Kızıldeniz'de ABD savaş gemisine saldırı

Kızıldeniz'de ABD savaş gemisine saldırı

Pentagon, Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir savaş gemisi ile çok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını açıkladı. Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Kızıldeniz'de USS Carney ve ticari gemilere yönelik saldırılarla ilgili rapor geldi ve bilgi aktaracağız" ifadeleri yer aldı. Yemen’den Husi bir askeri sözcü saldırıyı üstlenerek, “İsrail’e giden her geminin meşru hedefleri olduğunu” belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı, Kızıldeniz'de bir Amerikan savaş gemisi ve çok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını duyurdu.

Kızıldeniz'de gerçekleşen saldırıların İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla bağlantılı olabileceği belirtilen açıklamada, "Kızıldeniz'deki USS Carney (destroyer) ve ticari gemilere yönelik saldırılara ilişkin raporların farkındayız ve bilgi geldikçe paylaşacağız" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, söz konusu saldırıların kimin tarafından yapıldığına dair bilgi paylaşılmadı.

ABD: İKİ İHA’YI DÜŞÜRDÜK

Arleigh Burke sınıfı bir güdümlü füze destroyeri olan Carney, Husilerin savaşta şimdiye kadar İsrail'e attığı çok sayıda roketi düşürmüştü. Saldırının ilk ayrıntılarını konuşmak üzere adının açıklanmaması koşuluyla açıklama yapan ABD'li bir yetkili, geminin saldırıda hasar görmediğini ve gemide yaralanan olmadığını söyledi.

Yetkili, Carney'nin Bahamalar bandıralı dökme yük gemisi Unity Explorer'dan füze saldırısı altında olduğunu öğrendikten sonra karşılık verdiğini söyledi. Yetkili, Carney'in saldırı sırasında biri meşru müdafaa, diğeri de Unity Explorer'ı kontrol ettikten sonra olmak üzere iki insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

İstihbaratla ilgili görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkili, saldırının Yemen'in Sanaa kentinde sabah 10 sularında başladığını ve beş saat kadar sürdüğünü bildirdi. Yine isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir başka ABD'li yetkili de Carney'nin saldırı sırasında en az bir insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

SALDIRIYI HUSİLER ÜSTLENDİ

Yemen'deki Husi isyancılar daha sonra İsrail'le bağlantılı olduğunu açıkladıkları iki gemiye saldırı düzenlediklerini ileri sürdü, ancak ABD donanmasına ait bir geminin hedef alındığına dair iddialardan bahsedilmedi.

Husi askeri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree, saldırıları üstlenerek ilk geminin bir füze, ikincisinin ise Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab el-Mendeb Boğazı'nda bir insansız hava aracı tarafından vurulduğunu söyledi.

“İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARI SÜRDÜĞÜ MÜDDETÇE SALDIRILARIMIZ SÜRECEK”

Saree, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas ile savaşı devam ettiği sürece saldırıların da devam edeceğini söyledi.

Associated Press’te yer alan habere göre Saree, "Yemen silahlı kuvvetleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki kardeşlerimize yönelik saldırgan tavrı değişene kadar İsrail gemilerinin Kızıldeniz'de (ve Aden Körfezi'nde) seyretmesini engellemeye devam edecek" dedi.

“İSRAİL’E GİDEN HER GEMİ MEŞRU HEDEFTİR”

Saree, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yemen silahlı kuvvetleri, tüm İsrail gemilerine veya İsraillilerle bağlantılı olanlara, bu açıklamada belirtilenleri ihlal etmeleri halinde meşru hedef haline gelecekleri yönündeki uyarılarını yinelemektedir."

Saree saldırıya uğrayan ilk geminin Bahamalar bandıralı Unity Explorer adlı dökme yük gemisi olduğunu ve bu geminin İsrail'de yaşayan Dan David Ungar'ın da yetkililerinden biri olduğu bir İngiliz firmasına ait olduğunu belirtti. İkinci gemi ise Bernhard Schulte Shipmanagement'a bağlı Panama bandıralı Number 9 adlı konteyner gemisiydi.

İsrail medyası Ungar'ın İsrailli gemicilik milyarderi Abraham "Rami" Ungar'ın oğlu olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN