Adalar, Esenyurt'a dönecek! Planı duyan yerlisi valizini toplamaya başladı…

Adalar, Esenyurt'a dönecek! Planı duyan yerlisi valizini toplamaya başladı…

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı karar doğrultusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetkilerinden çıkarılan Adalar ilçesinde, doğal SİT (Doğal Sit Alanı) derecesi düşürüldü ve imara açılmasını sağlayacak bir plan hazırlandı. Yeni planla birlikte, Adalar'da yaşayan mevcut insan sayısının iki katına çıkması hedefleniyor. İşte ayrıntılar...

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkisinden çıkarılan Adalar ilçesinde, doğal SİT (Doğal Sit Alanı) derecesi düşürülerek imara açılmasını sağlayacak yeni bir imar planı hazırlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tasarlanan bu yeni planlarla, Adalar ilçesindeki 16 binden fazla nüfusun 32 bine çıkması öngörülüyor.

1984 YILINDA SİT ALANI İLAN EDİLMİŞTİ

gfdgfdgfd.jpg

Prens Adaları, 1984 yılında doğal SİT alanı ilan edilmişti. Ancak uzun yıllar boyunca Adalar'ın bir imar planı bulunmuyordu ve inşaat faaliyetleri geçici kurallara göre gerçekleştiriliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı karar ile Adalar, Kasım 2021'de "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edildi ve imar planı oluşturma yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na verildi.

Bakanlık, Ekim 2021'de yine Erdoğan'ın kararıyla Prens Adaları'na bağlı Kaşık ve Sedef adalarının doğal SİT derecesini düşürdü ve böylece bu alanlarda yapılaşmanın önü açıldı. Yassıada da benzer bir şekilde SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açıldı. Ancak, bu tür adımların doğal ve kültürel dokunun korunması açısından risk taşıdığı vurgulanıyor.

TURİZM YERLEŞİMLERİNE İZİN VERİLECEK

tre.jpg

Adalar ilçesinde gerçekleştirilen yeni imar planının amacı, "ilke kararları çerçevesinde yapılaşmaya izin verilen alanlarda mevcut yapının geleneksel dokuya uyumunu sağlamak ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumlu olmasını sağlayacak kurallar oluşturmak" olarak açıklandı. Ancak SİT derecesi düşürülüp imara açılan alanlarda, "düşük yoğunluklu faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren mekansal ve yönetimsel kararların üretilmesi" öngörülüyor.

TSUNAMİ RİSKİ BULUNUYOR

Bu yeni planların uygulanması sürecinde, Adalar ilçesindeki çalışma alanlarında kütle kayması, deprem ve tsunami gibi olası tehlikeler bulunuyor. Özellikle Kınalıada ve Burgazada'nın bazı bölgelerinde kütle kayma riski olduğu belirtiliyor. Beklenen bir İstanbul depreminin etkileri de göz önünde bulundurularak, Adalar'daki yapıların %15'inin ağır ve çok ağır hasar alabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, sahil kesimlerinde olası bir tsunami sonucunda en yüksek dalga boyunun 3 metre civarında olabileceği hesaplanıyor.

Bakanlık, Adalar ilçesindeki imar planlamaları sürecinde İl AFAD Müdürlüğü'nden de görüş aldı. Ancak bazı eleştirmenler, bu yeni planların bölgenin doğal ve kültürel yapısını ciddi şekilde etkileyebileceği ve risk taşıdığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN