Fransa'daki laiklik tartışmasına Macron'dan cevap: Pişman değilim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Elysee Sarayı’nda düzenlettiği bir Yahudi dini töreni, ülkede laiklik tartışmalarına yol açtı. Ülkenin muhalif milletvekilleri 'Laiklikten ödün veremezsiniz' şeklinde açıklamalarda bulunurken Macron, 'Pişman değilim' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda geçtiğimiz perşembe günü Hanuka (Işıklar) Bayramı için bir tören düzenlemiş, Fransa Başhahamı Haim Korisa’yı da bu törene davet etmişti.

BBC'de yer alan habere göre, davetin kabul edilmesi bazı kişiler tarafından Macron’un anti-semitizmle mücadelesinin ödüllendirilmesi olarak görülürken, tören ülkede laiklik tartışmasına yol açtı.

Laik bir ülkede cumhurbaşkanlığı sarayında bir dini tören düzenlenmesinin kabul edilemez olduğu belirtilirken, Cannes kentinin belediye başkanı ve sağcı bir muhalif olan David Lisnard “Bildiğim kadarıyla ilk defa böyle bir şey oluyor. Bu sekülerliğin ihlalidir” dedi. Oksitanya Bölgesel Konseyi Başkanı, sosyalist Carole Delga da “Elysee bir dini mekan değildir. Laiklikten ödün veremezsiniz” şeklinde konuştu.

Solcu Boyun Eğmeyen Partisi'nden Alexis Corbiere ise “Macron bunu diğer dinler için de yapacak mı? Yoksa sadece bazılarını mı seçecek?” diye sordu ve bunun tehlikeli bir döngüye yol açabileceği uyarısında bulundu.

ÜLKEDEKİ YAHUDİLER DE TÖRENİ DESTEKLEMİYOR

Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi Başkanı Yonathan Arfi yaptığı açıklamada, “Böyle bir şeyin tekrarlanmasına izin verilmemeli. Fransa Yahudileri laikliği her zaman koruyucu bir kural ve özgürlüğün yasası olarak görmüştür. Laikliği zayıflatan her şey Yahudileri de zayıflatır” dedi.

Konuyla ilgili tartışmaların odağı olan Cumhurbaşkanı Macron ise bu kararından pişman olmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanı dini bir eylemde bulunsaydı veya bir törenin parçası olsaydı bu laikliğin ihlali olurdu. Ama böyle bir şey olmadı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN