'Deprem dayanıklılık testi' okul yönetimi ve veliler arasında gerginliğe neden oldu

'Deprem dayanıklılık testi' okul yönetimi ve veliler arasında gerginliğe neden oldu

Kadıköy'de bulunan özel bir okulda çocukları eğitim gören veliler, deprem dayanıklılık testi yaptırmayan okulun yönetimi ile karşı karşıya geldi. Veliler, yaklaşık bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü okulun depreme dayanıksız olduğunu düşünüyor ve en yakın zamanda dayanıklılık testinin yapılmasını istiyor.

İstanbul Kadıköy'de 1998 yılında, 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre inşa edilen özel okulda 'deprem dayanıklılık testi' okul yönetimi ve veliler arasında gerginliğe neden oldu. Veliler, asrın felaketi olarak isimlendirilen Kahramanmaraş depremi sonrası Milli Eğitim Bakanlığı'nın, İstanbul genelinde eğitim veren tüm devlet ve özel okullara 'Riskli yapı tespit çalışması' yapılması yönünde yazı gönderdiğini söyledi. Ancak bahsi geçen okulun ilgili tebligat sonrası sadece zemin etüdü yaptırdığını ileri sürdüler. Anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde yaklaşık bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü okulun depreme dayanıksız olduğunu düşünen veliler, deprem dayanıklılık testi yaptırmak ve konuyla ilgili okul yönetiminden yazılı bilgilendirme istiyor.

'DIŞ CEPHE BİNANIN MAKYAJIDIR. SAĞLAMLIĞINI GÖSTERMEZ'

Velilerden inşaat mühendisi Turgut Kilit, "Binanın dış cephesi yenilenmiş, o binanın makyajıdır. Mantolamasının yenilenmiş olması, binanın sağlamlığını göstermez. Bu binanın en büyük sıkıntısı radye temeli yok, mütemadi kirişli temel var burada. C18 beton sınıfı hazır beton kullanılmış ve zemin etüt sonuçları da gayet iyi ben gördüm raporunu ama yine de birkaç dokunuş gerekiyor" dedi. 2018 deprem yönetmeliğine göre analiz yapılacağı için güçlendirme ihtiyacı olduğunu düşündüğünü söyledi.

7569443.jpg

'DAHA NE KADAR BEKLEYECEĞİZ BİLMİYORUM'

Bir diğer veli Ender Çelenlioğlu, Kahramanmaraş depreminden sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve Valiliğin tüm devlet ve özel eğitim kurumlarına gönderdiği bildiriyi işaret ederek şöyle söyledi: "O bildiride diyor ki 'İvedi bir şekilde 2018 yönetmeliğine göre binalarınızın sağlamlığını araştırıp bize bildirin.' Bizim okulumuz da bu sürece mart ayında zemin etüdüyle başladı." Ancak sık sık okul yönetimine gidip durumu sormasına rağmen hiçbir ilerleme gözlemleyemeyen Çelenlioğlu, "Şu an Ağustos ayına geldik, üzerinden 5 ay geçti. Sürecin ne durumda olduğunu, soruyorum, 'Devam ediyor, kurucularımız uygun yerlerle görüşüyor' diye cevap alıyoruz. Dün valimiz de açıklama yaptı, devlet kurumları bu süreci bitirmiş, okulların 2018 deprem yönetmeliğine göre sağlam olduğunu valimiz bildirdi. Ancak, Kadıköy'de ismi çok bilinen bir okul hala bunu tamamlamıyor. Gittiğimizde, bir hareket planı sorduğumuzda 'Kurucularımız görüşüyor, yönetim karar alacak' deniyor. 6 ay geçti, daha ne kadar bekleyeceğiz bilmiyorum." dedi.

7569442.jpg

KONUDAN ŞİKAYETÇİ 450 VELİ VAR

Tatil veya iş sebebiyle burada olamayan velilerin bireysel olarak dilekçe vereceklerini söyleyen Çelenlioğlu, "Konudan haberdar olan ve şikayetçi olan 450 kişi var. 'Haziran ayına kadar tetkikleri bitirirseniz, yaz aylarında da güçlendirmeyi tamamlarsınız' diye konuştuk ama yapmaya niyetlerinin olmadığını anladık. Bekliyoruz bir taraftan da başka bir okul arıyoruz kendimize. Olumlu bir tepki alamadım; çok detayına girmek istemiyorum ama kırıcı söylemleri oldu. Zaten o söylemler üzerine 450 veliye o şekilde ulaştım." diye konuştu.

7569441.jpg

"GÜVEN KAYBI OLUŞTURDULAR"

17 Ağustos Marmara ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin çabuk unutulduğunu ve ders alınmadığını söyleyen inşaat mühendisi Turgut Kilit, "Okulların açılmasına 1 ay bile yok. Okul bulmak da sağlam okul bulmak da ayrı mesele ve şu an veli olarak bunlara katlanmak zorunda kalıyoruz. Aramızdan temsilciler seçip tekrar bugün yönetimle görüşme yaptık. Yönetim şu anda bir üst yönetimle yani okulun sahipleriyle hızlı bir şekilde görüşüp bize dönüş yapacaklarını söylediler." dedi. Şu anda alternatif bir plan sunabilecekleri vaktin kalmadığının altını çizen veli, "Bu raporlama işlerini bahar aylarında yapmış olsalardı yaz aylarında okul zaten müsaitti. Hibrit bir güçlendirme yöntemiyle binayı belki güçlendirebilirlerdi. Kısım kısım da açabilirlerdi. Güven kaybı oluşturdular." şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN