Sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır? Sandık görevlisi olma şartları 2022

Sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır? Sandık görevlisi olma şartları 2022

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düzenlenen seçimlerde sandık kurulu başkanı ve gönüllü görevlisi olmak isteyenler, nasıl başvuru yapılacağını ve şartları araştırıyorlar. Peki, sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır? İşte, sandık görevlisi olma şartları 2022

Türkiye yakın bir zaman sonra çok önemli bir seçime girecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düzenlenecek olan seçimin sorunsuz ve hilesiz olarak tamamlanabilmesi için sandık başında görev alanlar seçim başlar başlamaz görevleri başında hazır bulunacaklar. Seçimlerin olmasına az bir zaman kala hem oylara sahip çıkmak hem de ek gelir elde etmek isteyenler sıklıkla sandık başında nasıl görev alınır sorusunun cevabını sorguluyorlar. İşte, sandık görevlisi olma şartları 2022

Sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir?

Sandıkların başında seçimleri takip etmek üzere, hem siyasi partiler hem de bağımsız adaylar, belirleyecekleri adayları 'Seçim Kurulu'na sunacaklar. Bu üyelere müşahit üye adı verilirken müşahitler seçim başlamadan sandıkların başlarında olurlar ve seçimler bitene kadar başında olduğu sandıktan ayrılmazlar.

Sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır

Sandık görevlisi olmanın şartları ise nasıl görev alacağınızla ilgili değişkenlik gösterebilir. Çünkü iki farklı sandık görevi bulunmaktadır. Bunlardan ilki sandık kurulu görevlisi olma ikincisi de partilere bağlı olarak sandık görevlisi olma şeklindedir. Seçimlerde sandık görevlisi veya müşahit olabilmek için bakılması gereken tek kimlerin sandık görevlisi olarak sandıkların başında olamayacaklarıdır. Şayet aşağıda belirttiğimiz maddeler sağlanamıyorsa sandık görevlisi olabilmek için herhangi bir engel taşımıyorsunuz anlamına gelir.

Seçim Kurulu sandık görevinde idari amirlerin, zabıta amirleri ile zabıta memurlarının, askeri ceza kanunundaki 3. maddede yazılı olan askerlerin, milletvekillerinin ve milletvekili adaylarının olmamaları gerektiğini belirtmiştir.

Sandık görevi başvurusu

Seçimlerde sandık kurulu en az beş üyeden oluşur. Bunlar Sandık Kurulu Başkanı ve 4 üyedir. Bu üyelerden bir tanesi sandık kurulu memuru olup diğerleri Siyasi Parti üyeleridir. Sandık Kurulu Başkanı ile Sandık Kurulu Memur Üyesi devlet memurlarından oluşur ve bu kişileri Yüksek Seçim Kurulu belirler. Siyasi partilerin belirledikleri sadık görevlileri parti tarafından YSK başvurusu ile yapılır.

Sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır

Sandık kurulunda görevli olmak için internetten başvuru maalesef yoktur. Bunun için bizzat YSK’na gidip başvuru yapmanız gerekir.

Sandık görevlisi görevine gitmezse cezası var mı?

Sandık kurulu görevine seçilmiş olmasına rağmen haklı sebep olmadan görevi başına gitmeyenlere 5 bin TL’den 25 bin TL’ye kadar ağır para cezası kesilir. Seçimin başlamasından sonra kuruldaki görevini herhangi haklı bir neden göstermeden terk edenlere ise iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile para cezası verilir. Müstakillen ya da artırmaya tabi tutulan ve tayini gerçekleştirilen cezaların ilişkili olduğu eylemler dışında kalan suçlardan dolayı, kanun ile görev verilen görevlilere verilecek olan cezalar altıda birden yarısına kadar artırım yapılarak hükmüne karar verilir.

YSK'nın seçim kararlarında bu ibarenin olmasına karşın göreve gitmeme durumları olduğu zamanlarda herhangi bir cezai işlemin gerçekleştirilmediği biliniyor. Fakat ne olursa olsun seçilmiş görevli iseniz önemli seçimlerde görev yerinde bulunmanız vatandaşlık görevinizdir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN