Asgari ücrette o oran cepte! İTO Başkanı ilk kez konuştu...

Asgari ücrette o oran cepte! İTO Başkanı ilk kez konuştu...

Yeni yıla sayılı günler kala milyonlarca çalışan asgari ücrete gelecek olan zammı merakla bekliyor. Öte yandan uzman isimlerin yaptığı açıklamalarda takip edilirken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, ilk kez konuya ilişkin konuştu. Asgari ücrette o oran resmen cepte…

2024 yılının Ocak ayında asgari ücrete gelecek olan zam milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Zamların açıklanmasına az bir zaman kala meraklar da giderek artmaya başladı. İnsanlar genellikle uzman isimlerin açıklamalarını ve tahminlerini takip ediyor. Bu doğrultuda önemli isimlerden biri olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Hizmet İhracat Şampiyonları” ödül töreninde asgari ücrete ilişkin ilk yorumlarını yaptı.

“PİYASANIN DENGESİNİ BOZMAYACAK ŞEKİLDE KARAR ALINMALI”

Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin, “Türkiye’deki işletmelerin ciddi boyutta eleman açığı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işe alımlarda durağanlık sürecine girileceğini düşünmüyorum. Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli Bu alanda tabii ki çalışanlarında beklentilerini bozmayacak ama piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı” açıklamalarında bulundu.

yeni-proje-1.jpg

Öte yandan OVP’ye göre enflasyon verilerinin 2023 senesinin sonunda yüzde 65 olması beklenirken, 2024 yılının sonunda ise yüzde 33, 2025 senesinin sonunda da yüzde 15,2 ve 2026 senesinin sonunda da yüzde 8,5 olması bekleniyor.

KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Şekib Avdagiç, şirketler tarafından kredi kartı limitlerinin kaldırılması kapsamında TBB başkanı ile görüştüklerini anlatarak, “Piyasadaki ödeme zincirinin muhafaza edilmesi ve kopmaması için çok verimli çalışan bir sistem bulunuyordu. Ticaretin saatli çalışması, ödeme zincirinin kopmaması ve tahsilatlarla ilgili sıkıntının yaşanmaması için şirket kredi kartları çok önemli bir enstrümandı.

yeni-proje-2.jpg

Yılın ilk çeyreğinde çok doğru bulmadığımız bir daralma yaşandı ve taksit sınırlandırılması getirildi. Aradaki enflasyon artışını dikkate alarak kredi kartlarının limitlerinin makul bir noktaya getirilmesi taksit sayısının da mevcut politikayla çelişmeyecek şekilde arttırılmasının piyasadaki işleyişi kolaylaştırıcı bir önlem olacaktır” diye konuştu.

Avdagiç, “Bu konuya ilişkin TBB Başkanı Alparslan Çakar ile bir araya geldik. Bu konuda hızlı ve etkin adımlar atıldığına ilişkin bir açıklama yaptı. Bunun yavaş yavaş yansımasını görüyoruz ama bu yansıma yalnızca kamu bankaları değil özel bankalarca da adım atılmalı. Bu durumunda kısa süre içerisinde çözülmesi beklentisindeyiz” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-001.jpg

“KREDİLER İÇİN ÖZEL TEŞVİKLER OLUŞTURMAK GEREKİYOR”

İşletme kredileriyle yatırım kredilerini ayrı tutmak gerektiğini söyleyen İTO başkanı Avdagiç, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artışına kadar ağırlıklı olarak finansmana erişimle ilgili sıkıntılar gündeme geliyordu. Ancak şu anda finansmana erişim konusunda göreceli olarak bir iyileşme var. Ancak finansman maliyetlerinde kayda değer bir artış görünüyor. Dış finansman şu anda günlük ticareti ve günlük finansman ihtiyacını karşılıyor. Mevcut faiz oranları finansman kullanmak için hala cazip değil. Bundan sonra işletme kredileriyle yatırım kredilerini ayrı tutmak ve buna göre yatırım kredileri için özel teşvikler oluşturmak gerekiyor“ değerlendirmelerinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN