Yeni katil "Frankeştayn" uyuşturucular! Eroin'den 300 kat güçlü, zehir ülke ülke yayılmaya başladı, yetkililer uyarıyor

Yeni katil "Frankeştayn" uyuşturucular! Eroin'den 300 kat güçlü, zehir ülke ülke yayılmaya başladı, yetkililer uyarıyor

Özellikle genç yaştaki insanların korkulu rüyası olan eroin, yerini şimdi yeni katiline bıraktı. “Frankeştayn” isimli bu uyuşturucular eroinden yüzlerce kat daha güçlü olmasıyla biliniyor. O ülkede çıkan ve son günlerde onlarca insanın ölümüne neden olan bu zehir ülke ülkeye yayılmaya başladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Süper güçlü olarak tanımlanan ve son 6 ay içinde 54 kişinin ölümüne neden olan “frankeştayn” uyuşturucuları Birleşik Krallık’ta hızlı şekilde yayılmaya devam ediyor. Halihazırda neredeyse dünyanın her yerinde kullanılan Eroin'den 300 kat daha güçlü olduğu bu 3 kurucu kullanıldığı takdirde sonucu çok yüksek ihtimalle ölüm oluyor. Ülkeler konuya ilişkin önlem almaya başlarken Kuzey İrlanda, Galler ve İngiltere’de bakanlar konuyla alakalı teyakkuza geçti. Bu uyuşturucunun önüne geçilebilmesi adına A sınıfı uyuşturucu kategorisini almak için çabalar başladı.

İNSAN YAPIMI UYUŞTURUCU KATEGORİSİNDE

Özellikle son dönemlerde Birleşik Krallık’ta yayılmaya başlayan nitazen, eroin, kokain ve ekstazi gibi A sınıfı uyuşturucuların içine dahil olarak gücünü arttıran maddeler arasında yer aldı. İlk olarak kaçakçılar tarafından Çin’den İngiltere’ye sokulduğu öğrenilirken bul zehrin eroin gibi insan yapımı uyuşturucu kategorisinde yer aldığı bildirildi.

yeni-proje-7-001.jpg

EROİNDEN 300 KAT DAHA ETKİLİ

Çoğu kişinin bildiği üzere eroin en ağır uyuşturucu maddedir. Dolayısıyla her ülkenin hükümeti bu zehrin kullanılmaması adına belirli önlemler almaktadır. Öte yandan yeni yeni yayılmaya başlayan ve adına “frankeştayn” denilen nitazen, eroinden 300 kat daha etkili bir uyuşturucu madde. Etkisinin ağırlığından dolayı genellikle kullanıldığı takdirde ölümle sonuçlanan vakaların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Öte yandan nitazenler, eroin, kokain ve Xanax gibi internetten kolaylıkla alınabilen anksiyete ilaçlarına da karıştırılıyor. Dolayısıyla insanlar bu zehirli maddeyi kolaylıkla elde edebiliyor.

yeni-proje-8-001.jpg

İLK VAKA 2021’DE GÖRÜLDÜ

ilk kez 2021 senesinde henüz 18 yaşındaki bir çocuğun aşırı dozda nitazen kullanması sonucunda hayatını kaybetmesiyle ortaya çıkan bu uyuşturucu türü o zamandan bu zamana özellikle de Birleşik Krallık’ta popülaritesini artırmaya devam ediyor.

Bu uyuşturucunun insanlara ulaşmasını engellemek ve ölümlerin önüne geçmek adına Kuzey İrlanda, Galler ve İngiltere’nin kuzey doğusundaki bakanlar harekete geçerek nitazeni de kokain, ekstazi eroin gibi A sınıfı uyuşturucu kategorisine eklenmesi için çalışmalar yürütüyor.

yeni-proje-9.jpg

ÖLÜMLER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Yaz aylarından bu yana narkotik ile bağlantılı ölümlerde artış olduğu gözlemlenirken İngiltere’nin genelinde 45 kişi hayatını kaybederken İskoçya’da ise 9 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Ölümlerin nedeni ise vücutlarında çıkan nitazen olduğu bildirildi. Son iki ayda ise İngiltere'nin Birmingham şehrinde 16 kişi nitazenlere bağlı olarak hayatını kaybetti.

“4 YA DA 5 KİŞİYİ KAYBETTİM”

Bahsi geçen bu uyuşturucu hakkında bazı açıklamalarda bulunan Amy isimli kadın, ilacın bu kadar güçlü olduğunu beklemediğini söyleyerek ilacı ilk kez almayı eroin almaya benzettiğini ifade etti. Konuya ilişkin olarak “bir battaniye gibiydi, bu yüzden bu kadar bağımlılık yarattı” diyen kadın Birmingham’daki satıcıların fentanil gibi yanlış şekilde nitazenlere bağlı eroin sattıklarını açıkladı. Amy İsimli kadın son birkaç ayda 4 ya da 5 kişiyi kaybettiğini ve bunu durdurması gerektiğini açıkladı.

yeni-proje-11.jpg

İLK BAŞTA AĞRI KESİCİ OLARAK GELİŞTİLİMİŞTİ

Nitazen adlı ilaçlar ilk kez 1950’lerde alternatif bir ağrı kesici olarak ortaya çıkarılmıştı. Lakin o kadar güçlü ve bağımlılık yapıcı bir ilaçtı ki tıbbi kullanım için hiçbir dönemde onay almadı.

Birçok formda mevcut olan nitazenler, toz, tablet ya da sıvı şekillerde bulunabilir iken enjekte edilebiliyor, yutulabiliyor ya da burundan çekilebiliyor.

Bu ilaçlar genellikle ağrıların azalması, öfori, rahatlama ve uyku isteği gibi duyguları tetikliyor. Bunların yanı sıra terleme, kaşıntı ve mide bulantısı gibi yan etkiler yapabiliyor.

POSTA İLE ÜLKEYE SOKULUYOR

ilaçların ülkelere nasıl sokulduğunu ilişkin edinilen bilgilere göre Çin’deki yasa dışı bir laboratuvarda üretildikten sonra genelde Birleşik Krallık’a posta yoluyla girdiği söyleniyor. Çoğu durumda, organize çeteler tarafından eroinle karıştırılarak sokakta satılan uyuşturucunun gücü artırılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN