65 yaş üstü bayram edecek! Ulaşımdaki o zorunluluk kalktı: Artık ne ceza kesilecek ne de yolculuk engellenecek…

65 yaş üstü bayram edecek! Ulaşımdaki o zorunluluk kalktı: Artık ne ceza kesilecek ne de yolculuk engellenecek…

Geçtiğimiz haftalarda Bursa’da 65 yaş üzeri bir vatandaş, kendisinin dışında yanındaki emekli arkadaşına da kart bastığı için ceza almıştı. Kesilen cezayla ilgili mahkemeden çıkan kararı duyan 65 yaş üstü bayram edecek! Bu karardan sonra artık ne ceza kesilecek ne de yolculuk engellenecek…

Bursa’da 67 yaşındaki bir vatandaş, emekli arkadaşı ile beraber toplu taşımaya bindi. Hem kendisine hem de emekli arkadaşına ücretsiz ulaşım kartından basan vatandaş otobüs şoförü tarafından “Aynı kartı 2 kişi için kullanamazsınız” uyarısıyla karşılaştıktan sonra, otobüs biniş ücretinin 100 katı 650 TL ceza yedi. 67 yaşındaki vatandaşın olayı tüketici hakem heyetine bildirmesinin ardından, heyet cezayı ve ücretin vatandaştan alınmasını yersiz ve kanuna aykırı buldu.

DHA’nın aktardığına göre; Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, 65 yaş üstü vatandaşlara verilen ücretsiz toplu ulaşım hakkı için ayrı bir kimlik çıkarma zorunluluğu bulunmadığını söyleyerek, “Vatandaş, belediyelerin zorunluğu kıldığı ücretsiz seyahat kartını çıkartmak zorunda değil. Kimlik yeterli” dedi.

65-yas-ustu-toplu-tasima-1.jpg

BELEDİYELERİN UYGULAMALARI KANUNA AYKIRI

Gündüz, 65 yaş üstü kişilere ücretsiz toplu taşıma hakkının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından alınan karar sonrası meclisten geçen ve kanun haline getirilen uygulama ile verildiğini bu yüzden bu kişilerin kimlikleri ile ücretsiz seyahat edebileceklerini belirterek, "Vatandaş belediyelerin zorunlu kıldığı ücretsiz seyahat kartını çıkartmak zorunda değil. Kimlik yeterli. Belediyeler para kazanmak için kart çıkarttırıyor. Bu hukuk dışıdır. Belediye meclisinin aldığı idari bir karardır bu. Ancak idari kararlar kanunları bağlamaz. 2014 yılında bakanlık karar aldı ve toplu taşıma araçlarına binerken kimlik göstermelerinin yeterli olduğunu açıkladı" ifadelerini kullandı.

Bursa’daki emekli vatandaşa verilen cezaya da değinen Gündüz, "Çift kart çektiği için 100 katı ceza yazmışlar. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu parayı alamaz. Ne vize parası ne de cezasını alabilir. Kanuna aykırı" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN