Yerli mesajlaşma uygulamaları neler? İşte Whatsapp alternatifleri

Yerli mesajlaşma uygulamaları neler? İşte Whatsapp alternatifleri

Yerli mesajlaşma uygulamaları hangileri, merak konusu oldu. Güvenlik ve kişisel bilgilerin paylaşımı konusunda tereddüt yaşayan kullanıcılar; Whatsapp, Telegram, Signal, Skype, Messenger, Google Hangouts gibi yurt dışı merkezli mesajlaşma programlarının yerine Türk yapımı mesajlaşma uygulamaları BİP, Dedi, Laff, Viatori'ye ilgi gösteriyor. İşte, Whatsapp yerine kullanabileceğiniz en iyi mesajlaşma uygulamaları...

Dünya çapında en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ın son değişiklikle beraber kişisel bilgilerin Facebook ile paylaşılacağını açıklamasının ardından, kullanıcılar alternatif mesajlaşma programlarına yöneldi. Özellikle yerli yapım mesajlaşma uygulamalarına ilgi gösteren Türk kullanıcılar için BİP, Dedi, Laff, Viatori gibi birçok seçenek bulunuyor.

TÜRK YAPIMI MESAJLAŞMA UYGULAMALARI NELER?

Akıllı telefonlarda en çok kullanılan mesajlaşma uygulamaları Whatsapp, Telegram, Signal, Messenger, Discord, Skype, Google Hangouts, Zoom, Line, Viber, WeChat, Google Duo'nun yerli alternatifleri var fakat dünya genelinde popüler olmadıkları için isimleri pek bilinmiyor. Özellikle çeşitli nedenlerle yerli yazılım ve ürünlere ağırlık verildiği son dönemde Türk yapımı mesajlaşma ve iletişim uygulamalarını tercih edenlerin sayısı artıyor.

EN İYİ YERLİ YAPIM MESAJLAŞMA UYGULAMALARI

BİP

Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Turkcell'in BİP Messenger uygulaması, tıpkı diğer iletişim uygulamaları gibi başkalarıyla sesli ve görüntülü görüşmeler yapmanıza olanak sağlıyor. Yüksek kalitede görüşmeler yapabileceğiniz uygulama sayesinde istediğiniz zaman mesajlaşabilir veya resim, video gibi dosyalarınızı rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Tıpkı Whatsapp gibi uçtan uca şifrelenmiş güvenlik sistemiyle BİP, verilerin gizliliğini koruyor.

BİP nasıl indirilir: Turkcell'in BİP Messenger uygulamasını Google Play StoreApple Store ve Huawei App Gallery'den indirebilirsiniz.

2021-01-09-145228-horz.jpg

DEDİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) hazırladığı Dedi uygulaması, telefonunuzda kullanabileceğiniz bir diğer basit, hızlı ve güvenli anlık mesajla uygulaması olarak dikkat çekiyor. Tıpkı diğer benzer uygulamalar gibi sesli ve görüntülü aramalar yapabileceğiniz uygulama vasıtasıyla resim ve video gibi dosyalarınızı da rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bir sohbet içerisinde 'Kaybolan Mesajlar' özelliğini aktif hale getirdiğinizde, gönderdiğiniz mesajın karşı taraf okuduktan belli bir zaman sonra silinmesini sağlayabilirsiniz.

Dedi nasıl indirilir: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun geliştirdiği Dedi uygulamasını Google Play Store ve Apple Store üzerinden indirebilirsiniz.

2021-01-09-145338-horz.jpg

LAFF

Türk Telekom’un kullanıcılarına sunduğu iletişim ve mesajlaşma platformu, ücretsiz olarak sesli ya da görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlıyor ve resim, video ve ses dosyalarını paylaşmaya izin veriyor. Kısacası Whatsapp ve Telegram’da yaptığınız her şeyi Laff Messenger ile de yapabilirsiniz. Uygulamanın önemli özelliklerinden biri de HD kalitede görüntülü konuşma deneyimi sunması.

Yerli yapım Laff ile ilgili konuşan Türk Telekom Dijital ve Siber Güvenlik Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Demir, "Laff Messenger, tamamen kendi iç kaynaklarımızı kullanarak ‘görev gücü’ mantığı ile gerçekleştirdiğimiz 6 aylık bir çalışmanın ürünü. Türk Telekom kullanıcılarının bir süredir aşina olduğu Wirofon mesajlaşma platformunun da mimarı olan ekibimizle birlikte, tüm dünya trendlerini inceleyerek hem küresel hem de kendi kültürümüze hitap edecek, tüm mobil platformlarda kullanılabilecek evrensel bir anlık iletişim uygulaması olarak Laff’ı geliştirdik" ifadelerini kullandı.

Laff nasıl indirilir: Türk Telekom'un Laff uygulamasını Google Play Store ve Apple Store'dan indirebilirsiniz.

2021-01-09-145458-horz.jpg

VIATORI

Yerli yapım Viatori, kullanıcı etkileşimlerini ödüllendiren, metin, fotoğraf ve video paylaşım uygulamasıdır. Viatori'de kullanıcılar fotoğraf ve video çekebilir, diğer kullanıcılarla takipleşebilir, mesajlaşabilir, paylaşımlarına Artırılmış Gerçeklik özellikli filtreler ekleyebilir ve sosyal etkileşimlerinden kazanabilirler. Viatori Ar-ge'de, Instagram'ın story özelliğinden daha iddialı Dream adlı kısa video paylaşım konsept geliştirmesi bulunmaktadır.

Viatori nasıl indirilir: Bayram Yıldırım ve Tamer Yıldırım'ın kurucuları olduğu Viatori uygulamasını Google Play Store ve App Store üzerinden indirebilirsiniz.

2021-01-09-145617-horz.jpg

WHATSAPP BENZERİ MESAJLAŞMA UYGULAMALARI

TELEGRAM

Telegram, Rusya merkezli bir mesajlaşma programıdır. Whatsapp'ın benzeri olan uygulama, daha güvenli bir mesajlaşma platformu olduğu iddiasıyla online mağazalarda yer alıyor. Ücretsiz kullanılan Telegram'ı hem mobil cihazlardan, hem de masaüstü bilgisayarlardan kullanmak mümkün. En önemli artısı ise, 1,5 GB'a kadar dosya paylaşabilmek.

Telegram nasıl indirilir: Masaüstü/dizüstü bilgisayarlardan internet tarayıcısı aracılığıyla girilmesinin yanı sıra Telegram'ı Google Play Store, Apple Store ve Huawei App Gallery'den indirmek mümkün.

SIGNAL

Signal, özgür ve açık kaynaklı, şifreli bir sesli arama, görüntülü arama ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. iOS, Android ve masaüstü uygulaması bulunan Signal; metin mesajları, dosyalar, sesli notlar, resimler, GIF ve video mesajları göndermelerine olanak tanıyor.

Signal nasıl indirilir: SpaceX'in sahibi Elon Musk'ın, mesajlaşma programı olarak artık Signal kullandığını açıklamasının ardından uygulama yoğun ilgi gördü. Signal, Google Play Store ve Apple Store mağazalarından ulaşılabilir.

SKYPE

Skype, İnternet üzerinden iletişim ve telefon görüşmesi yapılmasını sağlayan bir yazılımdır. VoIP teknolojisini kullanır. Yazılımının geliştiricileri tarafından kodlanmıştır. Özellikle ABD'de çok ucuza konuştuğu bu yazılımla dünyada milyonlarca insana internet veya telefonla konuşma imkanı sağlamaktadır.

Skype nasıl indirilir: ABD'li Microsoft'un sahibi oldu Skype'ı Google Play Store, Apple Store ve Microsoft Store üzerinden kullanabilirsiniz.

FACEBOOK MESSENGER

Messenger uygulaması Facebook'un geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web tabanlı sohbet özelliğiyle entegre edilmiştir. Messenger ile Whatsapp'in aynı şirkete ait olduğunu hatırlatalım.

Messenger nasıl indirilir: Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu şirkete ait Messenger uygulamasını Google Play Store ve Apple Store'dan indirip mobil cihazınıza kurabilirsiniz.

GOOGLE HANGOUTS

Google tarafından geliştirilen anında mesajlaşma ve görüntülü görüşme platformu Google Hangouts, 15 Mayıs 2013'te hizmete girdi. Program; Google Meet, Google Chat ve G Suite'in yerini aldı.

Hangouts nasıl indirilir: ABD merkezli Google'ın en kapsamlı mesajlaşma programı olan Hangouts'a Google Play Store ve Apple Store'dan ulaşmak mümkün.

WECHAT

WeChat, Çin'de geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşmaya yarayan bir mesaj servisidir. Bu uygulama Android, iPhone, BlackBerry, Windows Phone ve Symbian işletim sistemlerinde kullanılabilir.

WeChat nasıl indirilir: Whatsapp'ın yasaklı olduğu Çin'de çok popüler olan WeChat uygulaması, Google Play StoreApple Store ve Huawei App Gallery'de yer alıyor.

LINE

Line, Japonlara ait bir mobil mesajlaşma uygulamasıdır, Line Corporation tarafından yapılan program, aralarında etiketler, home, timeline ve resmi hesaplar da bulunan çeşitli interaktif öğelerle entegre bir şekilde ücretsiz metin ve sesli mesajlaşma, sesli arama ve grup sohbeti sunar.

Line nasıl indirilir: 52 ülkede en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması olan Line'ı, Google Play Store ve Apple Store'dan ulaşmak mümkün.

VIBER

Viber, akıllı telefonlar ve masaüstü işletim sistemleri için 3G ya da Wi-Fi ağları üzerinden anında mesajlaşma ve sesli görüşme imkanı sunan bir iletişim aracıdır. Metin mesajının yanı sıra kullanıcıların birbirlerine resimli, görüntülü ve sesli mesajlar göndermesine de imkan veriyor.

Viber nasıl indirilir: 2013 yılında dünya genelinde 200 milyon kullanıcıya ulaşan, sadece telefon numarası ile kayıt olunabilmesi dolayısıyla pratik olan Viber, Google Play StoreApple Store ve Huawei App Gallery üzerinden indirilebilir.

ZOOM

21 Nisan 2011 tarihinde kurulan ve California'da bulunan ABD iletişim teknolojisi şirketi olan Zoom, görüntülü telefon ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlıyor ve telekonferans, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve sosyal ilişkiler için kullanılıyor. 2020'nin başlarından itibaren, Zoom'un yazılımı, koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı nedeniyle alınan karantina önlemlerinin ardından kullanımı arttı. Zoom'un işgücünün büyük bir kısmım Çin'de bulunuyor.

Zoom nasıl indirilir: Canlı konferans açabilmek veya izleyebilmek için öncelikle uygulamayı Google Play Store ve Apple Store üzerinden indirmek ve ardından ücretsiz üye olmanız gerekiyor.

DISCORD

Discord, video oyunu oynayan oyuncular için geliştirilen görüntülü-sesli-yazılı iletişim programıdır. 21 Temmuz 2019 itibarıyla 250 milyondan fazla kullanıcısı vardır. Discord; Windows, macOS, Linux, iOS, Android ve web tarayıcısı üzerinde çalışabilmektedir.

Discord nasıl indirilir: Genellikle 'gamer'lar tarafından kullanılsa da Discord'u iş, okul, eğlence ve iletişim amacıyla kullanmak mümkün. Discord'u Google Play Store, Apple Store ve Microsoft Store'dan indirmek mümkün.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN