taşıdık. Biz sadece karayolları olarak 3 bin 400 civarında makine gönderdik. Bu makinelerin yüzde 20’si kendi makinemizdi. Geri kalanı bizim yüklenicilerimizin makineleriydi. O yüklenicilerimiz aşağı yukarı kırk gün civarında bila bedel çalıştılar.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamalarda önemli projeler ve gelecek planları hakkında detaylar paylaştı. Bakan Uraloğlu, depremin etkisini gösterdiği bölgelerdeki yolların hızla onarıldığını ve Hatay Havaalanı'nın tekrar yapılacağını vurguladı. Hatay Havaalanı'nın yeni projesinin tamamlandığını ve hızla ihalesinin gerçekleştirilerek yeniden inşa edileceğini belirtti.

Depremin ardından yapılan çalışmaların yanı sıra, Türkiye'nin altyapısına yönelik büyük yatırımların sonuçlarını da paylaştı. Bakan Uraloğlu, yapılan yatırımların toplamda 1 trilyon 260 milyar dolarlık üretim katkısına sahip olduğunu ifade etti. Bu yatırımların gayri safi yurt içi hasılaya, ihracata, vergiye ve istihdama olumlu etkileri olduğunu söyledi.

31 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM HEDEFİ

Uraloğlu, gelecek döneme yönelik planları hakkında da açıklamalarda bulundu. 2053 yılına kadar 31 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini belirterek, özellikle ulaşım ve haberleşme alanlarındaki projeleri sıraladı. Hızlı tren hatları, yeni havalimanları, fiber geniş bant ağları ve siber güvenlik konularında çalışmaların süreceğini vurguladı.

İSTANBUL İÇİN TAHLİYE PLANI

Toplantının sonunda soruları cevaplayan Bakan Uraloğlu, İstanbul'da olası bir deprem için yapılan çalışmaları hakkında “İstanbul’daki iki tane köprümüzün askı halatlarını birinin yeniledik. 15 Temmuz ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde de devam ediyoruz. Askı halatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyolları üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Seyahat ederken otoyolda, enine geçen bir köprüden geçerken dikkat edin, hemen o kirişlerin altına böyle ilave çelik plakalar koyulmuştur, eğer orada kiriş düşerse tamamen devre dışı kalmasın, onun üzerine düşsün diye. Dolayısıyla bu tespitleri yaptık ve devam ediyoruz, şu anda da bu anlamda İstanbul’da devam eden bir çalışma var.” dedi.

Uraloğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun İstanbul'un ana arteri olduğuna dikkat çekerek, "Kınalı-Malkara güzergahıyla Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da bu hizmeti sunacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var." dedi.

6 Şubat Depremleri'nin etkisiyle bazı bölgelerde arazilerin kaydığına dikkat çeken Uraloğlu, "Fay hattının geçtiği yerde yolun 3-4 metre kaydığını görüyoruz. Binaların koordinatları değişti. Bu durum deprem bölgesinde yaşanan bir durumdur. Deprem bölgesindeki sanayiye yönelik çalışmalar da sürüyor. Bu projeler tamamlandığında bu sorun ortadan kalkacak. Vatandaşlar, belki geçiş süreçlerinde bazı kısıtlamalarla karşılaşabilirler, ancak sonrasında daha rahat bir duruma gelecektir. Deprem riskinin daha düşük olduğu bölgelerden biri olan Konya ve Kayseri gibi yerlerde sanayi faaliyetleri artırılmayı planlanıyor. Bu tabii ki anında gerçekleşebilecek bir şey değil, ancak süreç başlamış durumda." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN