Putin, yakalama kararı sonrası ilk defa yurt dışında

Putin, yakalama kararı sonrası ilk defa yurt dışında

Rusya Devlet Başkanı Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında verdiği tutuklama kararının ardından ilk kez yurtdışına çıktı. Putin,

Geçtiğimiz yıl başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sırasında kaçırıldığı iddia edilen çocuklarla bağlantılı olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında yakalama kararı vermişti. Putin, karar sonrası ilk defa yurt dışına çıkarak Kırgızistan'a ziyarette bulundu.

ROMA STATÜSÜ'NÜ ONAYLAMAMIŞTI

Kırgızistan, UCM'nin imzacılarından olsa mahkemenin kuruluş statüsü olan Roma Statüsü'nü onaylamadı. Bu sebeple Kırgızistan'ın UCM'nin hakkında tutuklama kararı çıkardığı kişileri tutuklama yükümlülüğü bulunmuyor.

1kapak.jpg

Putin, Temmuz ayında UCM üyesi olan Güney Afrika'da yapılan BRICS zirvesine katılmamıştı.

ROMA STATÜSÜ NEDİR?

Roma Statüsü, 15 Haziran 1998-17 Temmuz 1998 tarihleri arasında toplanan Birleşmiş Milletler Konferası'nın karara bağladığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş statüsüdür. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM); savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.

UCM kararlarının bağlayıcılığı ülkelerin Roma Statüsü'ne taraf olup olmamasına bağlıdır. Roma Statüsü'ne taraf olan ülkeler, UCM'nin kararlarını uygulamakla yükümlüdür. Taraf olmayan ülkeler mahkemeyi yalnızca belirli suçlar için yetkilendirebilir.

UCM, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama ve yakalama kararı yayımlamıştı. Tutuklama ve yakalama kararının sebebi Ukraynalı çocukların 'hukuksuz sınır dışı edilmesi' olarak açıklanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN