Yoğun bakımlarda yer kalmadı, ameliyatlar erteleniyor! Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı açıkladı: Dolaşımda çok sayıda virüs var

Yoğun bakımlarda yer kalmadı, ameliyatlar erteleniyor! Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı açıkladı: Dolaşımda çok sayıda virüs var

Ülke genelinde artış gösteren hastalıklar, viral enfeksiyonlar ve çok sayıda virüs dolaşımı nedeniyle yoğun bakımların dolduğu öğrenildi. Öyle ki Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakımlarda yatak bulma sıkıntısı yaşandığını ve dolayısıyla ameliyatların ertelendiğini açıkladı.

Son zamanlarda kış mevsiminin de etkisiyle hastalıklarda ciddi artışlar görülmeye başlandı. Hastanelerin acil bölümlerinden yoğun bakımlara kadar her yerde hasta insanlar varken özellikle de yoğun bakımlarda yatak kalmadığı öğrenildi. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, yoğun bakımdaki doluluk nedeniyle ameliyatların ertelenmek zorunda kaldığını söyledi.

yeni-proje-33.jpg

YOĞUN BAKIMLAR YÜZDE 100 DOLULUK SÖZ KONUSU

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, birçok faktörden dolayı bu yıl yoğun bakımlarda yatan kişi sayısının normalinden fazla olduğunu söyleyerek, "Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibariyle. Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100'ler civarında olduğunu öngörüyoruz" dedi.

Bu yoğunluğun artmasındaki nedenleri sıralayan uzman isim, pandemi döneminden olumsuz etkilenen bağışıklık sistemini, maske takmamayı ve şu an için dolaşımda çok sayıda virüs olmasını sıraladı. Öte yandan gerçek yoğun bakım hastalarına yatak bulmakta sorunlar yaşandığını ifade ederek planlanan ameliyatların erteleneceğini söyledi.

yeni-proje-34.jpg

TÜRİYE’NİN GENELİNDE YATAKLAR DOLU

Prof. Dr. Utku, "Şu anda özellikle İstanbul'da çok daha belirgin olmak üzere Türkiye'nin genelinde yoğun bakım yatakları dolu olduğunu sahadan öğreniyoruz. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleri bu konuda aksiyon almış durumdalar. Geçen hafta İstanbul'da yoğun bakımlar tek tek gezilerek mevcut olan durum tespiti yapıldı ve boş yatak durumu, mevcut olan hastaların profili ele alındı. Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibariyle. Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100'ler civarında olduğunu öngörüyoruz" dedi.

“KOVİD OLAN DA VAR İNFLUENZA OLAN DA”

Prof. Dr. Utku, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Mesela Kovid dönemindeki gibi yeniden yoğun bakım yatak sayılarının artırılmaya başlandığını duyuyoruz. Örneğin sabit 40 yoğun bakım yatağı olan bir merkez, bu olağanüstü durumda 20-30 yatak daha açalım, ihtiyacı karşılayalım şeklinde bir uygulamaya var. Karşılaştığımız viral enfeksiyonlar bir kokteyl gibi geliyor karşımıza. Tek başına Kovid olan da var, influenza olanlar da, farklı virüsler de ya da bunların birarada olduğu hasta grupları da var; ama gerçekten çok alışmadığımız bulgularla seyreden ya da alıştığımız bulguların sıralamasının değiştiği, bazılarının çok baskın olduğu farklı farklı enfeksiyon tipleriyle karşılaşıyoruz."

yeni-proje-35.jpg

“EN BÜYÜK SORUN YARATAN ZATÜRRELER"

Söz konusu bu durumun havaların yumuşak gitmesinden dolayı da olabileceğini ifade eden uzman isim, "Çok soğuk havalarda bizim kendi aldığımız önlemler, topluluk içinde olma rollerimiz azalıyor. Havalar biraz daha sıcak olunca çok daha yakın, serbest davranabiliyoruz. Özellikle pnömoni-zatürre ile kendini gösteren bir enfeksiyon karışımıyla karşı karşıya kalıyoruz. Yoğun bakımlar açısından en büyük sorun yaratan zatürreler. Nefes almada zorlanmalar, yoğun öksürük, ateş, halsizlikle seyreden tipik olarak zatürre gibi seyreden hasta grupları yoğun bakıma geliyor. Bizlerin olağan bağışıklık yapısı Kovid döneminde bozuldu. Çünkü bizi 2-3 yıl boyunca sahadaydık ama, vatandaşımızın sağlık durumu sanki hiç hastalıklarla karşılaşmamış hale döndü; sanki çocukluk safhasına dönmüş gibi oldu. Sınırda yaşta olanlar yani ya çok küçükler ya da çok yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ciddi anlamda etkilendi ve pandemiye girişleriyle çıkışları arasında çok ciddi bir sağlık durum farkı oluştu. İşte tam da bu hasta grubu şu dönemde hedef olan hasta grubu” diye konuştu.

GERÇEK YOĞUN BAKIM HASTASI OLMAYANLAR DA VAR

Prof. Dr. Utku, Türk Yoğun Bakım Derneği olarak bu konuda bir çalışma yürüttüklerini de belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Verileri değerlendirme aşamasındayız ama şöyle bir ön değerlendirme yaptığımızda, Türkiye'de yüzde 20-30 oranında hemen bütün hastanelerde bütün yoğun bakım ünitelerinde aslında yoğun bakımda yatmaması gereken, başka alanlarda tedavileri yürütülmesi gereken hastalar gibi değerlendirilebilir. 36-38 bin civarında bir yataktan bahsettiğimizde, bunun yüzde 20'si binlerce yatak demek. Oysa şu an bizim ihtiyacımızı çözecek yatak sayısının üstünde bir sayıdan bahsediyoruz. Bu hastaların dertlerine derman olacak farklı yapılanmalar yok. Belki palyatif üniteleri, yine yabancı ülkelerde olan ara yoğun bakımlar gibi ya da hospis gibi, yani kendi başına hayatını sürdüremeyecek ama akut tedaviye de ihtiyacı olmayan hastaların bakılabildiği üniteler yaygınlaşabilirse, yoğun bakımların üzerindeki bu yük kalkıp, yoğun bakım yataklarını gerçekten hak eden hastalara kullanmak olanaklı olabilir ."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN