Hisseli tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Bu detay ortakları birbirine düşürebilir: Devir için buna gerek kalmadı

Hisseli tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Bu detay ortakları birbirine düşürebilir: Devir için buna gerek kalmadı

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. Hisseli tapu satışında buna dikkat etmeyenler pişman olacak. Tapı mirasçısı olanlar için kaydedilen yeni gelişme ile yapılması gerekenler tek tek açıklandı. İşte tüm detaylar...

Hisseli tapusu olan tüm vatandaşları ilgilendiren gelişmeler paylaşıldı. Bu detayları bilmeyen işlemlerini bu şekilde halledebilecek. Miras devri yapmak üzere bir araya gelen kardeşlerin notere gitmesine gerek kalmadığı paylaşıldı.

KARDEŞLER ARASINDA SÖZLEŞME

Ülkemizde sık sık yaşanan miras sorunları ele alındı. Mirasın kardeşe devri konusunda noter ihtiyacına yer olmadığına, miras payını kardeşe verirken iki tarafın da kendi aralarında yaptığı bir imzalı sözleşmenin yeterli olacağı belirtildi. Hisseli tapu sahibi olan vatandaşlar için ise tapu satış çözüm yolları merak konusu oldu.

Ortak sayınısın fazla olduğu tapıların, ortak kararın ardından devri gerçek olabiliyor. Tapu devri esnasında avukata vekalet de verilebiliyor. Hisseli tapunun alınacağı vakit, Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri tamamlanarak sınırları çizilmeli ve parseller tespit edilmeli.

noterden-tapu-devri-nasil-yapilir-041k-cover.webp

VEKALET AVUKATA VERİLEBİLİYOR

Fakat, kardeşler arasında bir tapunun devri esnasında, kendi aralarında imzalı sözleşme yapmaları yeterli olacaktır. Bu durum ortaklar arasinda bazı sorunlar yaratabilir. İmza atarken dikkat edin. Hissedarlar tarafından alınan ortak karar ile hazır bulunmaları ve tapı devri için işlemleri gerçekleştirmelidirler.

Satış işleminin ardından hisse sahiplerine düşen payların ödemesi yapılır. Hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekirken, hissedarların tapuda bulunmaması üzerine, vekalet olarak avukata verilebilir.

tapu1424968.jpg

MİRAS OLUP OLMADIĞINI NASIL ÖĞRENİLİR?

Vatandaşlar, üzerinde mirasçı olduğu bir tapunun olup olmadığını öğrenmek için yapması gerekenler paylaşıldı. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü (TKGM) tarafından paylaşılan açıklamalar ise şu şekilde;

Mirasçısı olduğunuz taşınmazların öğrenilebilmesi için öncelikli adresimiz webtapu.tkgm.gov.tr olacaktır. İnternet tarayıcınıza webtapu.tkgm.gov.tr yazarak açılan sayfadan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranız ile “Bireysel Giriş” yapabilirsiniz. Dilerseniz de doğrudan E-devlet’inize giriş yaparak da WebTapu sistemimize ulaşabilirsiniz. Bunun için internet tarayıcınıza giris.turkiye.gov.tr yazarak giriş yapınız. Ardından e-Devlet sayfanızdaki arama bölümüne “Web Tapu” yazarak “Web Tapu” sayfasına gidebilirsiniz. İsterseniz “Kurumlar” bölümünü seçerek “T” harfine tıklayıp, ardından sıralanan kurumlar arasından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü seçebilirsiniz.

Daha sonra da açılan sayfadan “Kimlik Doğrulama Hizmetleri” başlığı altındaki “Web Tapu İşlemleri”ne tıklayıp uygulamaya gidebilirsiniz. WebTapu sayfasına ulaşıldıktan sonra, açılan sayfada, sayfanın sol üst köşesinde yer alan “Taşınmaz İşlemleri” başlığına tıklıyoruz. Ardından bize alt seçenekler sıralanacak. Buradan da “Mirasçısı Olduğum Taşınmazlar” bölümünü seçiyorsunuz.

Bu seçimden sonra karşınıza “Miras Kalan Taşınmazları Ara” menüsü gelecek. Burada da size elinizdeki belge türüne göre farklı sorgulamalar sunmaktayız. Eğer elinizde mahkeme tarafından verilmiş olan veraset ilamı varsa ekranda görünen “Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgulama” bölümünü seçmeniz gerekir. Eğer elinizde noter tarafından düzenlenmiş veraset ilamı varsa da “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünü seçmeniz gerekmekte. Oldu ki bunların hiçbiri elinizde yok. O zaman da sadece bir üst soyunuz olan anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşinizin adına kayıtlı taşınmazların listesini görebileceğiniz “NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümünü seçmelisiniz. Elinizdeki belge türüne göre söz konusu bölümü seçip istenilen bilgiyi veya bilgileri girmeniz gerekmektedir.

“Adalet Bakanlığı Veraset İlamı ile Sorgula” bölümünde ve “NVİ Bilgilerimle Sorgula” kısımlarında sizden sadece “Miras bırakan T.C. Kimlik Numarası” istenmektedir. “Noterler Birliği Veraset İlamı ile Sorgula” kısmında ise elinizde bulunan belgeye yönelik bilgiler istenmekte. İlgili bölümden istenen bilgileri girdikten sonra mirasçısı olduğunuz taşınmazların listesi ekranda görülecektir.

Ancak, burada altı çizilmesi gereken önemli bir hususu da hatırlatalım. “NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir. Bu bilgiyi de paylaşalım. Oldukça hızlı ve doğru biçimde, mirasçısı olduğunuz taşınmazları WebTapu üzerinden öğrenmeniz bu şekilde mümkün olmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN