Yemek sonrası iyi bir içecek olsa da meğer çok riskliymiş! Maden suyu tüketenler buna dikkat etmeli...

Yemek sonrası iyi bir içecek olsa da meğer çok riskliymiş! Maden suyu tüketenler buna dikkat etmeli...

Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, fazla miktarda maden suyu tüketiminin vücutta olumsuz etkilere yol açabileceğini söyledi. Dr. Güven'e göre, yüksek mineral içeriği ve yüksek sodyum miktarı o organda büyük riskler oluşturduğu konusunda uyardı.

Maden suyunun sağladığı sodyum, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve bikarbonat gibi mineralleri vurgulayan Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven, bu minerallerin dengeli bir şekilde alınmasının vücut fonksiyonları için kritik olduğunu belirtti. Ancak, aşırı maden suyu tüketiminin böbrekler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Özellikle yüksek sodyum içeriğine sahip olan maden sularının fazla tüketiminin, yüksek tansiyon, ödem ve böbrek hastalığı riskini artırabileceğine değindi.

BÖBREK TAŞI OLUŞTURUYOR

das.jpg

Dr. Güven, minerallerin normalde vücut için gerekliliğine işaret ederek, ancak aşırı tüketiminin böbrek hastalığı olan bireylerde böbrek taşı oluşma riskini yükseltebileceğini açıkladı. Böbrek taşlarının, sert mineral parçacıklarının birikimi sonucu meydana geldiğini ve bu taşların ağrı, idrar yolu tıkanıklığı ve enfeksiyonlara neden olabileceğini ifade etti. Özellikle kalsiyum oksalat taşlarının, aşırı maden suyu tüketiminin idrardaki oksalat seviyelerini yükselterek oluşma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Dr. Güven, maden suyu tüketiminin doğrudan böbrek taşı oluşumuna yol açmadığını belirtirken, böbrek taşı hastalarının aşırı tüketimden kaçınması gerektiğini ifade etti. Maden sularının pH değerinin içme suyuna göre daha düşük olduğunu vurgulayarak, böbrek taşı olan hastalara pH değeri yüksek sıvılar tüketmeleri önerisinde bulundu.

Böbrek yetmezliği olan kişilerin ise maden suyu tüketiminde doktora danışmaları gerektiğini belirten Dr. Güven, böbrek yetmezliği durumunda sodyum ve mineral alımının sınırlanması veya tamamen kesilmesinin gerekebileceğini ifade etti. Maden sularının genellikle yüksek mineral ve sodyum içeriğine sahip olduğunu ve bunun da böbreklere ek bir yük getirebileceğini sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN