Cumhurbaşkanlığından yeni karar! 30 gün boyunca ücretsiz oldu: Az önce duyuru yapıldı!

Cumhurbaşkanlığından yeni karar! 30 gün boyunca ücretsiz oldu: Az önce duyuru yapıldı!

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olarak yaşanan deprem sonrasında çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay verilen kararları duyurdu. Tüm detaylar haberimizde.

Ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında her alandan insanın çalışmaları son hız devam ediyor. Fuat Oktay deprem sonrasında verilen kararları tek tek açıkladı. Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

DEPREM BÖLGESİ İLE İLGİLİ VERİLEN KARARLAR

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi ve Kahramanmaraş Elbistan ilçesi olarak yaşanan 7.7 ve 7.6'lık iki büyük deprem sonrasında verilen kararlar ve çalışmalar son hız devam ediyor. Fuat Oktay konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Oktay'ın açıklamalarına göre deprem bölgesinde arama kurtarma için 34 bin 717 personelin çalıştığı, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone operatörlerinin deprem bölgesinde 1 aylık ücretsiz görüşme sağlayacağı öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Bilgin'in açıklamalarına göre üzücü birçok haber yaşansa da saatler geçtikçe sağ olarak bulunan vatandaşların herkesin yüreğine su serptiği belirtildi. Fuat Oktay, Hatay bölgesinde aramaların daha çok yoğunlaştığı ve depremden etkilenen bütün ilçe ve köylerde vefat eden insanlar için de bütün işlemlerin titizlikle yapıldığını belirtti. Oktay, hasarlı, ağır hasarlı, yıkılmak üzere olan binalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi. Fuat Oktay, arama kurtarma çalışmaları ve hasar tespiti çalışmalarının sürdüğünü belirtirken bölgede 6 binden fazla personelin hasar çalışması yaptığını, 230 bin bina, 966 bin 544 bağımsız birimin çalışıldığını ve bu çalışmanın hızla ilerlediğini, az hasarlı olan binaların çalışmalarının bir an önce bitirilerek ev sahibi vatandaşların yerleştirilmeleri ile ilgili çalışmaların bitirilmesi gerektiğini belirtti. Oktay'ın açıklamalarına göre bölgede 108 bin bina ve 550 bin daire hasarsız olarak depremi yaşadı. Aynı zamanda az hasarlı olan bina sayısı da 58 bin ve 438 bin bağımsız birim olarak belirlendi. Vatandaşlar binaları ile ilgili hasar durumlarını e-Devlet sistemi üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenebiliyor. Enkaz kaldırılmaları yapılmadan önce savcılıkların yıkılan binalardan delilleri toplaması ve bu deliller alınmadan enkaz kaldırılmaması epey önemli. Fuat Oktay, bölgede 12 bin 322 iş makinasının çalışmaya devam ettiğini, 24 gemi, 70 uçak, 122 helikopterin de çalışmalara destek verdiğini belirtti. Aynı zamanda bölgedeki havalimanlarının da aktif olarak kullanıldığı ve İHA, dron çalışmalarının da aktif olarak sürdüğü belirtildi.

Fuat Oktay Deprem Açıklamaları

 Fuat Oktay, deprem bölgesine 2.6 milyon battaniye gönderildiğini, çadır ihtiyacının halen devam ettiğini, yurt dışı ve yurt içi yardımların hızla bölgeye yönlendirildiğini, 5 bin sayılık konteyner kent kurma çalışmalarının başladığını söyledi. Depremzede vatandaşların geçici barınmaları için 1 milyon 200 bin kişinin ihtiyacının karşılandığını, aynı zamanda tahliye edilmek istenen vatandaşların Türk Hava Yolları ve Pegasus hava şirketleriyle 400 bin kişinin tahliye edildiğini ve aynı zamanda şahsi aracıyla da bölgeden ayrılan çok fazla insan olduğunu belirtti. Fuat Oktay, Hatay Havalimanı'nın açılmasında herhangi bir problem görülmediğini, kontrollü elektrik ve doğal gaz vermeye devam edildiğini, 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 kömürün de bölgeye gittiğini söyledi. Oktay, psikososyal hizmet yanında maddi desteğin de depremzede vatandaşlar için devam ettiğini söyledi. Deprem bölgesinde olan hem depremzede vatandaşın hem çalışma sürdüren vatandaşın haberleşme konusunda sorun yaşamaması için GSM operatörleriyle görüşme sağlandığını ve Türk Telekom, Turkcell, Vodafone operatörlerinin 1 ay ücretsiz görüşme sağlayacağını belirtti. Fuat Oktay toplamda 233 bin arama kurtarma ekibinin bölgede çalıştığını belirtti. Ekip çalışması şeklinde devam etmenin daha güzel sonuçlar vereceğini belirten Oktay, refakatsız olan çocuklarla ilgili titizlikle çalışıldığını belirtti. Annesini, babasını veya yakınlarını kaybeden hiçbir çocuğun yalnız bırakılmadığını, devlet olarak çocukların yanında olunduğunu, bugün değil tüm hayatı boyunca yaşadıkları travmaları unutmaları için çalışılacağını, 574 çocuktan 76'sının ailesiyle buluştuğunu, tedavisi devam eden 380 çocuk olduğunu, sevgi evine yerleşen 118 çocuk olduğunu, 503 çocuğun kimliğinin belirlendiği, 71'inin de kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Kimliği belirlenemeyen çocukların travmadan kaynaklı konuşamadığını ya da konuşacak yaşta olmadıkları belirtildi. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN