Hekimlerin bir numaralı ilacı! En iyisi Toroslarda yetişiyor… Kahvaltılardan eksik etmeyin

Hekimlerin bir numaralı ilacı! En iyisi Toroslarda yetişiyor… Kahvaltılardan eksik etmeyin

Hem tazesini hem de kurutulmuşunu tükettiğimiz o besin hekimlerin de bir numaralı ilacı olarak görülüyor. Yemeklere lezzet katarken aynı zamanda şifasıyla da adından sıkça söz ettiriyor. Aromatik bitkiler arasında yer alıyor mutfaklarında vazgeçilmez oluyor. İşte doktorların reçetelik ürünü…

Türk mutfaklarında sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer alan kekik, hem taze olarak hem de kurutulmuş olarak tüketilmektedir. Yemeklere koyulabildiği gibi çay yapılabilen kekik aynı zamanda salata olarak da tüketiliyor. Sağlık açısından oldukça faydalı olan kekiğin kullanım alanları da dikkat çekiyor. Doktorlar tarafından şifa kaynağı olarak gösterilen kekik, eklem iltihapları romatizmal hastalıklar gibi pek çok sağlık sorununa da iyi geliyor. İşte doktorların reçetelik ürünü…

KEKİK HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR?

İçerisinde barındırdığı antioksidan özelliği ile dikkat çeken kekik vücuttaki serbest radikallerle savaşıyor. Aynı zamanda kahvaltı sofralarında sıklıkla karşımıza çıkan kekik aromatik özelliği ile omlet, poğaça, peynir tabakları gibi pek çok farklı lezzete de lezzet katıyor.

Aynı zamanda antibakteriyel özelliği ile dikkat çeken kekik içerisinde barındırdığı doğal bileşenler ile bazı bakterilerin çoğalmasını da engellemektedir. Taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilen kekik salatalara eklendiğinde de hem lezzetini arttırıyor hem de sindirim sistemini çalıştırıyor.

kekik-cayi.jpg

KAHVALTILIK KEKİK NASIL KULLANILIYOR?

Oldukça yoğun ve aromatik bir tada sahip olan kekik kahvaltı sofralarında da çok sık karşımıza çıkmaktadır. Kekik ile yapılabilecek alternatif kahvaltılıklar dikkat çekerken kullanım alanları da şu şekildedir:

1. Peynir Üzerinde Kullanın: Kahvaltı sofralarından eksik etmediğimiz peynirin üzerine biraz kekik serpiştirerek hem lezzetini arttırabilir hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz.

kekikli-ekmek.jpg

2. Yumurtalı Yemeklerde Deneyin: Yumurta ile yakışan baharatlar arasında yer alan kekik omletten menemene haşlanmış yumurtadan yağda yumurtaya kadar tüm yemeklerin lezzetini ikiye katlıyor.

3. Ekmek Üstünde Kullanın: Kahvaltıda tükettiğiniz ekmeklerin üzerine biraz kekik serpiştirerek hem aroma katabilir hem de lezzetini arttırabilirsiniz. Zeytinyağı ve kekiği iyice karıştırdıktan sonra içerisine birazcık sarımsak ekleyip ekmeğin üzerine sürerek tüketebilirsiniz. İsteyen kişiler ekmeği bu şekilde kızartarak da tüketebilir.

4. Salatalara Ekleyin: Yaptığınız klasik salatalara biraz kekik ekleyerek daha farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz. Salata içerisinde hem renk hem de arama verici olan kekik sağlık açısından da oldukça yararlıdır.

kekikli-yumurta.jpg

KEKİĞİN FAYDALARI NELERDİR?

Akdeniz kültüründe sıklıkla tüketilen kekik Türkiye'nin dört bir yanında aromatik baharatlar arasında yer alıyor. Sağlık açısından son derece faydalı olan kekik antioksidan özelliği ile birlikte bağışıklık sistemini desteklerken vücudu hastalıklara karşı da korumaktadır. Kekik, sindirim sistemini desteklerken gaz, şişkinlik gibi sindirim problemlerinin ortadan kalkmasını sağlar.

Anti-inflamatuar özellikleri sahip olan kekik, içerisinde yer alan karnosik asit ile birlikte vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak hastalıkların önlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra eklem iltihapları, romatizmal hastalıklara iyi gelen kekik kanser riskini de düşürmektedir

Antimikrobiyal özelliği ile bakteri ve mantar büyümesini engelleyen kekik bağışıklık sistemini güçlendirirken enfeksiyon riskinin azaltılmasını da sağlar. Kekik yağını yara ve kız kesiklerin hızlı iyileşmesinde de kullanabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN