Teste girenin borcu sıfırlanıyor! GSS borcu olanlar dikkat: O tarihleri bekleyin!

Teste girenin borcu sıfırlanıyor! GSS borcu olanlar dikkat: O tarihleri bekleyin!

Uzun süredir gündemde olan yapılandırma yasası hakkında araştırmalar devam ederken GSS prim borcu içinde önemli açıklamalar yapıldı. Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunanlar yeni yasa ile birlikte birçok avantaj sağlayacak. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Kamuya bulunan borçların silinmesi için gündemde yer alan yapılandırma yasası yürürlüğe girdi. Yasa ile birlikte vergi, prim, ceza gibi bütün borçlar yapılandırılırken bazı borçlar da tamamen ortadan kaldırılacak. Şimdiye kadarki en kapsamlı yapılandırma yasası olarak gündemde yer alan yeni düzenleme ile birlikte Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunanlara da farklı kolaylıklar sağlanacak. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

DAHA KAPSAMLI OLACAK

Yürürlüğe giren yasa kapsamında 31 Aralık 2022 ve öncesinde bulunan GSS prim borçları için 31 Ağustos'a kadar yapılan ödemeler kapsamında vatandaşlarının yalnızca anaparayı vermesi yeterli olacak. Bu kişiler herhangi bir gecikme cezası ya da faize ödemezken diğer borçlar için enflasyon farkı alınacak. GSS prim borçları kapsamında vatandaşlar yalnızca anaparayı ödeyecek. Bununla birlikte geçmiş dönemde bulunan bütün borçlarınızda silinmiş olacak.

para-paraa.jpg

TEST AVANTAJI NELERDİR?


Yeni yapılandırma düzenlemesi ile birlikte sigortalı bir işte işe çalışmayan ya da bırakmak zorunda kalan kişilerin GSS tescili yaptırarak geriye dönük ödemelerinde güncelleme yapabilecek. Tescil yaptıran kişilerin prim borcu bulunması durumunda daha önce gelir testine girmemişse 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yaptıracağı gelir testi kapsamında geriye dönük borçlarına güncelleme yapma hakkını elde edecek. Gelir testi için bağlı bulunduğu ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuruda bulunabilirsiniz. Test sonucunda haneye düşen gelir sayısının kişi başına Asgari ücretin üçte birinden az olması yani 3.336 TL'den az olması durumunda geriye dönük borçlar da silinmiş olacak. Bu kapsamda yer alan kişilerin de sonraki prim borçları devlet tarafından ödenecek.

paralar.jpg
TARİHLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI


GSS prim borcu için gerçekleştirilen yasa kapsamında son başvuru tarihi 31 Temmuz olarak belirlendi. Daha önceki süreçlerde ise gelir testi için tanınan süre 30 Haziran olarak belirtilirken genel kuruldaki görüşmeler ile birlikte her iki tarihte de bir ay uzatma yapıldı.

para-hesap.jpg

HESAPLARI KONTROL EDİNİZ


GSS prim borcu olup olmadığından emin olamayan kişiler e-devlet sistemi üzerinden kontrol sağlayabiliyor. Çalışıyor ya da öğrenci iseniz ve Üzerinizde boş bulunuyorsa SGK'ya giderek gerekli belgeler ile birlikte durumu düzelttirebilirsiniz. Ancak gecikmiş borçları bulunan kişiler yeni yasa ile birlikte borçlarını silebilecek.

paralar-2.jpg

KİMLER PRİM ÖDEMESİ YAPACAK?


Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan ya da hane içerisindeki gelir durumunun asgari ücretin üçte birinden fazla olması durumunda SGK tarafından GSS prim borcu kesilmektedir. 2023 yılı için belirlenen prim tutarı ise 300,23 TL olarak görülüyor. Bu prim borcunu ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

para.jpg

DEVLET SAĞLIK DESTEĞİ SAĞLAYACAK

Geçtiğimiz yıllarda yapılan uygulama kapsamında ücretsiz sağlık hizmetleri 2023 yılında da devam edecek. GSS ile birlikte prim borcu bulunan kişiler sağlık hizmeti alamazken vatandaşlara bak ve bakmakla yükümlü yakınları, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bulunan sağlık tesisleri ile birlikte devlet üniversitelerinde sunulan sağlık hizmetinden 2023 yılı sonuna kadar yararlanabilecek.

para-para.jpg

KİMLER YAPILANDIRMA YASASI KAPSAMINDA YER ALIYOR?

2023 yılında yapılan yeni düzenleme ile birlikte yapılandırma yasasına dahil edilen kişiler şu şekildedir:
Geçmişte GSS primini ödemeyenler.
e-Devlet'ten GSS borcu görünenler.
31 Aralık 2022 öncesinden prim borcu birikenler.

para-vermek.jpg

YAPILANDIRMA İÇİN NELER YAPILACAK?

Yapılandırma yasası ile birlikte GSS prim borcu bulunan kişilerin başvuru yapması durumunda 31 ağustosa kadar olan tüm gecikme zamları silinecek.
31 Temmuz 2023 tarihine kadar gelir testine giren ve test sonucu düşük çıkan kişilerin borçları da silinerek primler devlet tarafından karşılanacak.

para-odemesi-1.jpg
YILLARA GÖRE AYLIK PRİMLER


2017: 53,33 TL
2018: 60,89 TL
2019: 76,75 TL
2020: 88,29 TL
2021: 107,32 TL
2022 ilk yarı: 150,12 TL
2022 ikinci yarı: 194,13 TL
2023: 300,23 TL


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN