Simülasyon oyunlarındaki tehlike: Uyuşturucu satıcısı veya hırsız...

Simülasyon oyunlarındaki tehlike: Uyuşturucu satıcısı veya hırsız...

Bazı bilgisayar oyunları çocukları ve gençleri suça teşvik ediyor. 32 TL'ye "Uyuşturucu satıcısı simülasyonu", 105 TL'ye "Torbacı oyunu" ve "Hırsızlık" simülasyonu... Bu oyunlarda oyunu oynayan kişilere 'profesyonel bir hırsız nasıl olunur?', 'uyuşturucu nasıl yetiştirilir ve satılır?' konularının incelikleri gösteriliyor. Uzmanlar ise bazı davranış kalıplarının alışkanlık haline gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Bilgisayar oyunlarının çocukların ve gençlerin hayatın giderek artan bir risk olmaya ve onları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Momo, Mavi Balina derken şimdi de oyun sitelerinde yer alan bazı oyunlar çocukları ve gençleri suça teşvik ediyor. Büyük suçların inceliklerini anlatan bu oyunlar yaş fark etmeksizin çocuklar için büyük bir tehlike oluşturuyor.

GENÇLER ARASINDA İLGİ ÇEKİCİ

Milliyet'ten Burak Demirbaş'ın haberine göre, “Drug Dealer Simulator” (Uyuşturucu satıcısı simülasyonu) adlı oyun, çocuklar daha kolay erişebilsin diye midir bilinmez, bir oyun platformundan 32 TL’ye alınabiliyor.

Oyunculara ilk etapta nasıl uyuşturucu alıp-satabilecekleri öğretilirken, ardından uyuşturucu nasıl yetiştirebilecekleri de gösteriliyor. Oyuna gelen 14 bin yorum ise gençler arasında ne kadarda ilgi çekici olduğunun bir kanıtı niteliğinde.

Oyun, kullanıcılar tarafından saatlerce oynanırken, oyunu yapan firma ikinci oyunun da yakında geleceğini duyurmuş ancak ne zaman çıkacağı konusunda bir tarih verilmemiş.

'BARON OL, İSTANBUL'A HÜKMET'

Diğer bir oyun ise Thief Simulator (Hırsız simülasyonu) adlı oyun. Oyunculara nasıl profesyonel bir hırsız olmaları gerektiği anlatan oyun “Her şeyi gerçek bir hırsız gibi yap” sloganıyla yine aynı platform üzerinden satışa sunuluyor.

Yakın bir tarihte, kendilerinin İsviçre’de yaşadıklarını ve Türk olduklarını iddia eden kişi veya kişiler tarafından piyasa sürülen “Torbacı oyunu” tanıtımında ise “Baron ol, İstanbul’a hükmet” ifadeleri yer alırken, oyun aynı platform aracılığıyla 105 TL’den satışa sunuluyor.

'YAPMAK İSTEDİKLERİ İŞ ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR'

İllegal oyunların çocukların üzerinde oluşturabilecek tehlikelerine karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Küçük çocuklarda oyunların hayatlarını ve davranışlarını yönlendirdiğini söyleyen Çocuk Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri, şunları kaydetti:

“Çocuklar bazı davranış kalıplarını alışkanlık haline getirebiliyorlar. Bu oyunların aslında ismine bile baktığınızda yasaklanmalı. Genelde çocukların büyüdükleri zaman hangi işi yapmak veya ne olmak istediklerine, yakın çevreleri ya da ekran üzerinden gördükleri şeyler etkili oluyor. Oyunlar üzerinden çocukları istediğiniz şekilde yönlendirebilirsiniz. Bu oyunlara göz açtırmamak gerekir ve her çocuk bundan kötü etkilenebilir"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN