Sık sık taksiye binenlere iyi haber! Ödediğiniz indi bindi ücretini geri alabilirsiniz... Sadece fişle başvurmanız yeterli

Sık sık taksiye binenlere iyi haber! Ödediğiniz indi bindi ücretini geri alabilirsiniz... Sadece fişle başvurmanız yeterli

Çok sık taksi kullanan vatandaşları sevindiren haber geldi. Ödediğiniz indi bindi ücretlerini geri alma hakkı doğuyor. Elinde fişle başvuru yapan o ödemeleri geri alabilecek. Fişini alan müdürlüklerin yolunu tutmaya başladı. Kısa mesafe yolcusu almam diyenin başı yanacak. İşte tüm detaylar…

Taksicilerin kısa mesafede yolculardan indi bindi ücreti almasının yasal bir durum olmadığını ifade eden Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taksimetre varsa ne yazarsa onu ödersiniz sözlerini dile getirdi. Bir taksicinin 60 TL alması durumunda müşterilerin fiş ile birlikte hakem heyetine başvurarak para iadesi alabileceğini belirten Gündüz, Ticaret İl Müdürlüğü'ne şikayet edilmesi durumunda ciddi cezaların olduğuna değindi. Kısa mesafe yolcularına almak istemeyen taksicilerin de önü kesilmiş oluyor. İşte tüm detaylar…

TAKSİMETRE ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu, Ağustos ayında bir araya gelerek taksimetre ücretlerini belirledi. 15 Ağustos 2023 tarihi itibariyle geçerli olacak yeni tarife kapsamında taksimetre ücretine %42 tutarında artış yapıldı. Taksimetre açılış tutarı 14 TL'den 20 TL'ye yükselirken kilometre ücreti de 18 TL'den 25 TL'ye yükseldi. Saatlik ücreti 84 TL birim metre( 100 metre) 2,5 TL, indi bindi ücreti ise 50 TL'den 60 TL'ye yükseldi.

taksimetre.jpg

İNDİ BİNDİ ÜCRETİNE BÜYÜK TEPKİ

Antalya şehir merkezi ile birlikte 5 ilçede geçerli olacak yeni tarifeler kapsamında 14 ilçede biraz daha yüksek oranda rakamlar uygulandığı belirtiliyor. Gün içerisinde birçok kişi tarafından kullanılan takside vatandaşın itiraz ettiği esas konu taksi ücretinden ziyade indi bindi ücreti olmaktadır. Elinde fişle birlikte tüketici hakem heyetinin yolunu tutan vatandaşlar ise ödediği ücretleri geri alabilmektedir.

tuketiciler-birligi-antalya-sube-baskani-neset-gunduz.jpg

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taksi ücret tarifesi kapsamında alınan indi bindi ücretlerinin idari bir karar olduğunu belirterek tüketiciyi bağlamadığına değindi. Bu durumun yasak olduğunu ifade eden gündüz ücret alınamayacağını belirtti. Neşet Gündüz, “Çift başlı tarife uygulanamaz. 'Belediye ve taksiciler odası izin vermiş. Kısa mesafede bu ücret ödenecek' diyorlar. Bu mümkün değil. Taksimetre varsa ve ne yazarsa onu ödersiniz. Eğer 60 TL ödediyse fişini alsın ve hakem heyetinden parasını istesin. Ticaret İl Müdürlüğü'ne de şikayet ederse ciddi cezaları var" sözlerine dile getirdi.

Taksicilerin kanuni açıdan ücret talep etme hakkının bulunduğu tek durumun taksimetre olduğunu ifade eden Gündüz, tüketici 2 bir tarife yerine geçen indi bindi ücretinin ödeme zorunluluğu olmadığının altını çizdi.

taksi-1.jpg

HEM TAKSİCİ HEM DE YOLCU İÇİN ÖNEMLİ

Tüketicinin ödediği indi bindi ücretini taksiye sınavını ve tüketiciyi mağdur etmemek için alındığını ifade eden Antalya Şoförler ve Otomobilciler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf ve Sanatkarları Odası Genel Sekreteri İlker Karahan, taksicilerin yolcu almak için sıra beklediğini aktardı.

Taksici sınıfının saatlerce durakta sıra beklediğini ve gelen yolcu talebini karşılamak için duraktan ayrıldığını ifade eden Karahan, kısa mesafeli işlerde yeniden durağa geldiğinde taksicinin sıranın en sonuna geçtiğini vurguladı. İndi bindi tarifesini UKOME tarafından alınan bir karar olduğunu işaret eden Karahan, hem taşıyan hem de taşınan şahısların mağdur olmaması adına atılan bir adım olduğunu söyledi. Kısa mesafe yolcularını almak istemeyen taksicilere yönelik alınan bir önlem olduğunun altını çizen Karahan, “Kısa mesafe diyerek yolcu almıyorlar. Bunu önlemek için alınan bir önlem aslında. Bu tarifeyle müşteriyi almama ihtimali olmuyor. Bugüne kadar vatandaştan da şikayet gelmedi. Vatandaş bu tarifeyi bilerek biniyor." şeklinde konuştu.

taksiye-binmek.jpg

70-80 TL KAYIP YAŞANIYOR

18 yıldır taksicilik yaparak geçimini sağlayan Fatih Çelik, taksi kullanan müşterilerin indi bindi ücretini itiraz etmediğini aktardı. Yalnızca belirli durumlarda sorun yaşadıklarını ifade eden Çelik, çok nadir itirazlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Bu durumun kendilerini açıklandığında müşterinin indi bindi bedeli olan 60 TL'yi kısa mesafede taksiden inmeden hazırlamış olduğunu söyleyen Çelik, bu rakamlarda çok fazla sorun yaşamadıklarını aktardı.

22 yıldır bu işin içerisinde olan İhsan Küçükbaş ise müşterilerin çoğunun bilinçli olduğunu söyledi. Çok nadir indi bindi ücreti soranların olduğunu aktaran Küçükbaş, “40 yazdı ama neden 60 aldınız?' diyen oluyor. Biz de odanın belirlediği bir fiyat olduğunu anlatıyoruz" şeklinde konuştu. Mesafe yolcularında 60 TL'lik ücreti almaması durumunda 70-80 TL'lik bir kayıp ortaya çıktığını aktaran Küçükbaş, saatlerce sıra beklediğini işaret ederek ücretin alınmaması durumunda yaptığı işinde bir anlam ifade etmediğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN